Päivi Mustajärvi opettaa vanhempia ja kätilöitä hieromaan vauvoja

Vauvahieronnan voi aloittaa jo ennen lapsen syntymää: odottavan äidin ja samalla myös vauvan oloa voi helliä vyöhyketerapian avulla raskausaikana. Vyöhyketerapian ja hieronnan avulla myös synnytystä voidaan helpottaa.Vyöhyketerapeutti-diplomirefleksologi, kouluttaja Päivi Mustajärvi on kehittänyt monipuolisen vauvahierontamenetelmän helpottamaan vauvojen kipuja ja niistä johtuvia oireita.

Kaksikuinen Väinö -vauva tapittaa silmät suurina, kun Päivi Mustajärvi lepertelee ja riisuu tottunein ottein bodyn ja potkarit hoitopöydälle. Sitten Päivi nappaa poikaa kainaloiden alta ja nostaa hänet ilmaan ja kääntelee vähän. Vauva-asiakkaan ryhti vaikuttaa ihan hyvältä.

Päivi kysyy Väinön äidiltä, Katariina Ruuskalta , miten synnytys sujui. Se oli pitkä ja kivulias, avautumisvaihe kesti toista vuorokautta. Väinö jouduttiin lopulta auttamaan maailmaan imukupilla. Päivi kertoo huomanneensa sen heti koskettuaan pojan päätä. Arvatenkin hankala synnytys on jättänyt kaikenlaisia jännitystiloja muuallekin vauvan kehoon. Väinöä naurattaa. Päivi silittää pojan päätä, painelee korvien akupisteitä ja pyörittelee käsillään pojan massua. Pöydälle lirahtaa pissa: merkki siitä, että suolisto rentoutui.

Päivi hieroo myös Väinön kädet ja jalat. Katariina säpsähtää, kun värttinäluusta kuuluu napsahdus.

– Noin, sehän meni nätisti paikoilleen, Päivi hymyilee.

– Ai oliko se pois paikaltaan, en minä edes tiennyt, Katariina huokaisee.

Selän hierominen harmittaa Väinöä. Päivi nipistelee pojan selkänahkaa itämaisten oppien mukaan, jotta verenkierto saisi uutta pontta.

– Ensimmäisellä hierontakerralla vauvat itkevät lähes aina. Joskus se johtuu kivusta, joskus vain uuden tilanteen luomasta jännityksestä. Jos äiti ei halua, että hieron itkevää vauvaa, lopetan ilman muuta, Päivi kertoo.

Katariina näyttää huolestuneelta, mutta luottaa kokeneen vyöhyketerapeutin ja vauvahierojan ammattitaitoon. Lopulta Päivi pukee Väinön ja käsittelee pohkeesta kivuliaan nervus vagus -kiertäjähermon: sieltäkin kuuluu kunnon rusaus. Vauvalta pääsee parkaisu ja äiti lohduttaa. Lopuksi Päivi vielä painelee jalkapohjia, ennen kuin uneliaan oloinen Väinö pääsee takaisin kantokoppaansa.

Päivi Mustajärven kehittämä vauvahierontakonsepti on yhdistelmä useita eri hoitomuotoja. Siihen kuuluu muun muassa vyöhyketerapiaa, lappalaista Uula-hierontaa, jäsenkorjausta, Anna Kaarina Lindin MedikaNOVA-hoitoa ja kiinalaisia hierontatekniikoita. Jokainen hoitokerta on yksilöllinen ja etenee asiakkaan ehdoilla.

– Tässä työssä kasvaa silmät sormenpäihin. Vauvat eivät osaa sanallisesti kertoa, missä heillä on kipuja, mutta jännitykset oppii tuntemaan ja tietämään, millaista apua niihin tarvitaan, Mustajärvi kertoo.

Mustajärvi on hieronut vauvoja siitä lähtien kun hän sai esikoisensa 1970-luvun lopulla. Ensimmäiset hierontakurssinsa hän kävi 1980-luvun puolivälissä, ja siitä saakka hän on kehittänyt jatkuvasti ammattitaitoaan erilaisten luontaishoitojen parissa. Nyt Mustajärvi kouluttaa kätilöitä ja kätilöopiskelijoita vauvahierojiksi.

– Olen synnyttänyt 11 lasta neljällä eri vuosikymmenellä ja saanut seurata hyvin läheltä synnytyslaitosten trendien muutoksia. Koko ajan mennään luonnollisempaan suuntaan: ensimmäisten synnytysteni aikana olin laitoksen kummajainen kaalinlehtineni, nykyään rintoja viilentäviä kaalinlehtiä löytyy lähes jokaisen synnärin jääkaapista, Mustajärvi naurahtaa.

Miksi vauvoja sitten pitäisi hieroa? Mustajärvi kertoo, että hieronta paitsi lievittää erilaisia kiputiloja, myös rentouttaa vauvaa ja helpottaa esimerkiksi nukkumista. Täysin terveet ja oireettomatkin vauvat hyötyvät hieronnasta: tutkimuksissa on todettu, että kosketus lisää mielihyvähormoni oksitosiinin tuotantoa ja parantaa muun muassa keskittymiskykyä.

Yleensä Mustajärven vauva-asiakkaat ovat kuitenkin tavalla tai toisella kipeitä.

– Suolistovaivat ovat tavallisimpia oireita: ummetus, löysä vatsa, röyhtäily, puklailu ja koliikki. Oireet johtuvat yleensä synnytyksessä tulleesta traumasta. Esimerkiksi niskahermojen jumitus ja kiertyminen ovat varsin tavallisia vaivoja, joita hieronnalla helpotetaan. Samoin selkä- ja rintalihakset voivat vauvoilla olla hyvinkin kireitä.

Mustajärven mukaan vauvoilla on myös yllättävän usein paikoiltaan nyrjähtäneitä luita, joita kukaan ei huomaa. Vähän aikaa sitten Päivi hoiti vauvaa, joka oli itkenyt kurkku suorana jo pitkään, eikä neuvolasta osattu sanoa, mistä itku johtuu. Päivi huomasi heti, että vauvan solisluu oli pois paikoiltaan ja korjasi sen hieromalla.

– Synnytys on äidin lisäksi vauvalle hurja fyysinen suoritus, joka jättää jälkensä, Mustajärvi toteaa.

Hieromalla voi auttaa myös todella vaikeista vaivoista kärsiviä vauvoja. Mustajärvi muistaa hankalan tapauksen vuosikymmenen takaa: kahdeksankuinen vauva ei pystynyt lainkaan ulostamaan ja lääkäri oli kertonut vanhemmille, että selän hermovaurion vuoksi lapsi ei koskaan pystyisi taitoa oppimaankaan.

– Kerran viikossa vanhemmat kakattivat vauvaa koko illan ja itkun kanssa hän sai aikaiseksi pieniä papanoita. Se oli perheelle hirveää aikaa, Mustajärvi muistelee.

Päivi hoiti lasta intensiivisesti puolen vuoden ajan. Vauva kävi hierottavana kahden viikon välein, kunnes tapahtui ihme: lapsen suoli alkoi toimia!

– Äiti soitti minulle ihastuksissaan, se oli valtava helpotus kaikille! Lääkäri ei tosin uskonut äitiä, ja oli vain todennut, että tämän lapsen on mahdotonta oppia ulostamaan, Mustajärvi hymähtää.

Puoli vuotta on hyvin pitkä aika vauvahieronnalle, sillä yleensä vaivat paranevat 3–5 käynnillä. Joskus yksikin hoitokerta voi helpottaa pienen oloa huomattavasti. Mustajärvi kertoo, että hieronnasta saadut tulokset ovat innostavia: viidentoista vuoden aikana on ollut vain pari perhettä, jotka eivät ole kokeneet saaneensa hieronnasta helpotusta.

Mustajärvi muistuttaa, että vanhemmat voivat myös itse hieroa lapsiaan. Ensin kannattaa kuitenkin tutustua aiheeseen ja käydä vaikka Mustajärven vauvahierontakurssilla, ettei vahingossa tee jotain väärin. Mustajärvi kertoo, että väärät hierontaliikkeet voivat esimerkiksi pahentaa vauvan ummetusta sen helpottamisen sijaan. Jotain kuitenkin voi tehdä ilman kummempaa tieto-taitoakin:

– Kun vauvan pää on aikuisen olkaa vasten, kannattaa silittää vauvan selkää niskasta alaspäin. Se rentouttaa ja tuntuu hyvältä. Myös vauvan kantaminen kantoliinassa on suositeltavaa, Mustajärvi neuvoo.

”Ensimmäisellä hierontakerralla vauvat itkevät lähes aina. Joskus se johtuu kivusta, joskus vain uuden tilanteen luomasta jännityksestä.”