Keskipohjalaisten kuoroaktiivien Flash mob yllätti jouluostosyleisön Ylivieskan Kärkkäisen tavaratalossa perjantai-iltana 12. joulukuuta.

Teksti: Reetta Ahola

Flash mob on tapahtuma, jossa joukko ihmisiä kerääntyy julkiselle paikalle ja tekee ennalta sovittuna ajankohtana jotain odottamatonta. Flash mob -tapahtumat suunnitellaan yleensä internetin välityksellä, jossa kerätään osanottajia ja sovitaan aika ja paikka sekä tehtävä asia.

Idean Ylivieskan Kärkkäisen tavarataloon suuntautuvasta Flash mobista esitti ensimmäisenä Alavieskan kanttori Eila Kotiaho , joka oli saanut idean eräällä kurssilla. Hän kertoi Flash mob -ideastaan Keski-Pohjanmaan kirkkomusiikkipiirin syyskokouksessa, ja kokousväki innostui.

– Päätettiin päivä ja laulu sekä kysyttiin Kärkkäisen tavaratalosta lupa, tapahtuman puuhanainen, Keski-Pohjanmaan kirkkomusiikkipiirin sihteeri Kaija Arhio kertoo.

Tapahtumasta tiedotettiin netin välityksellä Keski-Pohjanmaan kirkkomusiikkipiirin jäsenkuoroille.

– Myös jokaisen epäviralliset tiedotusverkostot olivat mukana, Arhio toteaa.

Perjantai-iltana 12.12. kello 18 Kärkkäisen Ylivieskan tavaratalossa kuultiin Flash mobin, äkkiryhmän, laulamana Maa on niin kaunis.

– Arviomme mukaan laulajia oli ainakin Ylivieskasta, Kannuksesta, Toholammilta, Sievistä, Oulaisista, Nivalasta, Alavieskasta, Rautiosta ja Kalajoelta, ja muitakin kuin kirkkokuorojen väkeä. Myös tavaratalon asiakkaat ja henkilökunta yhtyivät lauluun, Arhio kertoo.

Flash mobissa laulettiin yksi laulu, Maa on niin kaunis, se kaksi kertaa.

– Tapahtuman suunnittelusta paljolti vastannut, Keski-Pohjanmaan kirkkomusiikkipiiriä ensi vuoden alusta puheenjohtajana luotsaava, Kannuksen seurakunnan vt. kanttori Riikka Haapamäki aloitti laulun tavaratalon liukuportaita ylös tullen, jäi ylätasanteelle johtamaan, ja sitten pikkuhiljaa muut laulajat yhtyivät Riikan lauluun, Arhio kertoo.

Tavarataloyleisö kiitti laulajia taputuksin.

– Lisääkin lauluja pyydettiin. Siihen totesimme, että Flash mob -idean mukaan tapahtuman tulee olla ex tempore. Myöskään sitä, järjestetäänkö vastaavanlaisia lisää ei voi tietää, onhan kyseessä äkkiryhmä! Arhio naurahtaa.

Tapahtumasta jäi todistusaineistoa. Osuuskunta Mediaholvi Centria ammattikorkeakoulusta videoi sen.