Perinteiset laatikot joulupöydän klassikot
Joululaatikot voi tehdä pakastimeen hyvissä ajoin. Kermalla ja
voinokareella saa mukavaa meheyttä pakastimesta otettuihin laatikoihin.
Joululaatikot voi tehdä pakastimeen hyvissä ajoin.
Koonnut: Reetta Reinman
P erunalaatikko
1 kg jauhoisia perunoita
vettä
1/2 dl vehnäjauhoja
noin 6 dl maitoa
50 g voita sulatettuna
2 tl suolaa
1/4 tl muskottipähkinää
vähäsen siirappia, jos haluat
makeampaa laatikkoa
Keitä perunat joko kuorineen tai kuorittuna suolattomassa vedessä kypsiksi. Keitinveden on oltava siksi suolatonta, että laatikko ilmeltyy. Soseuta perunat perunatömpällä tai sähkövatkaimella. Sekoita vehnäjauhot perunasurvokseen. Anna imeltyä lämpimässä paikassa tai uunissa (n. +50-60 asteessa) 2–4 tuntia tai mieluiten yön yli.
Sekoita peruna-vehnäjauhoseosta muutaman kerran imeltymisen aikana. Lisää imeltyneeseen soseeseen maito, sulatettu voi ja mausteet. Sekoita tasaiseksi. Tarkista maku.
Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Jätä vuoka puolilleen, koska laatikko kuohuu voimakkaasti paistettaessa. Paista 150 asteeessa 2-3 tuntia.
Porkkanalaatikko
2 dl puuroriisiä
8 dl vettä
1 tl suolaa
800 g porkkanoita
(kilon pussi kuorittuna)
1 tl suolaa
1/2 tl muskottipähkinää
vajaa 1/2 tl valkopippuria
vähäsen siirappia
3 munaa
1 l maitoa (tai kermamaitoa)
Kuori ja keitä porkkanat ja soseuta ne. Keitä riisit kypsäksi suolalla maustetussa vedessä.
Anna jäähtyä hetkisen. Lisää porkkanasose riisiin. Sekoita munat, maito ja mausteet. Lisää se riisi-porkkanaseokseen. Sekoita tasaiseksi.
Tarkista maku. Kaada laatikkoaines voideltuun uunivuokaan. Paista 175 asteessa reilu tunti.
Lanttulaatikko
1 kilo lanttuja
vettä ja suolaa
3 dl kermamaitoa
2 tai 3 munaa
vajaa desi vehnäjauhoja
2 rkl fariinisokeria tai siirappia
1 tl muskottipähkinää
1 tl inkivääriä
2 tl suolaa
vähäsen valkopippuria
korppujauhoja, voinokareita
Keitä lantut kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Kaada keitinvesi pois ja survo lantut soseeksi. Lisää kermamaito, munat, vehnäjauhot ja mausteet. Tarkista maku. Kaada laatikkoaines voideltuun uunivuokaan ja koristele painelemalla pintaa lusikalla. Ripottele pinnalle korppujauhoja ja muutama voinokare. Paista 180 asteessa reilu 1,5 tuntia.
Maksalaatikko
2 dl riisiä
4 dl vettä
6 dl maitoa
2 munaa
300 g jauhettua naudan maksaa
1/2 dl fariinisokeria tai siirappia
1 dl kermaa
2 sipulia
1 dl rusinoita
1/2 rkl suolaa
vähäsen valkopippuria ja
meiramia voinokareita
Kypsennä riisi suolalla maustetussa vedessä. Lisää maito, kun vesi on imeytynyt riisiin. Anna hautua puuroksi. Valmiin puuron annetaan jäähtyä hetki.
Kuori ja silppua sipuli, kuullota se pannulla.
Lisää jäähtyneeseen riisipuuroon jauhettu maksa, kuullotettu sipuli, rusinat, mausteet, kerma ja munat.
Kaada laatikkoaines voideltuun uunivuokaan. Lisää pintaan voinokareita.
Paista 180 asteessa reilu 1,5 tuntia.