Sanna Herrala luottaa kotileipomossaan laadukkaisiin kotimaisiin raaka-

aineisiin. Pullataikinan hän alustaa aina käsin ja kertoo maukkaan pullan salaisuuden olevan voin lisäksi

riittävässä määrässä suolaa. Joulutorttuihin hän kaulii itse voitaikinan.

Teksti: Reetta Reinman Kuvat: Päivi Mattila

Kannuksen Korpelan kylässä asuvan Sanna Herralan , 48, leipurin ura alkoi vadelma-mokkakääretortusta 1990-luvun lopulla.

– Se on ja pysyy valikoimissa, Sanna lupaa.

Suussa sulavassa suosikkikääretortussa on vaalean peruskääretortun täytteenä vadelmahilloa ja kahvikermakreemiä.

Sanna on pienestä pitäen tykännyt leipomisesta.

– Mummon kanssa leivoimme viikoittain, ja äiti toki oli mukana leivontapäivissä heti, kun aamun navetta-askareiltaan ehti. Esimerkiksi omiin rippijuhliini tein voileipäkakut itse, Sanna muistelee.

1990-luvun lopulla hän toimitti leivonnaisia 4H:n suoramyyntikahvilaan Kannuksessa ja tuli tutuksi paikallisen ruokakaupan myyjänä, jonne hän on jo vuosia toimittanut kotileipomotuotteitaan. Niitä on myynnissä myös Toholammilla. Kotileipomosta asiakkaat hakevat leivonnaiset tilauksesta, erillistä myymälää Sannan kotileipomon yhteydessä ei ole.

Lukion jälkeen Sanna opiskeli Vaasan hotelli- ja ravintolaoppilaitoksessa ravintolakokiksi. Kokin tiedoista ja taidoista on hyötyä, sillä Sannalla on kotileipomon ohella pitopalvelu. Pitopalvelutarjoiluja hän järjestää Kannuksessa ja lähialueen pitäjissä pääsääntöisesti perhejuhliin ristiäisistä hautajaisiin ja jonkin verran yritysten tilaisuuksiin.

– Pitopalvelussani valikoimiin kuuluvat ruoka- ja kahvitarjoilut sekä tarjoiluastiat. Ruoka- ja kahviastiat, ruokailuvälineet, lasit ja liinat asiakkaan täytyy hankkia muualta, jos ne eivät kuulu juhlapaikan varustukseen.

Leipomossa Sannan apuna on yksi osa-aikainen työntekijä. Pitopalvelu työllistää kuusi sesonkityöntekijää.

Leipomo toimii Sannan perheen omakotitalon toisessa päädyssä, jonne on vuonna 2007 remontoitu modernit leipomotilat.

Leivonnaiset paistuvat kolmessa kiertoilmauunissa.

– Sähköuunien lisäksi minulla ei ole kiviarinaleivinuunia, ja siksi en leivo hapanjuureen ruisleipää, kaikki muut onnistuvat!

Hyvän pullan salaisuus on Sannan mukaan oikeassa voissa sekä riittävässä määrässä suolaa.

– Laitan litran pullataikinaan nelisen teelusikallista suolaa. Suolaa ei toki saa olla liikaa, mutta riittävä määrä suolaa korostaa pullataikinan muita makuja.

– En koskaan alusta pullataikinaa koneella, vaan aina käsin. Kokeilepa kädessäsi koneella alustettua pullapitkoa ja käsin alustettua. Käsityönä tehty on huomattavasti painavampi, koneellisesti tehty .höttöisempi..

Pullataikinasta Sanna leipoo pikkupullia ja pitkoja.

Joulupöytiin Sannalta saa tilata itsekaulitusta voitaikinasta valmistettuja joulutorttuja, pullaa, pikkuleipiä, suolaisia ja makeita piirakoita sekä joululimppuja sekä kakuista muun muassa taatelikakkuja, hedelmäkakkuja ja juustokakkuja ja kahvipöydän kruunuksi voileipäkakkuja ja täytekakkuja. Hän tekee tilauksesta myös joululaatikoita.

– Hedelmäkakun teen perusmurotaikinapohjalle, eli ensin vatkataan voi ja sokeri, sitten lisätään kananmunat, tilkkanen kermaa ja jauho-leivinjauheseos sekä kuivatut hedelmäpalaset ja makua antamaan hasselpähkinärouhetta.

Hän leipoo kaiken voihin, maito ja kerma ovat laktoosittomia.

– Käytän mausteita lukuun ottamatta aina mahdollisuuksien mukaan kotimaisia raaka-aineita. Pääsääntöisesti tilaan ainekset kotimaisesta tukusta. Kananmunat ostan lähikaupasta.

– Paljonko kuluu vuodessa vehnäjauhoja. Jaa-a, no parikymmentä 20 kilon jauhosäkkiä kestää kolmisen viikkoa... Sanna alkaa laskeskella.

Sanna Herralan tavoitat,

puh. 0500 163 366

.– Riittävä määrä suolaa korostaa pullataikinan muita makuja..