Kymmenen vuoden odotus on ohi. Oulu on jälleen veikkausliigajoukkue.

Teksti: Ari Stenius

Isänpäivä ja marraskuun toinen sunnuntai. Se oli monen oululaispojan – ja tytönkin juhlapäivä. AC Oulu varmisti päätöskierroksen murskavoitollaan nousun Veikkausliigaan. .Veikkausliiga! Täältä tulee Oulu! Taputuksia! Veikkausliiga! Täältä tulee Oulu!. Rytmikäs riimi ja Raatin fanikulmauksen valkoinen tifo (suuri lakana) Liigaan puksuttavasta veturista kertoivat viestinsä!

Pimeän illan päätösvihellyksen kuuluessa tapahtui rauhanomainen kentänvaltaus fanien rynnätessä nurmelle kannustusliput liehuen.

– Tiesimme, että valtaus on tulossa. Fanit halusivat juhlia joukkueen kanssa, hymyili AC Oulun toimitusjohtaja Juho Meriläinen .

Kymmenen vuoden odotus on ohi. Oulu on jälleen veikkausliigajoukkue.

Oululaisella jalkapalloilulla on kirjava historia. Hurjaa kiihkoa OTP:n mukana 1970-luvulla ja menestystä 1970- ja 1980-lukujen taitteessa OPS:n kanssa. Sen jälkeen Oulun fuusioseuran kanssa pääosin pettymyksiä muutaman hurmahenkisen nousun tuomilla mausteilla. AC Oulukin on kokenut kaksi nousua ja kaksi liigakautta.

Teini-ikäinen (perustettu 2002) AC Oulu on pelannut 18 kautta, näistä 16 Ykkösessä ja kaksi Veikkausliigassa. Joukkue putosi 2007 ja vuonna 2010 AC Oulu säilyi pääsarjassa, mutta monien värikkäiden ja arvoituksellistenkin vaiheiden kautta päätyi pelaamaan Ykköstä 2011. Palloliitossa ei uskottu seuran talouden kestävän pelaamista Veikkausliigassa.

Vuosi 2020 toi Oulun jälleen liigakartalle. Nyt AC Ouluun uskotaan muuallakin kuin Raatin fanikatsomossa. Kesäisestä kärppäilmiöstä ei vakavissaan puhuta, mutta Oulussa ei voi välttyä vertailusta maan kovimpaan palloiluseuraan Kärppiin.

AC Oululla on potentiaalia kesälajien Oulun kuninkaaksi. AC Oulu on tehnyt viime vuodet hyvää työtä. Seura on elänyt arvojensa mukaisesti ja kasvanut Oulussa uskottavaksi tekijäksi ja kumppaniksi. Seudun harjoitteluolosuhteet ovat kehittyneet viime vuosina, mutta seuran taakse kokoontuneet toimijat rakentavat jo seuran tulevaisuutta.

Harjoitushalli nousee Heinäpäässä vielä tässä kuussa ja uusi jalkapallostadion saattaa olla todellisuutta vuonna 2013. Stadionille on haettu suunnitteluvarausta ja pallo on nyt kaupungin päättäjillä. Uuden stadionin kustannusarvio on- miljoonaa euroa ja yksityisen rahoituksen osuus on lähes 10 miljoonaa.

Kulunut vuosi 2020 on ollut kova urheiluseuroilla, mutta AC Oulussa uskotaan plussakauteen myös taloudessa. Seuraavaan kauteen ja Veikkausliigaan AC aikoo tulla kilpailukykyisellä joukkueella.

– Pysymään ja olemaan, vakuuttaa Meriläinen, 32, joka on elänyt seurassa koko AC Oulun olemassaolon, ensin pelaajana, sitten seuratoimijana ja nyt toimitusjohtajana.

Seuran kannattajat ja penkkiurheilijat odottavat vesi kielellä seuraavaa kautta. Raatin katsomossa on ollut ikävä Helsingin Jalkapalloklubia, Tampereen Ilvestä ja muita Veikkausliigan menestysseuroja.