Suomalaisen perheyrityksen valmistama Fibra-pyyhintäliina on biohajoava

Fibra-pyyhintäliinaa käytetään arkki kerrallaan. Pyyhintäkerran jälkeen se laitetaan biojätteeseen. Kertakäyttöiseen pyyhkeeseen bakteerit eivät jää muhimaan.

Teksti: Reetta Reinman Kuvat: Fiblon Oy

Fibra-pyyhintäliina on tarkoitettu erityistä hygieniaa vaativaan pyyhintään. Imukykyinen pyyhe imee kaikilta pinnoilta lian ja epäpuhtaudet. Erityisen hyvä se on rasvaisten pintojen pyyhinnässä, kertoo Fibra-pyyhintäliinan kehittäneen ja sitä valmistavan, Porissa toimivan lautasliinatehdas Fiblon Oy:n brändi- ja viestintäjohtaja Anne Ekberg.

Fiblon valmisti pyyhintäliinoja ensin ammattikeittiöille.

– Ammattikäytössä pyyhintäliinan tulee olla hyvin imukykyinen sekä nopeasti käytettävissä ja helposti irrotettavissa yksi arkki kerrallaan, siten että pakkaukseen jäävät arkit pysyvät siisteinä ja hygienisinä paketin suojassa. Nämä samat periaatteet mahdollistavat kotikeittiöissä pyyhintäliinojen hyvän tehokkuuden ja toimivuuden, toteaa Ekberg.

– Kun epidemia-aikana hygieniatason vaatimukset ovat monin tavoin nousseet, Fibra-pyyhintäliinoissa on myös se etu, että yksittäin kertakäytettävät, biohajoavat liinat hävitetään käytön jälkeen. Näin bakteerit eivät jää niihin muhimaan, kuten voi käytä kestoliinojen kohdalla, huomauttaa Ekberg.

Pyyhintäliinoja voidaan käyttää kuivana tai kosteana. 100-prosenttisesti viskoosista valmistetuissa pyyhintäliinoissa ei ole mitään lisättyjä kemiallisia aineita.

– Mikäli haluaa käyttää puhdistusainetta, sitä voi suihkauttaa pyyhittävälle pinnalle ja sitten pyyhkiä Fibra-liinalla.

Viskoosi on Ekbergin mukaan erinomainen valinta pyyhintäliinan materiaaliksi sen imukykyisyyden ja ympäristöystävällisyyden vuoksi.

– Viskoosi imee 11 kertaa painonsa verran nestettä, kertoo Ekberg.

Mikäli halutaan lisää lujuutta, niin viskoosin mukaan lisätään polyesteria.

– Polyesterin lisääminen tuo pyyhintäliinaan lujuutta, mutta samalla muovilisän myötä imukykyisyys jonkin verran kärsii.

Fibra Mainio, Bio Fibra Basic ja Bio Fibra Handy-pyyhintäliinoihin ei ole lisätty polyesteria.

Fibra-pyyhintäliinapaketti on kätevä ottaa mukaan myös mökille, veneeseen ja asuntoautoon.

– Erityisen näppäriä pyyhintäliinat ovat lemmikkien hoidossa ja puhtaanapidossa. Esimerkiksi kun tullaan kuraisella säällä koiran kanssa lenkiltä sisälle, niin tassut saa pyyhintäliinalla kätevästi puhdistettua, vinkkaa Ekberg.

Fibra-pyyhintäliinojen valmistaja on vuonna 1979 perustettu porilainen lautasliinatehdas Fiblon Oy. Yrityksen ohjaimissa on toinen sukupolvi. Anne Ekberg on yksi perheyrityksen omistajista. Henkilökuntaa yrityksessä on 25. Fiblon Oy:n lautas- ja pyyhintäliinoja käyttävät esimerkiksi hotellit, ravintolat, kahvilat sekä junat, lentokoneet ja laivat. Pyyhintäliinoja on nyt valikoimissa myös kuluttajille. Ne ovat myynnissä muun muassa Kärkkäisellä.

Vuositasolla Fiblon valmistaa satoja miljoonia liinoja. Tuotantolinjat ovat pitkälle automatisoitu. Tunnissa robotit valmistavat satoja tuhansia lautasliinoja.

Tuotannosta valtaosa myydään Suomen markkinoille. Vientiin menee noin 20-30 prosenttia.

Lautasliinoja Fiblon Oy valmistaa ainoastaan ammattikäyttöön.

– Lautasliinamarkkinat ovat Suomessa kuluttajapuolella pienet. Olemme siksi erikoistuneet ammattikäyttöön, Ekberg kertoo.

Hän määrittelee lautasliinalle kolme tehtävää. Lautasliina on sylin suoja. Ruokailun yhteydessä siihen pyyhitään suupielet. Kolmas lautasliinan funktio on toimia koristeena.

– Kuosikoristeiset lautasliinat eivät täytä kuin lautasliinan koristetehtävän, niiden imupinta on suljettu kuvioilla.

Anne Ekberg kannustaa suosimaan lautasliinoja myös kotien arkikattauksissa, aina aamupalapöydästä iltateelle saakka.

– Lautasliinat kohottavat tunnelmaa ja tuovat iloa ruokailijoille, sekä kertovat arvostuksesta pöydän ääreen kokoontujia kohtaan.

.– Lautasliina on sylin suoja. Ruokailun yhteydessä siihen pyyhitään suupielet. Kolmas lautasliinan funktio on toimia koristeena..