Kuuluu raumalaisen liikkumista helpottavien apuvälinevalmistaja Tukimet Oy:n slogan.

Teksti: Reetta Reinman Kuvat: Tukimet Oy

Norjasta tuli juuri (13.1.2021) mieluisa puhelu, meidän rollaattorin ja pyörätuolin yhdistävä monitoimirollaattorimme on siellä ankarassa lumipyryssä ainut, toimiva kulkuväline, hymyilee Mikko Koivisto , yksi Tukimet Oy:n omistajista. Hän vastaa yrityksessä myynnistä ja markkinoinnista.

Muut Tukimetin omistajat ovat tuotannosta vastaava Jarkko Sosala sekä toimitusjohtaja Jani Hiljanen , jonka vastuulla on yrityksen talousasiat.

Tukimet Oy syntyi vuonna 2013, kun sen omistajakolmikko osti Satakunnan sairaanhoitopiiriltä Tyke® -apuvälinetuotannon.

Yrityksen tehdas ja konttori ovat Raumalla.

Työntekijöitä on yhteensä viisitoista, kymmenen tuotannossa, muut tuotekehittelyssä, markkinoinnissa ja taloushallinnossa. Viime vuoden liikevaihto yrityksellä oli noin 3,1 miljoonaa euroa. Vuosittain Rauman tehtaalla valmistuu yli 30 000 liikkumista ja muuta toimintakykyä sekä hygieniasta huolehtimista helpottavaa apuvälinettä. Valikoimissa on esimerkiksi rollaattoreita, suihku- ja wc-apuvälineitä, tukikaiteita, nousutukeja sekä luistelutukeja.

– Kaikki muut tuotteemme valmistamme itse, ainoastaan kyynärsauvat ja osa suihku- ja wc-apuvälineistä ostamme valmiina toimittajaverkostamme, Koivisto kertoo.

Tukimetin tuotteita käyttävät arjen apuna ikäihmiset, liikuntarajoitteiset sekä myös pikkulapset.

– Luistelun opettelun tueksi kehitetty TykeSkateR® -luistelutuki syntyi paikallisen kaunoluisteluseuran aloitteesta ja tarpeesta.

TykeSkateR® -luistelutuen avulla luistelua opetteleva pysyy oikeassa asennossa.

– Tuotteen muoto antaa käyttäjän jaloille runsaasti tilaa potkaista, eivätkä jalat osu tukeen luistellessa. Sen korkeutta voidaan säätää ilman työkaluja. Luistelutuki sopii kaiken ikäisille käyttäjille, ei yksinomaan lapsille, Koivisto sanoo.

Tukimetin tuotannossa teräs ja teräsputki ovat pääraaka-aineet.

– Teräs tulee tehtaallemme valmiiksi pätkittyinä metalliputkina. Sitten putkentaivutuskone taivuttaa sen kussakin tuotteessa tarvittavaan muotoon. Seuraava työvaihe on robotin avulla tehtävä hitsaus.

Maalauksen ja kromauksen Tukimet teettää alihankintana. Sieltä maalatut tai kromatut osat tulevat takaisin Tukimetin tehtaalle, jossa tuote kootaan.

– Kokoamme kaikki tuotteet valmiiksi, eli paketista kotona otettu tuote on suoraan käyttövalmis, esimerkiksi rollaattorin käsikahvat oikealle kohdalle, ja ei kuin menoksi! korostaa Koivisto.

Julkiset ja yksityiset terveydenhoitoalan toimijat ovat merkittävä Tukimet Oy:n apuvälineiden asiakaskunta, mutta suuressa määrin myös yksityiset kuluttajat.

Yksi tuotteiden jälleenmyyjistä on Kärkkäinen.

Mikko Koivisto näkee väestön ikääntymisen heille merkittävänä kasvupotentiaalina: kotona asumisvuosien mahdollistajana liikkumista ja toimintakykyä tukevat apuvälineet ovat avainasemassa.

Tukimetin tuotteita viedään tätä nykyä kahdeksaan maahan.

.– Kokoamme kaikki tuotteet valmiiksi, eli paketista kotona otettu tuote on suoraan käyttövalmis..