Yrittäjä aamukahvilla

Juttusarjassa kohtaamme yrittäjiä vähän kevyemmissä tunnelmissa kuin arjen aherruksessa. Toisessa osassa KauppaSuomen mediavastaava Risto Isohanni tapaa HM Keittiön yrittäjä Hannu Mäkelän. Lahdessa yli 20 vuotta toiminut HM Keittiö Oy tunnetaan keskisuurena keittiökalusteiden toimijana, joka kevyen organisaationsa vuoksi pystyy tarjoamaan rakentajille ja sisustajille yksilöllisesti räätälöityjä keittiöratkaisuja.

Teksti ja kuva: Risto Isohanni

K errohan Hannu, että mitkä ovat yrittäjyyden hyvät ja huonot puolet?

– Kokonaisvastuu palkitsee. Yrittäjänä saa itse vastata työstään ja henkilöstöstään. Onnistuminen on hieno tunne. Toki yrittäjän arkeen mahtuu myös takapakkeja, mutta sitten on vain tartuttava toimeen ja pyrkiä korjaamaan asiat. Olen syntynyt yrittäjäperheeseen ja toiminut koko ikäni (nyt olen 63-vuotias) itse yrittäjänä, joten toisaalta minulla ei ole muuta kokemustakaan työelämästä kuin yrittäjyys.

Miten rentoudut vapaa-ajallasi?

– Tansseissa käyminen on minun tapani rentoutua. Tanssiminen hoitaa sekä fyysisesti, psyykkisesti että sosiaalisesti. Nyt korona on sotkenut tanssiharrastuksen. Kesämökki on minulle tärkeä. Käyn mökillä ympäri vuoden. Työkiireet ja paineet jäävät, kun mökkitielle ajaa. Mökillä käyminen todella irrottaa arjesta. Harrastan ympäri vuoden liikuntaa. Talvella hiihdän. Hiihtämiseen Lahdessa Salpausselän maastot tarjoavat loistavat puitteet. Kesällä pyöräily ja rullaluistelu ovat mieluisat lajit.

Kenet julkisuuden henkilön haluaisit tavata?

– Finlandia-hiihdossa hiihdin kerran jonkin aikaa Juha Miedon kanssa yhdessä. Rupattelimme koko matkan ajan. Hänen kanssaan olisi mukava jatkaa juttua. Meillä oli hyvin samankaltainen arvomaailma.

Kumpaa teet mieluummin kotona, tiskaat vai imuroit?

– Tiskaan. Kone tekee tiskaamisessa työn, mutta kun astioita esipesee tiskikoneeseen, niin monesti ennen sitä on yhteisesti mukavalla porukalla syöty hyvää ruokaa ja rupateltu maailman menosta. On hyvällä fiiliksellä.

Mikä on parasta kotikunnassasi?

– Asun Orimattilassa maaseudun puolella. Maaseudun rauha on parasta. Kaiken kaikkiaan Orimattila on ihmisläheinen, maltillisesti kasvava maaseutukaupunki.

Minkälaisella autolla ajat?

– Farmarimallisella Volvo V70:lla. Nykyinen autoni on kolmas Volvo minulla. Volvo on vakaa ja turvallinen auto. Farkkumallisessa autossa sukset kulkevat kätevästi päivittäin mukana näin talvisaikaan, ja mökille kun menee, niin aina tahtoo olla tavaraa mukana, vaikka periaatteessa mökillä minulla on perusvarustus, mutta mökkitavaroiden kuljettamisessa farkku toimii myös erinomaisesti.

Mikä on lempiruokasi ja juomasi?

– Itse savustettu kala ja raikas salaatti on maukas ja mukavan kevyt ruoka. Viikonloppuna joskus kalan kanssa maistuu kevyt valkoviini, arkena juomana on raikas vesi.

Minkälaista musaa kuuntelet? Kuka on suosikkiartistisi?

– Tanssi- ja iskelmämusiikki on mieleeni. Monikin artisti on hyvä, mutta Juha Tapiolla on erittäin koskettavia sanoituksia, niitä pitää oikein pysähtyä kuuntelemaan.

Mikä on teidän perheenne suosikkimatkakohde ulkomailla ja kotimaassa?

– Kotimaan matkailu on minun sekä lasteni ja lastenlasteni mieleen. Lappi on suosikkikohde. Talvella Ylläs ja ruskavaelluksella Saariselkä. Ruska-aikana viikko 38 on minun Saariselkä-viikkoni. Talvella lastenlasten kanssa tulee oltua myös rinteessä laskettelemassa, vaikka pääsääntöisesti hiihdän myös Lapin talvilomilla. Alkukesä ennen juhannusta, ennen kuin itikat tulevat, on myös hienoa aikaa Lapissa.

Jos joutuisit autiolle saarelle, kenet ottaisit sinne mukaan?

– Kolme lastenlastani. Kerrankin meillä olisi kaikessa rauhassa aikaa olla yhdessä.

Mihin olet koukussa?

– Oikeastaan en juuri mihinkään. Mutta yrittäjänä toki työntekoon! Ja vapaa-aikana lavatansseihin, mutta nyt on korona ja ei tanssita. Lahdessa suosikkilavojani ovat Pesäkallio ja Jenkkapirtti. Mökkitien varrella Hartolassa Krouvin lavalla on perjantai-tanssit, joissa tulee poikettua mökille mennessä.

Mitä mieltä olet yrittäjänä nykyhallituksen toiminnasta?

– Politiikka on sellainen laji, johon yrittäjän ei juuri parane ottaa kantaa! Korona nyt hallitsee, nähtäväksi jää, miten Suomen talous ja muu elämä lähtevät koronan jälkeen toimimaan. Hallituksen eduksi pitää sanoa koronasta tiedottaminen. Se on mielestäni toiminut hyvin. Tiedotusvastuu on jaettu selkeästi ministereiden kesken.

Mitä urheilua seuraat?

– Hiihtoa, ampumahiihtoa ja yhdistettyä. Mäkihyppyä totta kai myös, kun suomalaiset ovat mukana, nyt on vähän heikompaa mäkipuolella. Ampumahiihto ja yhdistetty ovat mielenkiintoiset lajit seurata. Näissä nopeatempoisissa lajeissa tilanteet vaihtuvat ennalta arvaamattomasti. Yksi onnistuminen ja mahdollisuudet ovat vaikka mihin, tai yksi pieni virhe, ja peli on siinä.

Kuka on mielestäsi kautta aikojen maailman paras urheilija?

– Suomalaisista naapuripitäjä Myrskylän Lasse Viren. Ulkomaisista jalkapallolegenda Pelé on mielestäni kaikkien aikojen huippu, äärimmäisen taiturimainen pelaaja.

Miten hemmottelet läheisiäsi?

– Laitamme yhdessä hyvää ruokaa.

Mikä on mielestäsi tärkein perusarvo yrittämisessä?

– Rehellinen ja sitkeä tekeminen.

Mikä on mottosi?

– Mitä kulloinkin teet, niin tee se siten, että voit olla ylpeä itsestäsi.

Mikä tulevaisuudessa sinua huolestuttaa ajatellen keittiökalustebisnestä?

– Näen alamme suurena mahdollisuutena. Me HM Keittiöissä pystymme palvelemaan asiakkaan keittiöremontin alun suunnitteluvaiheesta viime silaukseen saakka yksilöllisesti ja siten, että sama ihminen meiltä hoitaa alusta saakka koko homman. Se luo laatua ja asiakkaalle toivottavasti luotettavuutta. Meillä on minun lisäkseni kaksi myyjää. Asentajina käytämme pitkäaikaisia yhteistyökumppaneitamme, kalusteasennuksissa sekä sähkö- ja putkitöissä.

Mitä mieltä olet kotitalousvähennyksestä?

– Se on erinomainen asia ja merkittävä mahdollisuus torjua remonttialalla harmaata taloutta.

Mitä haluaisit korostaa lukijoille?

– Koti on paikka, jossa kaikilla pitää olla hyvä olla. Kotiin kannattaa panostaan, sen me jokainen olemme ansainneet. Merkittävä viihtyvyyteen vaikuttava tekijä on se, että tavaroille on omat paikkansa, esimerkiksi siistit ja toimivat kaapistot. Keittiöiden lisäksi HM Keittiö myy laadukkaita kylpyhuonekalusteita sekä säilytysratkaisuja. Tervetuloa tutustumaan!

.– Lappi on suosikkikohde. Talvella Ylläs ja ruskavaelluksella Saariselkä..
.– Tanssiminen hoitaa sekä fyysisesti, psyykkisesti että sosiaalisesti..