Matias Hiltunen vastaa Kärkkäisen tavaratalojen ja verkkokaupan lelu- ja pelipuolen tarjonnasta.

Teksti: Ari Stenius

M atias Hiltunen myöntää olevansa pelimies.

– Aivan pikkupojasta asti. Eikä mielenkiinto ole kadonnut mihinkään, kotoa löytyy varmasti viitisenkymmentä erilaista lautapeliä, vaikka koti onkin lievässä muuttokaaoksessa.

Lapsen työ on leikki, sanotaan, mutta se on sitä myös Matiakselle, joka vastaa Kärkkäisen tavaratalojen lelu- ja pelipuolen tarjonnasta.

– Täyttä työtä, jota saa hymyillen ja hyvällä tuulella tehdä. Olen viihtynyt erinomaisesti.

Kärkkäisen lelu- ja peliosaston tuotepäällikkö Hiltunen istuu valokuvaa varten pelien taakse, mutta sanoo aika ajoin kiertävänsä myös pelipöytää.

– Niin se on. Meille Kärkkäiselle tulee tässä näinä aikoina oma koronapelimme, josta olen todella ylpeä ja tyytyväinen. Sen prototyyppiä pitää käydä aina välillä testaamassa, naureskelee Matias.

– Katsohan tätä. Laadukas koronapeli asettuu vaikka keittiön pöydille puisten kuppien toimiessa pelin jalkoina. Tässä on käytetty puuosissa ainoastaan koivua, taputtelee Matias ihaillen suosikkipeliään työpaikan taukohuoneessa.

Kehut eivät lopu.

– Pinta on hiottua koivuvaneria, joka on lakattu useaan kertaan vesipohjaisella suomalaisella lakalla, jälleen hiottu ja kiillotettu.

Vuosikymmeniä suomalaisiin koteihin, kouluihin ja kerhotiloihin iloa ja jännitystä sekä kymmeniä mestareita tuonut korona on pitänyt pintansa.

– Perusversio on hyvä ja toimiva, mutta Matias sanoo .oman versionsa. olevan erinomaisen.

– Emme lähteneet kehittämään halppisversiota. Korona ansaitsee aikaa kestävän pelin, joten sitä saa ainoastaan parantaa, sanoo Matias versiosta, jonka pinnasta on saatu sileä ja liukas, ja joka on helppo puhdistaa.

Matias tuntee lautapelien kentän kuin omat taskunsa ja on vähän mietteissään, kun pitäisi suosittaa muutamaa peliä.

– Niitä on niin paljon. Palapeli, palapeli on mainio peli kaikille. Lapsille on omansa ja niiden hyödyt on todistettu moneen kertaan. Päättelykykyä, muistia ja keskittymistä. Kaikkea näitä ja paljon muuta. Palapelejä on joka lähtöön ja kaiken ikäisille.

– Palapelit ovat myös hyviä tilaisuuksia vanhemmille. Siinä pääsee yhdessä pohtimaan ja käymään vuoropuhelua: mikähän pala ja minkä värinen mahtaisi sopia? Etsi sinä naamakuvaa, minä haen nurmikkoa ja taivasta, maalailee Matias palapelin kokoavia osasia.

Lauta- ja perhepelit ovat aivoja ja ajatuksia virkistävää toimintaa, eikä pelaamisella ole yläikärajaa. Vanhuskin innostuu kuin lapsi leikkimään.

– Yli 80-vuotiaita lautapelien harrastajia tutkittaessa on havaittu paljon positiivista. Muisti, tarkkaavaisuus ja sosiaalisuus kuuluvat lautapeleihin olennaisesti ja tutkimusten mukaan näiden ominaisuuksien virittäminen hidastaa aivojen ikääntymistä, muistaa Matias lukeneensa.

Peleistä Korona, palapelit ja useat muut ovat tuttuja ikiklassikoita, kuten Afrikan tähti, Monopoly, Trivial Pursuit, mutta myös uutta pysyvää näyttäisi olevan.

– UNO on koko perheen korttipeleistä varma pysyvä. Siinä on yksi suosikkipelien keskeinen teema – sopivan simppeli. Vasta-alkajakin voi tulla heti mukaan. Uusimpia genrejä on pakopelit. Niitä ostetaan paljon. Osa pakopeleistä on kertakäyttöisiä, mutta löytyy myös pelejä, joita voi pelata uudelleen.

Matiakselta kysyttiin etukäteen omia suosikkipelejä parin minuutin harkinta-ajalla. Peruste sai olla mikä hyvänsä.

– Jaa-a. Tässä kymmenen. Pelit löytyivät aika helposti, mutta järjestyksen kanssa oli ongelmia: Carcassonne, Dominion, Puerto Rico, Korona, Terraforming Mars, Smart10, Ticket to Ride (Menolippu), Dead of Winter, UNO, Magic the Gathering keräilykorttipeli. Siinä niitä, jokunen hyvä jäi listalta pois, sanoo ja arvelee Matias.

.– Täyttä työtä, jota saa hymyillen ja hyvällä tuulella tehdä. Olen viihtynyt erinomaisesti..
.– Palapeli on mainio peli kaikille..