Värikylläiset kirjoneuleet valistuvat Drops-langoista

Aija Pentinmikon kirjoneulenäyttely avautuu Suomen käsityön museossa Jyväskylässä 17. joulukuuta.

Teksti: Reetta Reinman Kuvat: Jyri Ahia

Jyväskyläläinen Aija Pentinmikko, 64, kertoo, että hänen sukunsa naiset tekivät aina käsitöitä, osa myös leipätyönään.

– Olikin luontevaa, että jo lapsena tein kaikenlaisia käsitöitä.

Lapsena hän virkkasi äitinsä ja mummonsa kanssa ahkerasti pitsejä – joskus pakottaenkin!

– Meillä kotona virkattiin esimerkiksi tyynyliinoihin ja lakanoihin pitsejä, niin kuin ennen oli tapana. Siihen aikaan ei ollut pussilakanoita, vaan täkeissä oli päällyslakanat, joissa oli koristeena pitsit, ja paremmissa päällyslakanoissa eli ns. juhlalakanoissa oli vielä tuplapitsit, Aija muistelee.

– Myös lukioikäisenä virkkasin paljon. Saksankielenopettaja antoi minulle erityisluvan virkata saksan tuntien aikana.

Aikuisiässä hän on tehnyt kaikenlaisia käsitöitä, esimerkiksi virkannut, neulonut, kutonut ryijyjä, ommellut ja verhoillut huonekaluja. Kolmisenkymmentä vuotta kirjoneuleiden, lähinnä kirjoneulepuseroiden ja -takkien tekeminen on ollut Aijalla enemmistössä käsityöharrastuksessaan. Hänen tekemistään kirjoneuleista pääsee nauttimaan Suomen käsityön museon näyttelyssä Jyväskylässä 17.12.2019-18.2.2019.

Näyttelyyn tulee parisenkymmentä Aijan kirjoneuletyötä. Teeman näyttelyssä on kirjoneuleiden runsas värikylläisyys: Sateenkaaret villassa.

Kirjoneuleet valmistuvat siten, että ensin Aija neuloo pohjaneuleen, esimerkiksi neulepuseron tai -takin. Sitten hän tekee pohjaneuleen päälle kirjonnan pohjaneuleen silmukat ohjekarttanaan. Kirjoneuletyö on tarkkuutta vaativaa.

– Kuvioiden ja värien käytön runsaudesta riippuen kirjoneulepuseron tekeminen vie aikaa viikosta kolmeen viikkoa, Aija kertoo.

Ihan koko päivää hän ei pyhitä kirjoneuletöille. Pitää myös laittaa ruokaa ja hoitaa huushollia, liikkua ja harrastaa kulttuuria. 64-vuotias Aija asuu aviomiehensä kanssa kahdestaan. Kaksi aikuista poikaa ovat jo vuosikymmenet asuneet omillaan. Lastenlapsia on yksi, 19-vuotias tyttö.

Aijalta voi myös ostaa kirjoneuletöitä, niiden hintahaarukka on 120-240 euroa. Hänen kirjoneuleistaan voi tiedustella numerosta 040-815 1299.

Aijan mielestä käsityöt ovat kuin meditaatiota.

– Eritoten neulomisella on rauhoittava vaikutus mieleeni. Neulonta vaatii suurta keskittymistä. Kiperissä kohdissaan yksittäisen silmukan merkitys johonkin tiettyyn kohtaan neuletta on hyvin suuri, hän sanoo.

Kirjoneuleissa Aija käyttää Kärkkäisen valikoimissa olevia Drops-lankoja.

– Drops-langat soveltuvat sekä perusneuleiden valmistamiseen että kirjoneuletöihin.

Hän on ihastunut Drops-lankojen tasalaatuisuuteen sekä värivalikoiman runsauteen. Työvaiheita kirjoneuleissa on runsaasti, mutta työvälineiksi riittävät pyöröpuikot, kanavaneula, sakset ja virkkuukoukku. Virkkuukoukulla Aija yhdistää toisiinsa neulepuseron eri kappaleet: etu- ja takakappaleet sekä hihat.

– Naisen perusneuleeseen kuluu lankaa, neuleen koosta riippuen 500–600 grammaa. Miesten neuleeseen kuluu lankaa 700–800 grammaa, Aija kertoo.

Kirjoneulepusero on Aijan mukaan paitsi näyttävä, myös hyvin lämmin.

– Villaisen neulepuseron hoito on helppoa, sillä villa itsessään hylkii likaa. Usein riittää pelkkä tuuletus. Mikäli villaneuleen pesee, se pestään käsin haaleassa vedessä villalle sopivalla pesuaineella. Villaneuletta ei hangata, vaan puristellaan kevyesti. Huuhtelussa on tärkeä käyttää runsaasti vettä. Villaneule kuivatetaan vaakatasossa vaikkapa froteepyyhkeen päällä, hän neuvoo.

Jyväskyläläisille Aija Pentinmikko on tuttu Kauppakadulla olleesta antikvariaatista, jota hän ja miehensä pitivät pitkään. Laulajan koulutuksen saanut Aija tunnetaan myös lukuisista operettirooleistaan Jyväskylän kaupunginteatterista. Lisäksi hän on laulanut lukuisissa tilaisuuksissa. Aijan yksinlaulua on kuultu konserteissa sekä yksityisten ja yritysten juhlatilaisuuksissa. Rakkainta hänelle on ollut esittää sävellettyä suomalaista ja ulkomaista runoutta.

”– Myös lukioikäisenä virkkasin paljon. Saksankielenopettaja antoi minulle erityisluvan virkata saksan tuntien aikana.”

KUKA?

MITÄ?

Aija Pentinmikolla on käytössä Drops-langoista

Ikä: 64 v.

Syntymäpaikka: Helsinki

Asuinpaikka: Jyväskylä

Perhesuhteet: Naimisissa, kaksi lasta ja yksi lastenlapsi.

Ammatti: Kulttuurin monitoimikone! Laulaja (Tapsan tahdit voitto -89), näyttelijä (mm. operettirooleja), kirjakauppias.

Harrastukset: Lankojen kanssa vehtaaminen sen moninaisissa muodoissa

Alpaca

Flora

Nord

Baby Alpaca Silk

Baby Merino

Alpaca Silk