Ultrajuoksija Noora Honkala osallistuu ensimmäistä kertaa Lahden Ironmaniin

Suomen tunnetuin ultrajuoksija, 26-vuotias Noora Honkala kokeilee itselleen uutta lajia, kun hän osallistuu tulevana kesänä Lahdessa järjestettävään IRONMAN 70.3 -triathloniin. Kilpailussa uidaan 1,9 km, pyöräillään 90 km ja juostaan puolikas maraton eli 21,1 kilometriä.

Lauri Pajula Kuvat: Sami Vaskola

N oora Honkala asuu Kreikassa puoliso-valmentaja Sami Vaskolan ja koiriensa Lilun ja Bugabugan kanssa. Viime vuonna Honkalalta leikattiin selästä välilevyn pullistuma. Leikkauksesta toipuminen asetti hänet kuukaudeksi juoksukieltoon, mutta kahden viikon jälkeen, saatuaan tikit pois, hän pääsi kuntouttamaan itseään avovesiuinnilla ja kuntopyöräilemällä.

– Fysioterapeutin kuntoliikkeet edistivät nopeaa paranemista leikkauksesta. Oman kasvun kannalta prosessi kokonaisuudessaan oli minulle tärkeä, Honkala muistelee viime vuoden tapahtumia.

– Uinnista ja pyöräilystä on tullut minulle juoksun lisäksi hyvin rakkaat harrastukset, hän lisää.

Toista kertaa Suomessa järjestettävään IRONMAN 70.3 Finland -triathlonkilpailuun Honkala lähtee ensimmäistä kertaa. Kilpailut ovat Lahdessa lauantaina 29.6.2019.

– On aivan upeaa, että tämä kilpailu järjestetään. Lahden kisoihin lähden rennoin mielin, ikään kuin tutustumiskäynnille, hän kertoo hyväntuulisena.

Kaksi viikkoa ennen Lahden kesäkuun lopun kilpailua Honkala osallistuu Afrikassa järjestettävään Comrades-maratoniin, joka on 90 kilometriä pitkä, ylämäkeen juostava matka. Comrades on hänen päätavoitteitaan tänä vuonna.

Honkalana toinen päätavoite on lokakuun lopussa Ranskan Albissa järjestettävät 24-tunnin juoksun MM-kilpailut.

Lahden Ironman on Honkalalle mielenkiintoinen kokeilu, jota hän odottaa innostuneesti.

– Lahdessa minulla ei ole tavoitteita sijoituksen suhteen muuta kuin päästä ehjänä maaliin.

Täysipäiväiseksi ammattiurheilijaksi Honkala alkoi reilu vuosi sitten. Ilman hyvien ja pitkäaikaisten sponsorien apua se ei kuitenkaan olisi mahdollista.

– Urheilijan ammatti on minulle unelmien täyttymys jokaisena päivänä. Lapsesta asti urheilu on ollut minulle elämäntapa, ja nyt saan keskittyä siihen sataprosenttisesti. Sponsorit ja läheiset tukijoukot mahdollistavat unelmani, hän kertoo tyytyväisenä nykytilanteestaan.

Urheilun apuraha-asiat ovat puhuttaneet paljon lähiaikoina. Kaikilla ei ole kuitenkaan yhtä hyvä tilanne kuin Honkalalla. Monien ultrajuoksulupausten ura pysähtyy rahoituksen puutteeseen.

– Minun mielestä on surullinen tilanne, kun urheiluliitto pitää ultrajuoksua epävirallisena lajina. Varsinkin sadan kilometrin kisa on kansainvälisen urheiluliiton IAAF:n alainen kilpailu, joten tuntuu kummalliselta, että ultrajuoksu ei täytä apurahojen kriteereitä.

Viime vuoden suurin saavutus Honkalalle henkilökohtaisella tasolla oli 100 kilometrin MM-juoksu Kroatiassa, jonka hän juoksi alle kahdeksan tunnin.

Honkala tavoittelee tänä vuonna läpimurtoa ultrajuoksussa, joten tahti on sen mukainen; hän osallistuu kevään aikana vähintään kerran kuussa haastaviin juoksukilpailuihin.

– Tänä vuonna tavoittelen oman urani läpimurtoa. Työ on pitkäjänteistä, ja juoksutyyli on tärkeä tavoitteiden saavuttamisessa, hän kertoo meneillään olevasta vuodesta.

Päivittäisissä treeneissä Honkalan tukena on avomies-Sami ja perheen koirat Lilu ja Bugabuga.

– Avomieheni Sami pysyy vielä treeneissä matkassa. Hän voittaa minut ainoastaan alle viiden kilometrin matkoilla, Noora kertoo nauraen.

Honkala kertoo arjen olevan rauhallista heidän kotiympäristössään Kreikassa. Heidän kotinsa on pienessä kylässä maaseudun keskellä; Karvelas-nimisessä kylässä, joka sijaitsee 40 kilometriä Spartasta etelään, Lakonian alueella.

Noora ja Sami ovat kyläläisille tuttu näky kylällä ja lenkkeilyreittien varrella.

– Aamuisin treenataan, päivällä hoidetaan asioita ja illalla taas treenataan. Täällä ei ole mitään ärsykkeitä, niin on kiva, kun voi keskittyä täysillä urheiluun.

Perheen koirat Lilu ja Bugabuga tuovat Kreikan arkeen iloa ja ovat turvana lenkeillä. Molemmat koirista on pelastettu kurjista oloista.

– Lenkkireitin varrella huomion kiinnitti häkissä oleva viisiviikkoinen Lilu-koira, joka oli niin laiha, ettei jaksanut kannatella takapäätään. Siinä häkissä ei ollut ruokaa, eikä vettä. Kun katsoin koiraa, aloin itkeä ja sanoin Samille, että me ei voida sitä tuonne jättää. Sami sanoi, että jos se tuntuu vielä kotona meidän koiralta, niin haetaan se meille. Syötin ja puunasin Lilua koko yön, ja siitä se lähti kasvamaan. Silloin huomasin, kuinka vahvoja eläimet voi olla. Bugabuga löydettiin roskiksesta neljänkymmenen asteen helteestä. Kummastakin on tullut meille rakkaita perheenjäseniä, Noora kertoo.

Ultrajuoksun Noora Honkala löysi vähän sattumalta 20-vuotiaana.

– Innostuin 16-vuotiaana juoksemaan puolimaratonin. 17-vuotiaana juoksin ensimmäisen maratonini. Jalkapallon lopetin 20-vuotiaana, kun juokseminen vei lopullisesti mennessään. Ultramatkojen kokeilu alkoi vuonna 2012, kun valmentajani Seppo Leinonen järjesti syntymäpäivänsä kunniaksi 6-tunnin juoksun Lohjanharjun kentällä. Juoksin silloin kuudessa tunnissa 64 kilometriä.

Suomalainen ultrajuoksuguru, Lohjalla asuva Seppo Leinonen kannusti lohjalaissyntyistä Honkalaa kokeilemaan vuorokauden juoksua. Noora juoksi ensimmäisessä vuorokaudenjuoksussaan 175 kilometriä, mikä oli uusi nuorten Suomen ennätys. Laji motivoi häntä jatkamaan.

– Huomasin kestävyyden olevan vahvuuteni.

”– Fysioterapeutin kuntoliikkeet edistivät nopeaa paranemista leikkauksesta.”
”– Tänä vuonna tavoittelen oman urani läpimurtoa.”

KUKA?

MIKÄ?

Nokian Tyres IRONMAN 70.3 Finland

Ikä: 26 vuotta

Asuinpaikka: Kreikka

Perhe: avopuoliso Sami Vaskola, koirat Lilu ja Bugabuga

Saavutukset:

*3-kertainen Sparthalon 246 km –reitinsuorittaja

*naisten Suomen ennätykset viidenkymmenen ja sadan kilometrin matkoilla sekä 6, 12 ja 24 tunnin ultrajuoksuissa

Suuri, kansainvälinen triathlonkilpailu Lahdessa lauantaina 29.6.2019 klo 16.00 alkaen. Tapahtumaan on ilmoittautunut 1800 osallistujaa, joista 28% on ulkomaalaisia. Kilpailun matkoina on 1,9 km uinti (suoritetaan Lahden Matkustajasatamassa), 90 km pyöräily (Lahden kaupungin sekä Hollolan ja Kärkölän kuntien alueella) ja 21,1 km juoksu (Lahden kaupungin alueella). Suuren osallistujamäärän sekä kilpailijoiden ja muiden tien käyttäjien turvallisuuden varmistamiseksi koko pyöräilyreitin osuus suljetaan viranomaisen määräyksestä moottoriajoneuvoliikenteeltä ja ohjataan kiertoreiteille. Pyöräilyosuuden aiheuttamat tiesulut ajoittuvat klo 16.00-21.40 välille ja eri tieosuuksien sulkuajat vaihtelevat 3-6 h välillä.