Kalle Tossavaisen hyvä hapenottokyky mahdollistaa irtiotot ylämäissä. Hiihtovauhti ei hyydy ylämäkivetojen jälkeen, koska myös hänen maitohaponsietokykynsä on korkea.

Teksti: Reetta Reinman Kuvat: Pekka Tossavainen

Kaikki kisat voitettu, tiivistää tikkakoskelainen Kalle Tossavainen ,-, alkuvuoden kisakuulumisensa.

14-vuotiaiden sarjassa hiihtävä, Äänekosken Huimaa edustava Kalle on tällä hetkellä oman ikäistensä kärkikaartissa Suomessa. Kauden pääkisat Kallella on 19.-21. maaliskuuta Taivalkoskella. Tuolloin mitellään Hopeasompa-finaalissa ikäluokkien Suomen mestaruuksista. Mitali, myös se kirkkain, on tavoitteena. Hopeasompa-finaaliin saakka kilpailuja on tasaiseen tahtiin lähes joka viikonvaihde.

Helmikuun puolivälissä Kalle oli viikon pituisella harjoitusleirillä Vuokatissa. Hiihtämisen ja leirikisojen lisäksi leirillä tehtiin erilaisia testejä, kuten nopeus- ja leuanvetotestejä.

– Kallen lahjakkuus hiihtäjänä ja hänen kilpailumenestyksensä on huomattu jo isommissakin piireissä. Esimerkiksi-.1.2021 Vantaalla Suomen cupin viestissä Kalle hiihti epävirallisen tiedon mukaan nuorimpana koskaan miesten yleisen sarjan Suomen cup viestissä. Kalle hiihti Äänekosken Huiman joukkueessa viestin kakkososuuden. Kyseinen kisa myös televisioitiin, kertoo Kallen isä Pekka Tossavainen , joka toimii poikansa valmentajana.

Pekan mukaan Kallen ominaisuuksista etenkin hänen erinomainen hapenottokykynsä tekee pojasta hyvän hiihtäjän. Kone on luoto kestävyysurheiluun! Se tuli ilmi jo hyvin nuorena. Kymmenvuotiaana Kalle hiihti 35 kilometrin pitkänmatkanhiihdon aikaan 1.48.

Kestävyysurheilua Kalle harrastaa ympäri vuoden. Hän on menestynyt Suomen kärkitasolla myös kestävyysjuoksijana.

Hiihtokauden lumella Kalle aloittaa perinteisesti koulun syyslomalla. Tuolloin Vuokatissa avautuvat säilölumiladut.

– Laajavuoressa Jyväskylässä pääsee hiihtämään hyvissä ajoin syystalvella ennen luonnonlumien tuloa, ja nyt tänä vuonna luonnonlunta riittää kotiladuilla Tikkakoskella. Tulimme juuri Kallen kanssa 16 kilometrin hiihtolenkiltä, Pekka kertoilee helmikuun puolivälissä. Keli oli tuolloin hyvä, pakkasta kymmenisen astetta, vaikka yöllä mittari laski yli kahdenkymmenen asteen.

Kallen harjoitteluviikkoon talvella kuuluu erimittaisia ja tehoisia hiihtolenkkejä neljä-viisi kertaa viikossa. Vähintään kerran viikossa talvisin hän käy myös juoksuharjoituksissa, yleensä sisähallissa. Lisäksi kerran viikossa on lihaskuntotreeniä kuntosalilla. Kehonhuolloksi Kalle venyttelee säännöllisesti.

– Pidän kiinni siitä, että viikolle tulee vähintään yksi huilipäivä. Kallella on kova treenimotivaatio, mutta lepopäivän pitäminen on olennaisen tärkeä kehittymisen ja palautumisen kannalta, muistuttaa Pekka.

Isän ja Kristiina -äidin kanssa Kalle käy kilpailuja mielikuvissa läpi sekä ennen että jälkeen suorituksen.

– Ennen kilpailuja pohdiskelemme kisareittiä ja miten on hyvä jakaa voimansa reitin aikana. Kilpailujen jälkeen yhdessä sanoitamme, miten meni ja miltä tuntui, kertoo Kristiina.

– Kilpailureitin läpikäyminen mielikuvissa antaa suoritukseen suunnitelmallisuutta, ja pystymme optimoimaan Kallen vahvuuksia. Hänen kannattaa usein ajoittaa nykäisyt ylämäkiin hyvän hapenottokykynsä ansiosta ja toisaalta myös Kallen maitohaponsietokyky on korkea. Ylämäkivetojen jälkeen hän pystyy painamaan täysillä eteenpäin, toteaa Pekka.

Kallen ominaisuuksia on jo hieman testattu Jyväskylässä Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen KIHUn Sports Labissa.

Kallen ohella myös hänen kaksi sisarustaan harrastavat urheilua kilpatasolla. Isosisko, 17-vuotias Siiri kilpailee hiihdossa ja voimanostossa, pikkuveli 9-vuotias Taavetti hiihdossa.

– Haluamme panostaa ja tukea lastemme urheiluharrastuksia niin kauan kun heiltä löytyy siihen intoa ja meidän vanhempien tuki on tarpeen, Kristiina-äiti sanoo.

Pekka-isä vastaa valmennuksesta ja varustepuolesta, Kristiina psyykkisestä tuesta, muonituksesta ja vaatehuollosta.

Kallella on perheen lapsista tavoitteet hiihdossa korkeimmalla.

– Maailmanmestaruus, hän sanoo.

Matkalla maailmanmestariksi tarvitaan huikea määrä hiihtokilometrejä, sekä runsaasti tukijoukkoja. Yksi niistä on Kärkkäinen Oy.

– Yhteistyömme alkoi, kun Kallen isä Pekka otti yhteyttä. Kun tapasimme Kallen ja hänen vanhempiensa kanssa, niin vahvistui, että tässä mukavassa, nuoressa miehessä on potentiaalia ja tahtoa kehittää itseään urheilijana ja edetä aina maailman huipulle asti. Kärkkäinen haluaa tukea Kallea ja mahdollistaa hänen tietään tavoitteisiin, sanoo Jyväskylän Kärkkäisen tavaratalopäällikkö Kimmo Litendahl.

.– Lepopäivän pitäminen on olennaisen tärkeä kehittymisen kannalta..
.– Kilpailureitin läpikäyminen mielikuvissa antaa suoritukseen suunnitelmallisuutta, ja pystymme optimoimaan Kallen vahvuuksia..