Työnsä ääressä

KauppaSuomi tapasi Kenneth Brandtin hänen toisen työnsä, hierojan työn ääressä.

Luotsiveneen kyydissä oltiin ajatusten tasolla hyisellä merellä.

Teksti: Reetta Reinman

Mitä nämä möykyt oikein voivat olla, joita koulutettu hieroja Kenneth Brandt löytää kaikkialta kehostani? Kennethin hierontaote on voimakas, napakka ja venyttävä. Hieronnan lopuksi hän venyttää kehoa liikkuvuuden parantamiseksi. Myös venyttelyotteet ovat hyvin voimakkaita, mutta eivät repiviä. Hoidon jälkeen tuntuu, että jumitukset ovat helpottaneet ja imunestekierto saanut vauhtia. Olo on virkistynyt.

Hoitotielle Kenneth lähti tutustuessaan kalevalaiseen jäsenkorjaukseen. Koulutetun hierojan tutkinnon hän suoritti vuonna 2017. Thaimaa on Kennethille monessa suhteessa rakas maa. Hänen vaimonsa on thaimaalainen, ja hänen isänsä on asunut Thaimaassa vuosikymmenet. Thaimaalainen hoitokulttuuri: hieronnat, venyttelyt, liikuntamuodot, erityisesti thainyrkkeily, ja ravinto ovat Kennethille hänen hyvinvointinsa kivijalka. Vuosia hän on Thaimaan matkojensa yhteydessä hoitanut Suomen pakkasten ja viimojen rasittaman kroppansa kuntoon. Vuonna 2018 hän suoritti Thaimaassa thai-hierojan tutkinnon. Omassa hoitotyössään hän yhdistää suomalaista ja etenkin pohjoisthaimaalaista hierontaperinnettä. Perinteinen thaimaalainen hieronta sisältää rentouttavia venytyksiä, tasapainottavia painalluksia ja akupisteiden käsittelyä.

Kenneth ottaa vastaan Porvoossa Kymppihoitolassa sekä Loviisassa kotinsa yhteydessä olevassa hoitohuoneessa.

– Suomessa sekä hieronta- että venytysotteet ovat huomattavasti kevyempiä kuin Thaimaassa. Vähän samoin kuin thaimaalainen ruoka: Meille suomalaisille vahvasti maustettu thai-ruoka maistuu thaimaalaisten suussa .kaurapuurolta.! Kenneth naurahtaa.

Hän on tuonut Thaimaasta yrttejä, joita siellä käytetään yrttinyyttihieronnassa, ja sitoo niistä yrttinyyttejä luomupuuvillakankaaseen. Yrtteinä on esimerkiksi kaffirlimettiä, inkiväärikasveihin kuuluvaa praita sekä kamferia ja erilaisia sitruksia.

Yrttinyytit hän lämmittää ennen hierontaa. Nyytin sisällä olevista yrteistä erittyy eteeristä öljyä, joka imeytyy käsiteltävään alueeseen.

Yleensä hän ei käytä hieronnassa lainkaan öljyä, koska hän tekee hieronnan thaimaalaisen hieronta-asun päältä. Oikein jumissa olevia lihaksia hän käsittelee thainyrkkeilijöiden lihashuollossa Thaimaassa käytettävän, voimakkaasti tuoksuvan, yrttisen boxing-linimentin avulla.

Kennethille jooga on tärkeä kehon ja mielen vahvistusmuoto.

– Jooga venyttää ja tuo liikkuvuutta – mielenkin tasolla.

Hän on osallistunut joogakursseille myös Thaimaassa. Pohjois-Thaimaata kiertäessään hän on hoitanut terveyttään liikunnan lisäksi kuumissa lähteissä kylpemällä.

Hän kertoo, että Pohjois-Thaimaassa silmä lepää luonnon kauneudessa. Mutkaisten vuoristoteiden varsilla avautuu vehmaita kukkaniittyjä sekä valkosipuli- ja riisipeltoja.

Suomessa Kenneth syö pääsääntöisesti thaimaalaisittain, runsaasti kasviksia ja paljon mausteita, etenkin chiliä, inkivääriä, korianteria ja limettiä sekä kalakastiketta eli thai-keittiön perusmausteita. Autenttinen soija eri muodoissaan on thai-keittiön perusraaka-aine. Thai-keittiössä limettiä ei lohkota koristeeksi tai puristeta pelkästään salaatinkastikkeen piristäjäksi, vaan limetti on itsessään tärkeä maustekasvi, sekä limetin hedelmä että sen tuoreet, raikkaasti keväältä tuoksuvat lehdet.

– Vaimoni tykkää myös suomalaisesta ruoasta, chiliä hän lisää ruokaan aina, jopa hernekeittoon!

Gluteiiniviljoista ja maitotuotteista Kenneth on luopunut jo vuosia sitten, ja tuntenut valinnan suoliston parempana vointina sekä virkeytenä. Thaimaalaisessa keittiössä wokataan runsaasti sekä tehdään uppopaistettuja ruokia, esimerkiksi kevätkääryleitä. Ruoanlaittorasvana Kennethin vaimo suosii kookosöljyä sekä rypsiöljyä.

Kenneth kertoo olevansa hyvin kylmänarka.

– Thaimaassakin minulla on villasukat!

Talvisaikaan hän lämmittää itseään kuumalla juomalla, johon kiehuttaa vedessä tuoretta inkivääriä. Pirteän juoman hän maustaa hunajalla ja limellä.

46-vuotias Kenneth Brandt on ollut neljännesvuosisadan merillä. Ensin rahtilaivoilla maailman merillä. 23 vuotta hän on toiminut luotsikutterinhoitajana eli luotsiveneen kuljettajana Harmajan luotsi- ja majakkasaaressa Helsingissä Suomenlinnan edustalla.

Kutterinhoitajan työ on käytännössä luotsiveneen ohjaamista eli luotsin kuljettamista laivan ja luotsisasemien välillä. Vastuullista työtään Kenneth jatkaa edelleen. Hierojan työ on sivutyö. Luotsiveneenkuljettajan työ valittiin viitisen vuotta sitten Kaukomarkkinoiden ja Radio Rockin kisassa Suomen kovimmaksi duuniksi.

– Halu auttaa ihmisiä minulla on ollut aina. Se oli varmasti suurin kimmoke, että lähdin opiskelemaan hierojaksi. Hoitotyö kiehtoi nuorenakin, mutta meri veti silloin pidemmän korren.

Kenneth Brandtin tavoitat facebookista Koulutettu hieroja Kenneth Brandt, www.hierojakennethbrandt.fi, puh. 040-6633 606

.– Olen aina viluinen. Kiehutan vedessä tuoreen inkiväärin palasia. Maustan juoman limellä ja sitruunalla. Se lämmittää..