Vilkkaimpina aikoina Pesu Paronissa pestään jopa 80-100 autoa tunnissa.

Oman jätevedenpuhdistamon puhdistamaa vettä käytetään pesuissa 90-prosenttisesti.

Teksti: Reetta Reinman Kuvat: Risto Isohanni

Lahden Möysään avattiin viime marraskuussa uusi, tehokas ja nopea autopesula. Se sijaitsee lähellä Joutjärven kirkkoa, entisellä Ahtialantien Teboilin tontilla, osoitteessa Polvikatu 2. Matkaa Lahden torille on 2,4 kilometriä.

– Liikeideamme on tarjota asiakkaille hyvä auton pesu nopeasti, sujuvasti ja edullisesti, ilman aikaa vievää jonottamista, kertoo yrittäjä Hannu Kohtaniemi .

Pesu Paroni on Lahden ensimmäinen autopesula, joka oikeasti puhdistaa jätevetensä. Patentoidun, suomalaisen keksinnön avulla autojen pesemisessä syntyneestä vedestä yli 90 prosenttia käytetään uudestaan.

– Bioreaktorit puhdistavat kaikki haittakomponentit pesuvedestä, kaupungin viemäriin menevä 10%:kin on puhdistettua vettä.

Bioreaktoreiden sisällä on papiljotin näköisiä pötkylöitä, joissa olevat bakteerit hajottavat pesuvedessä olevan lian käyttämällä sitä ravintonaan. Puhdistamoon autonpesukoneesta mennyt likavesi tulee toisesta päästä puhdistettuna ja kirkkaana takaisin käyttöön.

Kaikki autojen pesussa käytettävät pesuaineet ovat Suomessa valmistettuja ja ympäristömerkattu joutsenmerkillä.

– Meillä asiakkaamme voivat pesettää autonsa hyvällä omallatunnolla, koska emme tuhlaa maailman parasta vettä, emmekä saastuta luontoa. Säästämme vesijohtoverkostosta puhtaan veden käyttöä vähintään 30 miljoonaa litraa vuodessa. Tämä tarkoittaa jopa 150 miljoonaa vesilasillista, havainnollistaa Kohtaniemi.

Jätevedenpuhdistamo on käynnissä kaiken aikaa. Kaikki autojen pesussa käytetty vesi kiertää sen kautta. Yhtä autoa kohti autonpesukoneen pesukaistalla kuluu noin 500 litraa vettä, josta vain 50 litraa on uutta hanavettä.

Autojen pesuvedet Pesu Paroni lämmittää maalämmöllä, 300 metrin syvyisiä maalämpökaivoja on neljä.

– Suurimman osan tarvitsemastamme sähköstä tulemme tuottamaan omalla, 35 kilowatin aurinkosähkölaitteistollamme.

Pesu Paroni on avoinna joka päivä, arkipäivisin klo 8-20, lauantaisin klo 9-18 ja sunnuntaisin klo 10-18.

Kohtaniemi pyörittää yritystä perheensä, vaimon ja Roosa -tyttären sekä neljän perheen ulkopuolisen työntekijän voimin.

– Henkilökunnastamme on aina joku paikalla aukioloaikoina, eli autoilijan ei tarvitse selvitä yksin pesupaikalla.

Ekologisuuden ja joustavan palvelun ohella Pesu Paroni haluaa panostaa nopeuteen. Autopesuloiden jonossa seisominen oli kimmoke, miksi reilut 30 vuotta yrittäjänä toiminut Kohtaniemi ylipäänsä päätti perustaa autojen pesemiseen erikoistuneen yrityksen.

– Pesujonossa seistessäni ajattelin, että varmasti on muitakin ihmisiä, jotka eivät halua jonottaa jopa tuntia päästäkseen autonpesuun.

Hän alkoi pari vuotta sitten etsiä tehokkaita ja nopeita autonpesukoneita.

– USA:sta löytyi huippulaadukas ja huippunopea autonpesukone. USA:sta tulevat maailman parhaat autonpesukoneet, siellä on tehty pesukatuja jo yli 50 vuotta, ja ns. lastentaudit ovat jo poissa.

Hänen mukaansa myös asiakkaat ovat kiittäneet nopeutta ja hyvää pesutulosta.

– Tunnissa pystymme pesemään talvella 60 autoa ja kesällä 80 autoa, maksimissaan jopa sata autoa tunnissa. Normaali pikapesula pesee neljä autoa tunnissa, joten Pesu Paronin pesukatu pesee yksin yhtä paljon kuin 20 normaalia pikapesulaa. Monet yrittäjät ovat kiitelleet sitä, että meillä autonpesussa ei tuhlaudu työntekijän aikaa jonottamiseen, ja sitä kautta säästyy työaikaa. Myös taksit ovat kiittäneet sitä, että meidän pesu on niin nopea, että he pääsevät nopeasti taas tienaamaan, kun aikaa ei kulu jonottamiseen.

– Asiakas voi valita harjallisen tai harjattoman pesun. Suosittelemme harjallista pesua, mutta asiakas päättää. Kaikki pesuharjamme ovat pehmoharjoja.

Pesu Paronin autopesulan pesukaistalla tunnelma on kuin Las Vegasissa, eriväriset neonvärit vilkkuvat. Autopesulan pesukaistalle mahtuu maksimissaan 2,2 metriä korkea henkilö- tai pakettiauto. Renkaiden osalta mahtuvat 330 millimetrin levyiset.

Pesujen hintaan sisältyy myös ilmainen imurointi tehokkaalla keskuspölynimurilla. Pihalla on imurointipaikka kymmenelle autolle.

Pesu Paroni on panostanut myös maksamisen helppouteen, lähes kaikki maksutavat käyvät.

– Maksuautomaattiin käyvät lähimaksu ja maksukortit, myös MobilePay, Apple Pay ja Samsung Pay tulevat pian maksuvalikoimiimme. Toimistosta, joka on aina avoinna kun pesulakin, voi ostaa pesukortteja ja koodeja, joihin ladataan asiakkaan haluama määrä pesuja.

– Kuukausisopimuksella peseminen ja maksaminen on modernia ja sujuvaa. Kuukausisopimuksen saa lataamalla kännykkään Easy Wash -sovelluksen ja laittamalla maksukortin tiedot. Easy Wash -sovellukseen voi ostaa 29,90 euroa /auto maksavan, kuukauden mittaisen pesusopimuksen tai kertapesuja.

Kuukausisopimuksella auton voi pestä niin usein kuin haluaa, mutta maksimissaan kahdeksan kertaa kuukaudessa.

– Ajat vain puomille, kamera kuvaa rekisterinumeron, puomi aukeaa ja sitten pesuun.

Kuukausipesu on edullisin tapa pestä auto. Jos asiakas pesee autonsa esimerkiksi neljä kertaa kuukaudessa, niin yhden pesun hinnaksi tulee 7,48 euroa. Jos auton pesee useammin kuin kerran kuukaudessa, niin kuukausisopimus tulee silloinkin edullisimmaksi. Kuukausisopimukseen voi lisätä rajattoman määrän autoja, jokaisesta autosta menee automaattisella veloituksella 30 päivän ajalta ( =1 kk) 29,90 euron veloitus.

Suosituin tapa pesujen ostoon Pesu Paronissa on kuukausisopimus.

– Kymmenen pesua sisältävä pesukortti on myös suosittu. Sitä voi käyttää vaikka joka kerta eri autolle, kortti sisältää 30% alennuksen. Yksittäisiä pesujakin menee automaatista yllättävän paljon, Kohtaniemi kertoo.

– Myös yrityksille löytyy monta vaihtoehtoa, pesukortti on niistä suosituin. Toivomme, että mahdollisimman moni yritys pyytäisi meiltä tarjouksen autopesuista, tarjouspyynnön voi lähettää: info@pesuparoni.fi.

Avajaistarjouksena Pesu Paroni tarjoaa kuukausisopimuksen ensimmäisen kuukauden autopesut ilmaiseksi. Tarjous on voimassa 31.3.2021 asti.

Katso Pesu Paronin autonpesuvaihtoehdot: pesuparoni.fi