Orkidean lannoitus on syytä aloittaa heti kukinnan jälkeen, mikäli haluaa varmistaa uuden kukinnan.

Hyvä kastelutahti on kerran viikossa.

Teksti: Reetta Reinman Kuva: Biolan

Orkideat ostetaan kotiin yleensä kukkivina, ja kukinta kestää jopa kuukausia. Oikealla hoidolla orkidea kukkii kotona yhä uudelleen.

‒ Orkideat eivät siedä vetoa. Vetoa ja kylmää saanut orkidea pudottaa helposti kukat ja nuput, vaikka säilyisikin muuten hengissä, varoittaa Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula .

Suurin osa huonekasveina kasvatettavista orkideoista ei viihdy mullassa, vaan ne kasvavat kaarnaseoksissa, joissa ei ole ravinteita. Siksi kasvaakseen ja kukkiakseen orkideat tarvitsevat säännöllistä lannoitusta. Lannoitus aloitetaan heti kukinnan jälkeen.

‒ Orkideoille kannattaa antaa nimenomaan orkideoille kehitettyä lannoitetta. Orkidearavinnetta annetaan ympäri vuoden kasteluveteen sekoitettuna pakkauksen ohjeen mukaan. Ainoastaan kukinnan aikaan kannatta pitää lannoitustauko, jotta kukinta kestäisi pidempään, vinkkaa Kerttula.

Eri orkidealajit kaipaavat erilaista kasvualustaa. Paksujuuriset orkideat viihtyvät karkeassa kasvualustassa ja ohutjuuriset hienojakoisessa. Osa lajeista viihtyy, kun juuret kuivuvat nopeasti ja osa taas tykkää tasaisesta kosteudesta.

‒ Orkideoita varten on kehitetty kasvualustapakkaus, jossa on erillispakattuna männyn kaarnaa, biohiiltä, kuitupitoista turvetta ja perliittiä. Näistä osasista on helppoa sekoittaa oikeanlainen kasvualusta kaikille orkideoille pakkauksessa olevan ohjeen mukaan, Kerttula sanoo.

Mikäli orkideat kasvattavat runsaasti ilmajuuria, on se Kerttulan mukaan viesti siitä, että kasvualusta on maatunut ilmattomaksi, ja on vaihdon tarpeessa.¨

– Kasvualustasta ei ole enää saatavissa kasvin tarpeisiin riittävästi happea. Maatuneessa kasvualustassa orkidean juuret voivat alkaa mädäntyä. Orkidea kompensoi tilannetta kasvattamalla uusia juuria, jotta saisi taas ilmavan tilan, jossa on mahdollisuudet hapen, veden ja ravinteiden kulkea.

Yleensä kaupasta ostetut orkideat ovat kasvaneet jo noin 2‒3 vuotta ja siksi niiden kasvualusta kannattaa vaihtaa kotona melko pian. Paras hetki kasvualustan vaihtoon on heti kukinnan jälkeen.

– Jotta orkidean saa viihtymään vuodesta toiseen, sen kasvualusta tulisi vaihtaa parin vuoden välein, vinkkaa Kerttula.

Orkidea kestää melko hyvin kuivuutta, sillä se kykenee varastoimaan vettä lehtiinsä ja juuriinsa. Normaali kasteluväli vaihtelee viikosta kahteen. On parempi kastella mieluummin liian harvoin kuin liian usein. Juuri kastellun orkidean juuri on pyöreähkö ja vihertävä. Ennen uutta kastelua juuren annettaan kuivahtaa. Kuiva juuri on hopean harmaa ja ryppyinen.

‒ Kasteltaessa koko ruukku voidaan upottaa muutamaksi minuutiksi huoneenlämpöiseen veteen. Kun juuret ovat muuttuneet vihreiksi, on kasteluaika ollut riittävä, toteaa Kerttula.

.– Jotta orkidean saa viihtymään vuodesta toiseen, sen kasvualusta tulisi vaihtaa parin vuoden välein..