Kotimaassaan Kanadassa kuitu- ja energiapitoista saskatoonia sanotaan supermarjaksi.

Teksti: Reetta Reinman

Koivuselän tilalla Liperissä Pohjois-Karjalassa laajennettiin vuonna 2000 mansikka- ja herukkaviljelmiä saskatoonilla eli marjatuomipihlajalla.

– Liperin kunnassa oli menossa saskatoon-projekti. Koivuselän tilaa tuolloin isännöivä vaimoni isä ajatteli Kanadasta kotoisin olevan marjan viihtyvän myös Suomessa, koska kasvuolosuhteet ovat samanlaiset, Suomessa monesti vielä Kanadaa lämpimämmät, ja niinpä hän päätti aloittaa myös saskatoonin viljelemisen, Mika Ruotsalainen kertoo. Hän on isännöinyt Koivuselän tilaa Riikka -vaimonsa kanssa kesästä 2008.

Suomessa saskatoon-pensas alkaa tuottaa satoa 3-5-vuotiaana. Kanadassa ensisatoa voi odotella pensaan ehtiessä 5-8 vuoden ikään. Kanadassa sijaitseva Saskatoonin kaupunki on saanut nimensä saskatoon-marjasta. Kotimaassaan Kanadassa kuitu- ja energiapitoista saskatoonia sanotaan supermarjaksi.

Kasvuolosuhteiltaan saskatoon on Ruotsalaisen mukaan vaatimaton.

– Seisovassa vedessä se ei viihdy, eli saskatoon ei ole savimaiden kasvi.

Saskatoonia ei tarvitse juuri lannoittaa, mutta joskus Koivuselän tilan pensaat saavat puutarhan peruslannoitetta.

Saskatoonviljelmä saa Suomessa olla suhteellinen rauhassa tulolaisilta. Vuosina, jolloin pihlajissa on vähän marjoja, pihlajanmarjakoin toukat saattavat kuitenkin olla omenapuiden ja saskatoonpensaiden kimpussa.

– Pahimmat saskatoonin viholliset ovat juuria syövät myyrät sekä rastaat, toteaa Ruotsalainen.

Saskatoon tuottaa 1000-2000 kilon hehtaarisadon. Violetin väriset, mustikkaa muistuttava marjat kypsyvät, kun mansikka-aika alkaa olla heinäkuussa lopuillaan. Touko-kesäkuussa saskatoon hurmaa valkoisilla, tuoksuvilla kukkatertuilla.

– Samassa tertussa on usein monessa eri kypsyysvaiheessa olevia marjoja, siksi poiminta tehdään yleensä käsityönä. Päivässä poimijat saavat kerättyä enimmillään noin 100 kiloa marjoja. Kanadassa ja Suomessa käytetään myös koneellista poimintaa, Ruotsalainen kertoo.

Koivuselän tilalla oli viime kesänä poimija Serbiasta sekä lisäksi pari suomalaista poimijaa ja sesongissa lainatyövoimaa naapuritiloilta. Marjaviljelmiä tilalla on yhteensä kahdeksan hehtaaria, saskatoonia on reilulla hehtaarilla.

Koivuselän tilan saskatooneista valmistetaan mehua, alkoholitonta kuohujuomaa sekä hilloa ja hyytelöä.

– Marjojen puristamisen mehuksi sekä muun tuotejalostuksen teetämme alihankintatyönä pohjoiskarjalaisilla marjanjalostajilla. Hyytelömarjaksi saskatoon sopii hyvin, koska siinä on luonnostaan runsaasti hyytelöittävää pektiinia, kertoo Ruotsalainen.

Miedon aromikkaassa maussa voi hänen mukaansa tuntea mustikkaista, karvasmantelista ja kirsikkaista aromia.

– Leivonnaisten lisäksi saskatoon-hillot ja hyytelöt maistuvat kana- ja kalkkunaruokien lisukkeena sekä juustotarjottimella, esimerkiksi leipäjuuston kaveriksi se sopii oikein hyvin.

Pakkasmarjana saskatoon on erinomainen, koska marjojen rakenne tai ulkonäkö eivät kärsi pakastamisesta.

Koivuselän tilan tuotteita voi ostaa Kärkkäisen elintarvikkeiden verkkokaupasta Karkkainen.com