Kimmo Peltola tutustui 1990-luvulla EFT-tunteiden vapautustekniikkaan, ja on saanut sillä hyviä hoitotuloksia.

Teksti ja kuva: Reetta Reinman

Elä tunteet, silloin kun niiden aika on, kehottaa perinteistä kiinalaista lääketiedettä, tai-chi-kungia sekä joogaa, meditaatiota ja budolajeja monipuolisesti Suomessa, muualla Euroopassa sekä Intiassa opiskellut Kimmo Peltola . Hän on koulutukseltaan myös psykoterapeutti. Nuorena miehenä armeijan jälkeen hän kouluttautui kuntohoitajaksi. Hänellä on myös osteopaatin koulutus. Akupunktuuria ja kiinalaista lääketiedettä Peltola on opiskellut muun muassa professori Liu Bao Yanin johdolla, joka on toiminut Pekingissä sijaitsevan Maailman terveyssäätiön WHO:n kiinalaisen lääketieteen mallisairaalan johtavina lääkäreinä.

Peltolan Kehon ja mielen hoitokeskus toimii Ähtärissä hotelli Mesikämmenessä. Lisäksi hänellä on vastaanotto Seinäjoella integroivan lääketieteen hoitopalvelukeskus Sinfoniassa.

Monesti tunteita ei jostain syystä eletä aikanaan läpi – ei pystytä tai ei haluta. Usein esimerkiksi surutyö jää tekemättä. Tunteiden avointa näyttämistä kavahtavassa kulttuurissamme vihaa ei uskalleta näyttää silloin, kun vihastuttaa. Sisään sullotut tunteet saattavat alkaa vaivata mitä moninaisin, myös fyysisin oirein.

– Tutkimustiedon valossa tukahdetut tunteet saattavat sairastuttaa meitä aina sisäelimiä myöten, Peltola sanoo.

Hän tutustui 1990-luvulla USA:ssa hyviä tutkimus- ja hoitotuloksin saaneeseen EFT-terapiaan. EFT on lyhennelmä sanoista Emotinal Freedom Techniques eli suomeksi tunteiden vapautustekniikka. Se on yhdistelmä vanhaa kiinalaista lääketiedettä ja akupunktiota ilman neuloja. Toimivuutensa osalta näyttöön perustuvan EFT-hoidon kehitti amerikkalainen, Stanfordin yliopiston insinööri Gary Craig 1980-luvulla.

– EFT-hoidossa terapeutti auttaa asiakasta pääsemään eroon negatiivisesta tunteesta naputtelemalla sormin meridiaanien päätepisteisiin, jolloin tunnelukko vapautuu – oikosulku korjautuu. Hoidon jälkeen esimerkiksi hoidettuun muistoon yhdistyneet häiritsevät tunteet eivät vaivaa joko lainkaan tai huomattavasti vähemmän.

– Terapeutti käyttää siis .mentaalista akupunktiota. fyysisellä tasolla ilman neuloja, Peltola kiteyttää.

Hoidon ideana on, että kun kielteiseksi koettu tunne syntyy meissä, se saa kehossamme aikaan tietyn reaktion, minkä koemme epämiellyttäväksi. Kielteiseksi koettu tunne saattaa johtua vanhoista muistoista tai esimerkiksi fobioiden kohdalla synnynnäisestä ominaisuudesta.

– Tämä epämiellyttävä tuntemus syntyy siitä, että sähköenergia ei virtaa kehossamme. Jossain energiakanavassa eli meridiaanissa syntyy silloin ikään kuin sähköhäiriö, koska kehomme toiminta perustuu sähköiseen tiedonsiirtoon.

– Esimerkiksi kipuaistimus on hermostossa kulkevaa nopeaa sähkönsiirtoa, samoin sydämen toiminta, ajattelumme ja tunnereaktiomme. Kehon sähköjärjestelmän häiriö saattaa tuntua vaikkapa .perhosina vatsassa., .puristavana tunteena rinnassa. tai .palana kurkussa., havainnollistaa Peltola.

Hän kertoo, että EFT-hoitoa käytetään ennen kaikkea erilaisten tunneperäisten ongelmien hoidossa, kuten ahdistuksen, paniikkikohtausten, stressin, pelkotilojen ja fobioiden sekä myös riippuvaisuuksien, muun muassa sokeri-, tupakka-, alkoholi-, peli- ja työriippuvuuksien vapauttamisessa.

– EFT-hoidon on todettu pystyvän vaikuttamaan myös autonomisen hermoston toimintaan, esimerkiksi siten, että aivolisäkkeen ohjaaman sisäeritysrauhasten toiminta normalisoituu; muun muassa lisämunuaisen kuorikerroksen erittämän stressihormonin eli kortisolin määrä on EFT-hoidon myötä pysytty osoittamaan vähenevän.

– Aivohermojen taputtelulla on saatu myönteisiä vaikutuksia aivojen tunnekeskuksena toimivan mantelitumakkeen sähkönsiirron nopeutumisessa, Peltola kertoo esimerkkejä hoidon vaikutuksista.

– Hoidossa ei ole pitkää, kyllästyttävää .kerro elämäntarinasi. -piirrettä, ei pillereitä, eikä kivuliasta menneiden traumaattisten tapahtumien uudelleen elämistä, hän huomauttaa.

EFT-hoito kestää kerrallaan noin 45 minuuttia. Peltolalla hoitokerta maksaa 80 euroa.

– Useat EFT:hoitoon tulevat pääsevät tunnelasteistaan tavallisesti pysyvästi eroon ja jatkavat elämäänsä tehokkaampina ja tyytyväisempinä, hän iloitsee.

Vakavat psykiatriset sairaudet ovat hoidon este. Muutoin se sopii Peltolan mielestä kaikille ja kaikenikäisille.

.– Kehomme toiminta perustuu sähköiseen tiedonsiirtoon..