Paras sulatuspaikka joulukuuselle on puoliviileässä, esimerkiksi autotallissa tai sisällä suihkutilassa. Kuusi sulaa yleensä parissa päivässä.

Teksti: Reetta Reinman Kuva: Sirkku Luokkanen

Kotona joulukuusen sulatus on kotimaisia joulukuusia markkinoivan Juhlapuu Oy:n Päällikkötonttu Olli Ojalan mukaan tärkein vaihe joulun pääjuhlakalun varisemattoman kunnon varmistamiseksi. Mikäli sisälle lämpimään huonetilaan vie jäisen kuusen, neulaskato on varma.

– Ennen sulatuksen aloittamista kuusen jalkaan tulee sahata uusi imupinta, eli sahata vähintään yksi sentti pois kuusen jalan pituudesta, neuvoo Olli.

Sisälle tuodessa kuusi on Ollin mielestä hyvä viedä esimerkiksi suihkunurkkaukseen, ja laittaa se pakkausverkossaan muoviämpäriin, jossa on kylmää vettä. Sitten vesiämpärissä seisova kuusi suihkutetaan kylmällä vedellä kauttaaltaan märäksi. Näin saadaan nopeutettua sulamista. Samalla lähtevät mahdolliset, metsästä mukaan tulleet lehdet ja roskat.

– Kuusi on joulukodin tärkein juhlakalu. Ilman muuta se viedään kunniapaikalle suihkun raikkaana! naurahtaa Olli.

Paras sulatuspaikka on puoliviileässä, esimerkiksi autotallissa tai sisällä suihkutilassa. Puoliviileässä paikassa kuusi sulaa yleensä parissa päivässä.

Kun kuusi seisoo jalassaan ensimmäistä päivää permannolla, on tärkeä huolehtia, että kuusenjalassa on koko ajan vettä.

– Ensimmäisenä päivänä joulukuusi on varsinainen juoppo. Sitten sen juomishalut vähän laantuvat, mutta koko joulun ajan on huolehdittava kuusen riittävästä veden saannista, korostaa Olli.

Hänen mukaansa raikas vesi riittää joulukuuselle, eikä se kaipaa esimerkiksi sokerinpaloja tai Fairya, joita joulukuuselle joskus annetaan.

Juhlapuulta löytyy kotimaisia joulukuusia joka lähtöön. Lajikkeista suosituin on perinteinen metsäkuusi. Sen lisäksi valikoimassa on omorika, mustakuusi ja pihta. Kokoja on isoja ja pieniä, pöytäkuusesta aina yli 3 metrin puihin saakka. Uutena tulokkaana Juhlapuulta saa tilattua joulukuusilahjakortteja yksityisille ja yrityksille. Juhlapuun joulukuusia on myynnissä Lahden Kärkkäisen edustalla.

Kukkilassa asuva Kai Putkonen oli myynyt joulukuusia parikymmentä vuotta oman työnsä ohessa, kun hän ja sisarensa mies, Hollolassa asuva Olli Ojala perustivat syksyllä 2008 Juhlapuu Oy:n eli joulukuusia markkinoivan yrityksen. Ylitonttu Kai ja Päällikkötonttu Olli pyörittävät yritystään kahdestaan, perheiden jäsenet toimivat apulaistonttuina. Olli ja Kaitsu ovat istuttaneet käsipelillä istutusputken avulla Hämeen alueella muutamalle peltohehtaarille joulukuusentaimia. Kuusentaimet istutetaan yleensä noin 1,5 metrin välein. Juhlapuun omien kuusentaimien satoa alkaa .kypsyä. osittain jo tänä vuonna. Joulukuusimittaan kuusentaimet venyvät reilussa kymmenessä vuodessa.

Juhlapuulla on sopimusviljelijöitä ympäri Suomen, joilta yritys ostaa suurimman osan myymistään joulukuusista. Olli ja Kaitsu käyvät itse leikkaamassa, merkkaamassa ja kaatamassa jokaisen myymänsä kuusen sopimusviljelijöidensä joulukuusipelloilla. Kuuset he myös kaatavat itse, käsin moottorisahalla. Kaatoaika on itsenäisyyspäivään mennessä.