Kirjallisuus opettaa ymmärtämään maailmaa ja itseään

Kirjalahja paitsi kasvattaa sydämen sivistystä, myös hoitaa sydäntä konkreettisestikin. Amerikkalaisen tutkimuksen mukaan lukeminen on jopa parempi suoja sydän- ja verisuonisairauksia vastaan kuin terveellinen ruokavalio.

(WSOY)

Parfyymien salat on hurmaava sukellus parfyymien maailmaan. Upeasti kuvitettu kirja kertoo, mistä parfyymien tuoksut muodostuvat, esittelee eri tuoksuperheet ja auttaa lukijaa tunnistamaan, mihin niistä itse kuuluu.

Teos selvittää alan terminologian, historian, parfyymeissa käytettävät kallisarvoiset raaka-aineet ja niiden alkuperän sekä tuoksujen suunnittelu- ja valmistusprosessit. Se tarjoaa myös runsaasti alan sisäpiiritietoa maailman johtavilta parfyyminvalmistajilta.

Kirja esittelee perusteellisesti 100 maailman tärkeintä parfyymiä, joiden joukosta löytyvät niin Chanel No. 5:n kaltaiset ajattomat tuoksut kuin sellaiset modernit klassikot kuin Calvin Kleinin ck one.

Hurmaava ja valovoimainen Sophia Loren kertoo ainutlaatuisen elämäntarinansa, jossa on paljon onnea ja menestystä, mutta myös paljon surua ja draamaa.

Kirja alkaa siitä, kun pari päivää ennen joulua Sophia suurta perhejuhlaa valmistellessaan löytää vanhan laatikon, jonka sisältö saa hänet muistojen valtaan. Laatikosta löytyvät kiehtovat esineet kuljettavat meitä Sophian elämän läpi luku luvulta: nuorena naisena tehty piirros Carlo Pontista, lapsenlapsen tekemä muotokuva, muistiinpanoja Giorgio Armanista ja Napolista, Vit-torio Sican omistuskirjoituksella varustettu valokuva, Cary Grantin Sophialle lähettämä rakkauskirje…

Sophia Loren avaa meille lukijoille sydämensä, muistonsa ja ajatuksensa sekä johdattaa meidät italialaisen keittiön herkulliseen maailmaan.

Kirjan muhkea, 64-sivuinen kuvaliite sisältää runsaasti ennen julkaisematonta kuvamateriaalia.29Mukana on myös aiemmin julkaisematon,29Alberto Moravian tekemä haastattelu Sophia Lorenista.

Tyttö, sinä olet ainutlaatuinen! Rohkea! Rakastettu!

Jenni Pääskysaari haluaa kertoa tytöille, mitä kaikkea he ovat ja voivat olla, jos vain haluavat ja uskaltavat. Pääskysaaren omien tekstien lisäksi kirjassa on haastatteluja ja tarinoita vahvoista tytöistä ja naisista.

Tyttö, sinä olet... kirjassa sanotaan kaikki ne asiat, jotka jokaisen tytön tulisi saada kuulla: Tytölle, jota rakastetaan ja rohkaistaan, kehittyy hyvä ja terve itsetunto.

Suomen kalat opettaa tunnistamaan kaikki vesistöjemme 71 vakituista kalalajia sekä satunnaiset vierailijat. Tietoa havainnollistavat Sakke Yrjölän upeat, yksityiskohtaiset piirrokset, mielenkiintoiset valokuvat, levinneisyyskartat, tuntomerkkipiirrokset ja kalan mitat.

Kirja kertoo, kuinka maamme kalalajisto on aikojen saatossa muotoutunut, millaisissa elinympäristöissä eri lajit viihtyvät ja miten ne risteytyvät keskenään. Kalat on ryhmitelty sukulaisuuden mukaan alkukantaisista nahkiaiskaloista värikkäisiin simppuihin. Kaloista kerrotaan tuntomerkit, elintavat, ravinto, lisääntymiskäyttäytyminen ja kasvu.

Kaikki Suomen kalalajit ovat syötäviä. Silti moni herkullinen kala jää hyödyntämättä keittiössä. Kun mökkiverkosta löytyy ruutana, pasuri, toutain tai vimpa, kirja neuvoo, kannattaako siitä tehdä keitto, kalapullia vai graavi- tai savukalaa.

Syvästi koskettava ja lumoavan kaunis lukuromaani sodasta, rakkaudesta ja radioaalloista sekä mittaamattoman arvokkaasta jalokivestä, joka määrää kahden erikoisen lapsen kohtalon.

Saksalainen Werner asuu orpokodissa ja kuuntelee öisin ranskankielisiä radiolähetyksiä.

Sokea Marie-Laure elää isänsä, Pariisin luonnontieteellisen museon lukkosepän, kanssa. Sota syttyy. Werner sijoitetaan radiolähetyksiä vakoilevaan SS-yksikköön, ja Marie-Laure pakenee Bretagneen, Saint-Malon kaupunkiin. Mukanaan hänellä on salaperäinen, mahdollisesti kirottu, jalokivi. Vuosi vuodelta Wernerin ja Marie-Lauren polut lähenevät toisiaan. Mitä tapahtuu kun heidän tiensä viimein risteävät?

Doerrin Pulitzer-palkitussa Kaikki se valo -romaanissa on kaikki palaset kohdallaan: tarina on syvästi koskettava, kerronta on taidokasta, henkilöhahmot uskottavia, ajan- ja miljöönkuvaus29valokuvamaisen tarkkaa, myös kieli on tavattoman kaunista ja huolellista.

Mekkotehdas aikuisille on mukaansa tempaava käsityö- ja kaavakirja onnistuneisiin ompeluhetkiin.

Kirjassa on kymmenen aikuisen mekon kaavat (koot 34–46) sekä yksi tytön mekon kaava. Kirjassa on myös ohjeita mekkomallien muunteluun sekä materiaalivalintoihin.

Kirjan upeat kuvat on kuvattu ympäri Suomen. Kuvissa nautitaan yöttömästä yöstä ja kurkistetaan kauniisiin koteihin.

Kuvat ovat Krista Keltasen. Mekkomallit ja ohjeet29Mekkotehdas-blogista tuttujen Kirsi Etulan ja Susanna Valkeapää-Ikolan.