Työnhakuilmoituksesta tuli somehitti

14-vuotias Elmeri Kemppainen lähti rohkeasti hakemaan kesätöitä, koska kukaan ei tule niitä kotiin tarjoamaan. Lopputulos oli iloinen yllätys. Positiivisen ja energisen pojan instagram, ask.fi ja youtube -päivityksillä on jo aiemmin ollut tuhansia seuraajia ja tykkääjiä.

Teksti ja kuvat: Tarja Lehtola

”Minua huolestuttaa se kuinka vaikeaa nykypäivänä on saada kesätöitä! Tästä herää kysymyksiä, että mistä sitten nuoret pojat saavat moporahat”.

Näin Elmeri Kemppainen aloitti eräänä perjantaina Facebookiin kirjoittamansa työhakemuksen. Seuraavana päivänä tykkääjiä oli jo tuhansia, ja työpaikankin poika sai, suuren kiinteistövälitysfirman mediatyöntekijänä. Sopimukseen kirjattiin kuusi tuntia päivässä, jonka 14-vuotias saa lain mukaan tehdä.

Saapuneiden työtarjousten määrä yllätti perheensä kanssa Espanjasta Suomeen takaisin muuttavan Elmerin iloisesti. Keskusteltuaan eri vaihtoehdoista nuorimies sopi menevänsä töihin Kiinteistömaailman Ratinan-toimipisteeseen Tampereella.

Työtehtävät ovat juuri sellaisia, joita Elmeri toivoi.

– Menen esimerkiksi kuvaamaan videoita, kun he myyvät asuntoja, ja mahdollisesti editoimaankin. Lisäksi teen sometushommia. Työ kuulostaa ehkä jopa paremmalta kuin mitä odotin.

Nuorimies on oppinut kesätyönhausta ainakin sen, että työpaikkoja kannattaa hakea rohkeasti.

– Vaikka tekemistäni kirjoitusvirheistä huomautettiinkin, asenne ratkaisee eniten. Rohkea pitää olla, Elmeri toteaa.

Elmerin palkanneeseen yritykseen oltiin juuri hakemassa median tekemisestä kiinnostunutta nuorta kertomaan, mitä somessa nykyään kannattaa tehdä. Oli ajateltu 15–18-vuotiasta nuorta, mutta ikä ei ollut ratkaiseva juttu.

Elmeri tuntui sopivalta tyypiltä tehtävään. Kun kerran mopokorttia ei vielä ole, yrityksen nuorimmalle työntekijälle hommataan työsuhdepyörä.

Puhe- ja esiintymistaitoa syntymälahjana saanut Elmeri on ollut töissä paikallisella radiokanavalla. Lisäksi paikallinen tv-kanava pyysi hiljattain, että se olisi voinut seurata ”Aurinkorannikon somehitin” Elmerin elämää.

Vanhemmat eivät kuitenkaan halunneet, että perheen elämää avataan tv-kameroille ja pelkäsivät myös Elmerin kannalta niin suurta julkisuutta.

Elmerin touhuja seurataan somessa useilla eri kanavilla. Instagramia kannattaa tarkkailla, mikäli haluaa olla ahkeran somettajan puuhissa ajan tasalla.

Ask.fi -palvelussa tytöt haluavat usein tietää Elmeriltä, mitä voisi tehdä, jos tykkää jostain pojasta, miten sen voisi näyttää. Esimerkkinä Elmeri kertoo erään tytön kysyneen, mitä kannattaisi tehdä, kun ei ole nähnyt erästä poikaa neljään vuoteen, mutta silti pitää tästä, vaikka ei enää tavallaan edes tunne. Elmeri kertoi kehottaneensa yrittämään tutustua kyseiseen tyyppiin uudestaan, neljässä vuodessa voi muuttua aika paljon. Voi olla, että tunteet roihuavat tavallaan turhaan siihen suuntaan.

Kehut ja tykkäykset tulevat Elmerille yleisimmin tytöiltä.

– Somemaailman varjopuoliin kuuluu se, että varmaan lähes jokainen saa aiheettomiakin haukkuja.

Hyviä puolia on Elmerin mukaan kuitenkin reilusti enemmän.

– Saa itseluottamusta, kun ihmiset antavat positiivista palautetta ja löytyy uusia kavereita.

Mielellään kanssaihmisiään kannustava Elmeri kertoi päivittäneensä juuri instagramiinsa, että kaikki ovat huippuja ja hyviä tyyppejä sellaisena kuin ovat, on turha yrittää olla jotain muuta.

– Kannattaa elää täysillä ja tehdä niitä juttuja, mistä unelmoi eikä antaa minkään arvostelun pysäyttää. Kateus ei kannata, jokaisella on omat hyvät puolet.

Kotona Elmeri kertoo oppineensa sen, että raha ei napsahda nenän eteen tuosta vaan, sen eteen täytyy tehdä töitä.

– Esimerkiksi moporahat tienaan itse. Vanhemmat ovat antaneet kotitöitä, ei liikaa, mutta sopivasti on joutunut ottamaan vastuuta. Se on minusta tärkeää, että ei tule lellipentuja. Silloin elämästä voi tulla myöhemmin rankkaa.

Kun nuorestamiehestä näyttäisi olevan vaikka parisuhdeneuvojaksi, on ihme, elleivät työmaailman ovet jatkossakin avaudu. Reippaalla meiningillään ja tekemisellään Elmeri viestittääkin ”Olen tulevaisuuden menestyjä, kuka haluaa olla mukana”?

”Asenne ratkaisee eniten. Rohkea pitää olla.”