Heidin tarina on edelleen hyvin tärkeä Sveitsin matkailulle

Sveitsi tuo monille ihmisille ympäri maailmaa väistämättä mieleen Pikku Heidin. Liikuttava tarina orpotytöstä, joka muuttaa asumaan isoisänsä luo vuoriston alppimajaan, on tuttu kirjoista ja elokuvista.

Teksti ja kuvat: Tarja Lehtola

Sveitsin matkalla kannattaa ehdottomasti tutustua Heidin kotikylään, Meinfeldiin, jossa unohtuu, että kirjan tapahtumat perustavat mielikuvitushenkilöihin. Kirjojen syntymaisemissa keskellä Alppeja kohoava isoisän alppimaja, vuohet ja koko ympäristö on juuri kuin on ne aina kuvitellut.

Johanna Spyri (1827–1901) on sveitsiläinen kirjailija, joka vietti lapsuutensa kesät Alpeilla ja myöhemmin loi Heidi-kirjat muistoistaan myöhempien polvien iloksi. Sveitsiläinen alkuteos on ilmestynyt vuonna 1880 ja suomenkielinen painos 25 vuotta myöhemmin. Kirja kertoo elämästä syrjäisessä alppikylässä. Orpo pikku-Heidi elää jörön, ihmisiä kaihtavan isoisänsä luona, seuranaan vain vuohet ja reipas paimenpoika Peter. Ajan mittaan Heidi sulattaa jäyhän alppivaarin sydämen.

Heidi-tarina on edelleen hyvin tärkeä Sveitsin matkailulle. Graubündenin kantonissa sijaitsevassa Maienfeldissä on Heidi-kylä ja iso alue Itä-Sveitsiä Walenseen, Sargansin ja Pizolin ympäristössä on nimetty Heidilandiksi. Kaupallisuus ei ole kuitenkaan pilannut Heidin maailmaa.

Tunnelma on maalaismainen ja aito.

Sveitsin jylhät vuoristomaisemat ovat auringonpaisteella henkeäsalpaavan kauniita. Täällä Heidi nautti elämästään ja haltioitui upeista auringonlaskusta, suunnattoman kauniista kukkaniitystä ja kimaltelevasta tähtitaivaasta. Vuoristopolku vie isoisän majalle.

Ensimmäisessä kerroksessa on keittiö, tupa ja isoisän kamari sängyn alta pilkistävine yöastioineen. Tuvassa Heidi ja hänen ystävänsä Peter lukevat läksyjä. Tuvasta lähtee jyrkät tikapuut toiseen kerrokseen, jonne Heidi kiipesi silloin, kun halusi omaa rauhaa. Sinne myös isoisä kapusi tekemään puhdetöitä. Ullakolla on pyörätuoli, josta Heidin Frankfurtista tullut ystävätär Klaara pääsi vapaaksi raikkaan vuoristoilman parannettua tytön kokonaan. Alppi-ilmastolla on ihmeellinen vaikutus. Kuljeskelu vuoren rinteillä kiertelevällä Heidin luontopolulla vuoristopurojen solinassa oli unohtumaton kokemus.

Ullakon vitriinissä on kirjoja niillä kymmenillä eri kielillä, joilla Heidin tarina on kerrottu. Ylimmästä kerroksesta löytyvät viljalaarit, joissa on vieläkin jäljellä monenlaista ravitsevaa viljaa. Suuressa pihapiirissä kuljeskelee kesyjä vuohia, joita eri maista tulleet lapset kilvan silittelevät.

Monet seikkailut ja tapahtumat kiinnittivät Heidin lujasti elämään isoisän ja parhaan ystävänsä Peterin kanssa. Kaikki ihmiset laakson kylässä pitivät Heidistä.

Mutta eräänä päivänä Heidin täti tulee yllättäen hakemaan Heidin pois isoisän luota. Täti vie hänet kaupunkiin hienoon taloon seuraneidiksi pyörätuolissa istuvalle Klara-tytölle. Kuinka Heidi selviää vieraassa paikassa? Entä kuinka isoisä ja Peter voivat Heidin lähdön jälkeen?

Lehmät ja vuohetkin jäävät kaipaamaan iloista ja reipasta ystäväänsä.

Ellei ole Heidin tarinaa lukenut, se kannattaa tehdä viimeistään nyt, kun vuohikellojen kilkatus alkaa kaikua alppien rinteiltä ja alppikukkaset puskevat hentoja päitään kylmänkankeasta maasta. Pikku Heidi elää edelleen. Heidilandin lisäksi miljoonien ihmisten sydämissä ympäri maailmaa.

”Ajan mittaan Heidi sulattaa jäyhän alppivaarin sydämen.”
”Suuressa pihapiirissä kuljeskelee kesyjä vuohia, joita eri maista tulleet lapset kilvan silittelevät.”

MIKÄ?

Pikku Heidi

- sveitsiläisen Johanna Spyrin kirjoista tuttu vuoristolaistyttö on saanut oman teemakylän Sveitsin puoleisille Alpeille.

- Heidi-Dorf -teemakylä sijaitsee itäisessä Sveitsissä, Maienfeldin kylässä.

- Maienfeldiin sijoittui myös alkuperäinen Heidi-tarina.