Kartanovierailuilla Virossa aikamatkalla mamsellien maailmassa

Virossa on jäljellä reilut 500 kartanoa, joista osa on auki yleisölle. Palmsen kartano on ensimmäinen täydellisesti entisöity kartanokokonaisuus. Tarton lähellä sijaitseva Alatskivi on yksi suurimmista. Sitä puhutellaan myös linnaksi sen mahtavan koon takia.

Teksti ja kuvat: Tarja Lehtola

Kun vierailin Alatskiven linnassa vuonna 2002, koko linna oli masentava näky. Neuvostovuosina kolhoosin omistuksessa olleesta hienosta linnasta oli vain muistot jäljellä.

Näyttäviä takkoja ja uuneja sekä laadukkaita puusepän työn näytteitä oli onneksi säilynyt jälkipolvien iloksi. Linnan massiivisuus hahmottuu pienistäkin yksityiskohdista. Eteistakalla on kokoa, sillä pesään mahtuisivat pystyyn yli puolitoistametriset halot.

Vuonna 1999 linnan omistukseensa saanut Alatskiven kunta sai mittavaan projektiinsa EU-määrärahoja ja pystyi aloittamaan restaurointityöt.

Nyt kartanoa tuskin tunnistaa entiseksi. Koko komeus on remontoitu ja ravintola aloittanut toimintansa.

Alatskiven linnalla on värikäs historia kautta aikojen tähän päivään saakka. Linnan tarinan mukaisesti sen katon alla tarjotaan ruokaa kolmella eri tyylillä: kartanon keittiö, virolainen keittiö ja skotlantilainen keittiö. Ydin on talonpoikaisuudessa.

Alatskiven linnan historia sai alkunsa, kun paroni Nockeln kävi tutustumassa Skotlannissa sijaitsevaan Balmoralen kesäpalatsiin. Hän suunnitteli itselleen kartanon, joka on melkein kuin pienoismalli kuningatar Victorian kesälinnasta.

Aivan pieni ja vaatimaton rakennus ei Alatskiven päärakennuskaan kuitenkaan ole. Huoneita oli 120, eikä kartanon sisustus jäänyt ulkoseinistä jälkeen, talo oli täynnä rokokoosaleja ja empiretyylisiä huoneita. Alatskivi on tietenkin pienempi ja vaatimattomampi kuin kuningatar Victorian kesälinna, mutta yksityiskohtien osalta aika samannäköinen.

Edustustilat sijaitsevat alakerrassa. Läpi kahden kerroksen ulottuvassa hallissa on pylväsparvekkeet ja kaksi isoa takkaa. Salia koristavat uusklassiseen tyyliin rakennetut korinttilaiset pylväät, kuvagalleriaa uusrenessanssityyliset tummat puupaneelit. Säilynyt on useita laadukkaita puusepän- ja stukkotyön näytteitä Tarton ja Riian mestareilta, näyttäviä takkoja ja uuneja sekä maalatuista kaakeleista valmistettu lämpömuuri.

Etuaukiolla sisäänkäyntinä toimii punatiilestä rakennettu porttirakennus 1800-luvulta. Puisto on suuri ja kumpareisessa maisemassa pilkottaa myös kaksi järveä.

Viron entisöidyistä kartanoista tunnetuin on ehkä barokkityylinen Palmsen kartano keskellä Lahemaan Kansallispuistoa.