Lapsiperheen toisenlainen lomakohde

Moni lapsiperhe lähtee kesällä elämysretkelle Linnanmäelle, Powerparkiin tai johonkin muuhun puuhapuistoon? Toiset suuntaavat Välimeren kohteisiin. Mutta myös omalta mereltämme lyhyen matkan päästä löytyy ihan toinen maailma. Yksi sellainen on Bengtskärin majakalla, jonne kesäretkeä voi suositella kaikenikäisille.

Teksti ja kuvat: Martti Heikkilä

Bengtskärin majakalle on tänä kesänä säännöllinen laivakuljetus Kasnäsista ja Hangosta. Tampereelta on bussikuljetus (27.7. ja 30.8.) Sirpan Bussimatkojen kyydissä.

Hangosta risteilyn kesto on noin viisi ja puoli tuntia. Me valitsemme tällä kertaa pidemmän vaihtoehdon Kasnäsin kautta, jolloin matkaan sisältyy myös Rosalan Viikinkikeskus.

Kasnäsista laiva lähtee joka päivä klo 11.00. Yksi mahdollisuus on yöpyä edellinen yö Saaristokylpylä Kasnäsissa. Aivan vierestä löytyy kohteena Metsähallituksen ylläpitämä Saaristomeren Luontokeskus Sinisimpukka.

M/S Linnea on 15 metriä pitkä eikä kapteenilla ole erillistä huonetta joten perheen pieninkin saa seurata, miten kapteeni pyörittää ruoria.

Matkalla pysähdytään Rosalan saaressa, jossa on toista sataa vakituista asukasta. Rosalan Viikinkikeskuksessa saadaan tutustua viikinkiajasta kertovaan näyttelyyn. Pihanurmeen on tehty viikinkien kivilabyrintti Jatulintarha.

Matka jatkuu ja tullaan avomerelle. Lopulta alkaa majakka häämöttää. Se seisoo kallioluodolla, jonka läpimitta on vain runsaat sata metriä. Se on noussut merestä tuhat vuotta sitten. Puita ei ole, vain hiukan ruohoa ja kedon kukkia. Itse majakkarakennuksen lisäksi luodolla on muutama pienempi rakennus.

Itse majakka on vanha kivestä tehty rakennus, jonka torni on 52 metriä merenpinnasta. Majakkaa oli 1900-luvun alussa rakentamassa yli sata työntekijää ja kaikki kivet louhittiin luodolta.

Majakan torniin noustaan kierreportaita. Rappusia on 252. Ylhäällä kelpaa katsella huikeita maisemia ja tutkia majakan isoa lamppua.

Täällä ymmärtää konkreettisesti sen, että majakoiden tehtävänä on estää laivoja ajamasta karille ja joutumasta haaksirikkoon. Majakassa vilkkuva valo näkyy kauas ja auttaa laivaa suunnistamaan. Nykyään toki on jo navigointilaitteita, mutta silti majakoitakin tarvitaan.

Alhaalla voi poiketa kahvilassa ja kappelissa. Majakkarakennuksessa on myös kuusi hotellihuonetta, joissa pienin säädöin mahtuu yöpymään jopa 28 henkilöä.

Pihalla on vaikka kuinka paljon haahkoja hautomassa munia. Ne eivät pelkää ja pesät on merkitty kepeillä, ettei niiden päälle astu.

Luodolla on aikaisemmin asunut kymmeniä ihmisiä. Vanhemmat olivat töissä majakalla ja lapset kävivät koulunkin siellä. Nyt majakka toimii automatiikalla ja paikka on matkailukohde.

Turun yliopistosäätiö osti Bengtskärin majakan vuonna 2000. Matkailutoiminnasta vastaa Paula Wilsonin perhe.

”Luoto on noussut merestä tuhat vuotta sitten. Puita ei ole, vain hiukan ruohoa ja kedon kukkia.”
Lisätietoa

l Saariston Loistoreitti -risteily Kasnäsista Bengtskäriin joka päivä 31.5.–31.8.2014.

Hangon Itäsatamasta lähdöt päivittäin kello 11.00 ajalla 14.6.–28.4.2014.

Bengtskärin majakka on avoinna 1.6. –31.8.2014 joka päivä klo 10.00 –19.00, pääsymaksu on aikuisilta 8,00 € ja lapsilta 4,00 €.

Muina aikoina vierailuja tehdään sopimuksen mukaan, tilausvenekuljetuksia ryhmille järjestetään toukokuun alusta syyskuun loppuun.

Yksityishenkilöille järjestetään yöpymisiä kesäkauden lisäksi myös touko- ja syyskuun viikonloppuina.