Lääketieteen tohtori D.C. Jarviksen kirjat, Kariston Suomessa kustantamat Kansanparannustaito (1968) sekä Nivelreuma ja kansanlääkintä (1972) antavat mielenkiintoisen näkökulman omenaviinietikan eduista monen sairauden, ennen kaikkea nivelreuman luonnonlääketieteellisessä hoidossa. Olennaisin omenaviinietikan terveysvaikutus on Jarviksen mukaan sen kyky korjata elimistön happo-emästasapainoa. Nykytietämyksen mukaan happo-emästasapainon ongelmat, etenkin kehon liikahappamuus on monen kroonisen sairauden riskitekijä, samoin ylipainon ja selluliitin kertymisen.

Tohtori D.C. Jarviksella (DeForest Clinton Jarvis 1881-1966) itsellään oli syntymälahjana vahva kosketus kansan parannusperinteeseen. Hän oli äitinsä puolelta viidennen polven vermontilainen. Vermont on Yhdysvaltojen osavaltio Uuden Englannin alueella. Osavaltion nimi tulee ranskan sanoista les Verts Monts, joka tarkoittaa ’vihreitä vuoria’.

Kirjassaan Kansanparannustaito lääketieteen tohtori D.C. Jarvis kertoo, että Vermontissa on ollut kansanparantajia esihistoriallisista ajoista lähtien. Luonto on Vermontissa ollut kautta aikojen tehokkain lääkäri ja valikoimiltaan monipuolisin apteekki.

Vermontilaisilla on äärettömän yksinkertainen resepti kehon kivennäisainetarpeen tyydyttämiseen: kaksi teelusikallista hunajaa ja kaksi teelusikallista omenaviinietikkaa lasillisessa vettä nautittuna kerran tai useita kertoja päivässä riippuen henkisen ja ruumiillisen työn määrästä. Omenaviinietikka sisältää omenan kivennäisaineet, hunaja kukkien meden kivennäisaineet.

Tohtori Jarviksen mukaan omenaviinietikka luo elimistöön olosuhteet, jossa vahingollisten bakteerien kehittyminen estyy. Tähän perustuen moni on ottanut omenaviinietikan matka-apteekkiinsa ulkomaanmatkoille, joiden aikana elimistön bakteeritasapaino helposti järkkyy mm. erilaisen ruokavalion myötä. Aineenvaihdunnan vilkastuttamiseksi omenaviinietikkaa on hyvä nauttia joka aamu pari teelusikallista lasilliseen vettä sekoitettuna.

MITÄ?

Nuoruuden lähde

Helppo keino pitää elimistö norjana ja nuorekkaana: Kaksi teelusikallista omenaviinietikkaa,

kaksi teelusikallista hunajaa,

lasillinen raikasta lähdevettä.

Nautitaan kerran päivässä.