Egyptin huikea historia ja kulttuuriperintö sekä takuuvarma aurinko tekevät faaraoiden maasta loistavan lomakohteen. Punaisenmeren rantakohteet kiinnostavat sukeltajia. Kairon ja Luxorin kaupungit tarjoavat ainutlaatuisen katsauksen egyptiläiseen elämänmenoon.

Teksti ja kuvat: Tarja Lehtola

Keikumme pienessä bussissa kohti beduiinikylää. Teitä ei ole, vaan jokainen valitsee reittinsä hiekkaerämaassa itse. Mukana on useita eri kansallisuuksia. Aikamme kuluksi vertailemme, mitä naimisiinmeno maksaa kunkin matkalaisen kotimaassa.

Egyptiläinen nuori nainen kertoo saaneensa tuhansien eurojen arvosta koruja. Päivittelemme summaa, mutta nainen sanoo, että se ei ollut edes hänen mielestään tarpeeksi. Miehensä ei ota asiaan kantaa.

Iranilainen on nainut ruotsalaisen, eikä myötäjäisiä tarvittu. Kerron, että ottohetkellä suomalainen vaimo ei maksa mitään, mutta pitemmän päälle voi tulla kalliiksi. Lopuksi on venäläisen miehen vuoro.

– Meillä vaimon ottaminen ei maksa mitään, koska meillä ei ole kameleita, hän virnistää.

Mutta perillä vuorien keskellä sijaitsevassa beduiinikylässä kameleita kyllä löytyy.

Siellä täällä on taloja sekä tietysti pieni moskeija, joka on muslimimiehille välttämättömyys. Suurin osa taloista on näkymättömissä karujen vuorten rinteillä.

Nainen paistaa leipää pienen kiven päällä. Valmiin leivän hän heittää suureen ruosteiseen tynnyriin. Jostain syystä minulla ei ole nälkä, kun tarjotaan maistiaisia. Faaraon kirous kun iskee muutenkin osaan matkalaisista.

Egyptin matkailussa tapahtui täyskäännös vuoden 2011 Tahririn aukion selkkauksien jälkeen. Turistien virta maahan loppui. Egyptin matkailun nousu oli murskattu kertaheitolla.

Edellisenä vuonna turisteja oli vieraillut maassa lähes 15 miljoonaa. Suurimpia kärsijöitä olivat Egyptin klassiset turistikohteet Kairo, Luxor ja Assuan. Punaisen meren rantakohteissa turistikato on ollut vähäisempää, mutta silti näkyvää.

Ymmärrys poliittisten tapahtumien vaikutuksista matkailuun ja sitä kautta koko yhteiskunnan rakenteisiin levisi maan johtoportaaseen. Nyt maassa tehdäänkin epätoivoisesti töitä turistien palaamisen edistämiseksi. Suoraan matkailussa työskentelevien määrä on n. 4 miljoonaa, välillisesti tai siitä eteenpäin määrä kasvaa.

Paluuta aiempiin huippulukuihin vasta odotellaan, vaikka tasoittunut poliittinen tilanne on saanut monet länsimaiset matkanjärjestäjät ottamaan Egyptin takaisin valikoimaansa.

Egyptin ilmasto on suomalaiseen makuun erinomainen: lämmintä on juuri silloin, kun pohjoisen asukkaat sitä kaipaavat. Aurinkoa riittää ympäri vuoden, mutta talven kuukausina lämpötilat eivät nouse piinaaviin helteisiin. Egyptin matkustuskausi alkaa lokakuussa ja jatkuu huhtikuun loppuun.

”Egyptin ilmasto on suomalaiseen makuun erinomainen: lämmintä on juuri silloin, kun pohjoisen asukkaat sitä kaipaavat.”
”Luxor on rakennettu Egyptin muinaisen pääkaupungin Theban päälle.”

TOP 5

Egypti

Falukka lipuu hiljalleen ohi upeasti valaistun Luxorin temppelin ja vanhan suuren hotellin, jossa Agatha Christie kirjoitti kirjansa ”Kuolema Niilillä”. Niili on Egypti ja Egypti on Niili, sanovat monet. Niiliä pitkin ovat seilanneet faaraot ja kuninkaat. Purjeveneellä Niilille saattaa päästä jo sadalla punnalla.

Luxorissa käy tasainen kavioiden kopse. Kalesh eli ”vossikkakyyti” vie minne haluat. Hinta on viidestä punnasta ylöspäin. Viidelläkymmenellä Egyptin punnalla saatat saada kyydin käyttöösi muutamaksi tunniksi.

Varsinaisia linja-autoja ei Luxorissa ole, mutta valkoisia Hiace-pikkubusseja kulkee kaduilla jatkuvasti. Niihin voi hypätä kyytiin mistä tahansa vinkkaamalla auton pysähtymään ja pois voi jäädä pyytämällä. Kyyti maksaa yhden punnan.

Valkoinen bussi ajaa sivuovi auki, joten siihen nouseminen ja siitä poistuminen on vaivatonta. Matka maksetaan tasarahalla. Punta kiertää kädestä käteen, kunnes päätyy kuljettajalle.

Taksi on helppo ja halpa tapa matkustaa. Tuntuu siltä, että lähes joka toinen auto on taksi, joten et joudu odottamaan kyytiä halutessasi yleisempien katujen varsilla minuuttia pitempään.

Äänitorvea käytetään kaikissa mahdollisissa tilanteissa. Kuljettajat tööttävät, kun lähtevät liikkeelle tai pysähtyvät, ilmoittavat ohitusaikeesta, ilmoittavat, että eivät todellakaan aio väistää ja tietenkin tööttäilevät aivan huvikseen kaikille vastaantulijoille ja tutuille. Matka kaupunkialueella maksaa noin 20–30 puntaa.

Junamatka Luxorista Assuaniin kestää reilut kolme tuntia ja maksaa ykkösluokassa noin 50 puntaa. Meteli on melkoinen ja rymyytys ajoittain kova, kahvi seilaa kupissa kuin purjevene laineilla. Ilmastointi on turhankin tehokas. Hellevaatteissa tulee vilu.

1. Sukellus ja snorklaus Punaisessameressä

2. Luxorin temppelit ja Kuninkaiden laakso

3. Kameliratsastus

4. Gizan pyramidit

5. Niilin jokilaakso

• Vatsatauti ”faraon kirous” on matkailijoiden yleinen riesa. Huolehdi käsihygieniasta varsinkin käsiteltyäsi rahoja.

• Varo taskuvarkaita väkijoukoissa.

• Matkailijoihin kohdistuvat huijausyritykset esimerkiksi markkinoilla ovat yleisiä.

• Seuraa poliittista tilannetta ennen matkaasi. Yleensä levottomuudet eivät kuitenkaan koske turistikohteita.

• Pääkaupunki: Kairo

• Valtiomuoto: tasavalta, nykyinen presidentti Abdel Fattah al Sisi

• Muita tärkeitä kaupunkeja: Alexandria, Giza, Luxor, Assuan

• Pinta-ala: 1 milj. km2

• Väkiluku: n. 88 miljoonaa

• Virallinen kieli: arabian kieli

• Valuutta: Egyptin punta (EGP), 10 euroa= n. 86 puntaa

• Tärkeimmät elinkeinot: matkailu, ruoantuotanto, tekstiiliteollisuus