Detox-kuuri on kehon puhdistamista lempeästi ja luonnonmukaisesti

Olo saattaa olla jatkuvasti väsynyt, hiusten ja ihon kunto huonontunut, paino ei putoa yrityksistä huolimatta. Myös vastustuskyvyn heikkeneminen, nivelsäryt, päänsärky sekä monet muut selittämättömät oireet voivat kertoa kehon sisäisen siivoamisen tarpeesta.

Teksti ja kuvat: Ami Jatila

Detox-kuureja ja suuntauksia on monenlaisia. Jos haluat suunnitella pidempää Detox-kuuria, kannattaa se suunnitella yksilöllisesti. Suosittelen sinua ottamaan ohjeeni osana elämäntapamuutosta ja suhtautumaan siihen rennolla otteella, mutta tosissaan.

Elämänkulussa on monia asioita, jotka rasittavat elimistöämme. Ympäristön saasteet, talouspesuaineet, ruuan mukana tulevat lisäaineet, säilöntäaineet, väriaineet, eläinten kasvatuksessa käytetyt hormonit, sokeroidut tuotteet, einekset, tupakka, alkoholi, stressi, lääkkeet ja kosmetiikka.

Ongelmia saattaa aiheuttaa myös ravintoaineiden huono imeytyminen. Suolisto ei ole parhaassa mahdollisessa kunnossa. Detox parantaa myös suoliston kuntoa, tuomalla sinne oikeanlaista bakteerikantaa.

Detox on myös luopumista tutusta ja totutusta. Detox-kuuriin ei ole syytä hypätä noin vain, vaatiihan se hieman järjestelyjä. Valitse ajankohta, jolloin se sopii aikatauluihisi parhaiten ja jaksat keskittyä siihen. Se on tavanomaisista herkuista ja nautintoaineista luopumista Detox-kuurin ajaksi. Näitä ovat sokeri, valkoiset jauhot, kahvi, einekset, alkoholi, tupakka, punainen liha, maito ja virvoitusjuomat.

Lisäksi on hyvä sisäistää kehon luontainen vuorokausirytmi. Aamulla keho puhdistaa ja poistaa myrkkyjä parhaiten klo 12.00 saakka, silloin suosittelen tekemään runsasravinteisia vihersmuutteja. Smuuttiin voi upottaa paljon lehtivihreää. Vain mielikuvitus on rajana! Suosi varsiselleriä, punajuurta, kurkkua, ituja ja versoja. Käytä myös kaalia eri kaalilajeja vaihdellen, pinaattia, punajuurta, porkkanaa, nokkosta, avokadoa, viherjauheita, spirulinaa, clorellaa, macajauhetta ja erilaisia superjauheita oman mieltymyksesi mukaan. Lorauta joukkoon hieman hyvälaatuista öljyä.

Puolenpäivän jälkeen on aika nauttia enemmän hyviä hiilihydraattilähteitä, koska aivomme ja lihaksemme tarvitsevat energiaa päivän jaksamiseen. Tällöin toimii smuutti, joka on enemmän hedelmä- ja marjapainotteinen. Kannattaa lisätä joukkoon pähkinöitä ja erilaisia siemeniä maun mukaan. Muistathan aina liottaa pähkinät ja siemenet, jotta niistä tulee helpommin sulavia.

Hyvät rasvat auttavat pitämään olomme kylläisenä. Suosi hyvälaatuisia rasvoja, niitä voit lorauttaa myös päivän smuuttiin, kuten oliiviöljyä, camelinaöljyä, neitsytoliiviöljyä ja hamppuöljyä. Hyviä vaihtoehtoja lounaaksi ovat myös erilaiset sosekeitot, höyrystetyt kasvikset ja juurekset sekä vaikka tuorelingolla tehdyt mehut. Tuorepuurot tuovat myös hyvää kuitulisää päivän ruokailuun.

Detox-illallinen kannattaa syödä viimeistään klo 20.00. Silloin voit syödä proteiinipitoisempaa ruokaa: kanaa, kalaa tai luomukananmunia sekä lisänä kasviksia tai salaattia. Pääperiaatteena on pitää ateriat yksinkertaisina, jotta ne sulavat paremmin.

Illalla otetaan rennommin, sulatellaan ja valmistaudutaan nukkumaan. Sitten onkin aika nauttia hyvistä yöunista (20-04 välisen ajan) ja antaa kehomme levätä ja uudistua.

Detox-kuurin aikana on tarkoitus, ettei nälkä vaivaa, vaan elimistö saa kuurin aikana tarvitsemansa ravintoaineet ja ruuansulatus pysyy käynnissä. Kehon ei ole hyvä joutua säästöliekille, eikä aineenvaihdunnan hidastua Detox-kuurin aikana.

Detoxista johtuvia puhdistusoireitakin on luvassa. Saatat tuntea niitä jo päivän tai parin päästä. Ei kannata pelästyä, se on normaalia. Päänsärky ja hetkellinen ihon kunnon huononeminen, lievät flunssaoireet ja ajoittainen väsymys kertovat puhdistusoireista.

Detox-kuurin aikana on hyvä muistaa myös vedenjuonti. Yksi veden tärkeimmistä tehtävistä on ravinteiden kuljettaminen soluihin ja kuona-aineiden kuljettaminen pois kehosta. Hyvää tekeviä yrttitee-, vihannes,- marja-, hedelmä- ja vehnäorasmehuja kannattaa myös suosia.

Yrteillä voidaan tukea ja edistää Detoxin vaikutusta. Puhdistavista yrteistäkin voi kokeilla tutuimpia. Niitä ovat esimerkiksi voikukka ja voikukanlehdet, nokkonen, persilja, kultapiisku ja siankärsämö. Voikukka on ehkä paras puhdistavista yrteistä, sillä sen vaikutukset kohdistuvat monipuolisesti maksaan, munuaisiin ja ihoon. Yrttivalmisteita on onneksi myös uutteina ja jauheina. Varsinkin alkukeväästä niiden käyttö on luontevaa ja helpompaa.

Ihanaa, itsensä hemmottelua kannattaa tukea Detox-kuurin aikana. Sauno, kuivaharjaa, kuori vartalon ihoa ja nauti lämpimistä yrttikylvyistä. Käy hieronnassa ja liiku lempeästi.

Kaikki nämä mainitut hemmottelut parantavat aineenvaihduntaa ja verenkiertoa. Samalla ne edistävät kuona-aineiden poistumista, ja sitä myötä helpotat Detox-kuurin tuomia puhdistumisoireita. Jos olo tuntuu kuitenkin voimattomalle, voit ottaa avuksi kehoa vahvistavia yrttejä, kuten Siperian tai Aasian ginsengiä, pakurikääpää, maca-jauhetta, ruusunjuurta tai lakritsanjuurta.

Detoxilla elimistömme saa tavallaan pienen miniloman. Jatkossa elimistömme kiittää sinua paremmilla yöunilla, ruuansulatuksen- ja aineenvaihdunnan vilkastumisella sekä hormonitoiminnan tasoittumisella. Pääset myös eroon epäterveellisten ruokien himosta. Painonhallinta helpottuu ja mielesi virkistyy. Myös ihon ja hiusten kunto paranee.

”Voikukka on ehkä paras puhdistavista yrteistä, sillä sen vaikutukset kohdistuvat monipuolisesti maksaan, munuaisiin ja ihoon. ”