Pukeutuminen juhlaan on suloinen tähtihetki omalle itselle. Muutamilla perustiedoilla tekee varmat ja itsetuntoa kohottavat valinnat.

Teksti: Reetta AholaKuvat: Valmistajilta

Huurteiset pastellisävyt sulostuttavat kesän juhlamuotia. Utuisten kukkaunelmien ohella juhlamekoissa pomppivat pallot. Särmää kaipaava valitsee juhlamekkoonsa graafisia kuvioita sekä nahka- ja metallisomisteita.

Musta-valkoisuus pitää aina pintansa. Romanttista pitsiä käytetään tänä kesänä mekoissa luovasti. Paljettimekko on villi ja vapaa valinta.

Juhlien kuningattarien itseluottamus lähtee aluspukeutumisesta. Bodyt, slimmerit ja muut muotoilevat alusvaatteet tasoittavat muhkuroita ja saavat juhlavaatteen laskeutumaan kauniisti.

Juhlamekon ja tilaisuuden tyyliin sopiva kenkävalinta kruunaa pukeutujan tyylin.

– Siro ja kevyt perusavokas on aina varma valinta juhlamekon kanssa, myös sirot ja juhlavat sandaalit ja sandaletit sopivat hyvin, sanoo Ylivieskan Kärkkäisen tavaratalon pukeutumisosaston myyjä Maija-Liisa Hylkilä.

– Mutta silloin kun pukukoodina on juhlapuku, nainen valitsee juhlakengikseen aina umpikärkiset avokkaat, jotka vain hitusen pilkistävät täyspitkän juhlapuvun helman alta, hän muistuttaa.

Tämän kesän naisten juhlavissa avokkaissa, sandaaleissa ja sandaleteissa värikirjo on laaja: pastellisen lisäksi on mustaa, valkoista, shampanjaa ja muita utuisia, vaaleita sävyjä.

– Juhlaan valitaan siro peruskorko. Korokepohjakengt eivät kuulu juhlaan, sen sijaan rentoihin grillibileisiin niissä voi tepastella, Hylkilä sanoo.

Mies valitsee puvun kanssa ohutpohjaisen nahkakengän.

- Juhlakengän kanssa miehelle paras sukkavalinta on housujen väriin sointuva ohuesta, laadukkaasta materiaalista valmistettu juhlasukka.

Nykyään miehille on myös nilkkapituisia sukkia pidempiä malleja.

– Sellaiset ovat varmat ja tyylikkäät valinnat; niin ei pilkota karvainen sääri kahvi ruoka- ja kahvipöydässä tai seurustelusalongissa! Hylkilä naurahtaa.

Hylkilä muistuttaa , että kun nainen haluaa pukeutua siististi, juhlissa käytetään aina sukkahousuja, stay upeja tai sukkia. Mitä virallisemmat ja arvokkaammat juhlat, sitä tärkeämpää on säärien verhoileminen myös kesällä.

– Rennompiin kesäjuhliin voi mennä ilman sukkahousuja, kunhan sääret ovat kauniit ja tasaiset, jalat hoidettu hyvin ja varpaankynnet lakattu siistiksi. Sääret tulee olla myös huolella sheivatut.

Juhlasukkahousut ovat ohuet, 10–15 denieriä.

– Himmeäkiiltoinen on täyskiiltävää tyylikkäämpi sukkahousuvalinta. Sukkahousun värin on hyvä olla mahdollisimman lähellä ihon väriä. Alkukesästä ei tule valita liian tummia sukkahousuja, ettei talven jäljiltä kalvakka ylävartalo ja liian tummiin sukkahousuihin verhotut sääret ole eri paria.

Pitääkö laukun ja kenkien olla samaa väriä ja tyyliä?

– Muotia voi soveltaa rennommissa juhlissa, jolloin sekä kengät että laukku voivat olla piristäviä katseen vangitsijoita. Arvokkaissa juhlatilaisuuksissa on toivottavaa, että jalkineet ja laukku ovat samaa väriä ja tyyliä, Hylkilä vastaa.

Iltajuhlassa juhlalaukku on siro ja pieni, nahkainen tai juhlapuvun väriin sointuva satiinilaukku.

– Iltajuhlassa iltalaukku on aina kädessä kannettava, päivätilaisuudessa voi olla olkaimellinen laukku, sanoo Hylkilä.

Missä on juhlalaukun paikka ruoka- ja kahvipöydässä?

– Nätisti pöydällä, ei koskaan sylissä, vastaa Hylkilä.

”Himmeäkiiltoinen on täyskiiltävää tyylikkäämpi sukkahousuvalinta.”