Kanelia, kurkumaa, inkivääriä

Ravinto- ja hyvinvointivalmentaja Teemu Syrjälä kirjoittaa KauppaSuomen lukijoille, miten mausteilla voi tukea terveyttä.

Kun talvi tekee tuloaan, on hyvä kurkata asioihin, joilla pystymme vaikuttamaan mielialaamme ja terveyteemme. Yksi helppo tapa vaikuttaa kehon hyvinvointiin on mausteiden käyttö. Tämän artikkelin kirjoittaja, Yli-iissä asuva ravinto- ja hyvinvointivalmentaja Teemu Syrjäl ä on tutustunut mausteiden terveysvaikutuksiin kansainvälisten tutkimusten perustella sekä itse ennakkoluulottomasti kokeilemalla.

Mausteita on käytetty iät ja ajat tuomaan ruokiin makua ja samalla antamaan ihmiselle monialaisia terveysvaikutuksia. Mausteilla onkin laajat ja vaikuttavat listat eri ainesosia, joilla on positiivisia vaikutuksia jaksamiseen. On huomattu, että monilla mausteilla on korkeita antioksidantti-ominaisuuksia. Soluja suojaavaat antioksidantit pienentävät kehon tulehdustiloja, mistä monet sairaudet johtuvat, ja auttavat tehostamaan kehon omia toimia. Monet mausteet vaikuttavat myös mielemme hyvinvointiin.

Kanelilla on erittäin korkea antioksidanttipitoisuus. Se sisältää esim. folaattia, beteiinia ja K-vitamiinia. Kaneli voi tasata verensokeria, sen takia sitä käytetäänkin makeissa leivonnaisissa. Luonto osaa homman, on maalaisjärkeä nähdä, mitkä jutut toimivat mihinkin. Makea tykkää mausteista, jotka tasaavat makeiden tuomaa verensokerikuormaa. Loogista.

Kuitenkin peruskaneli voi sisältää suuria määriä kumariinia. Kanelin sisältävän kumariinin vuoksi jotkut tahot sanoavat, että kaneli vaikuttaisi epäsuotuisasti maksaan. Kannattaakin valita Ceylonin kaneli, joka sisältää hyvin vähän kumariinia. Ceylonin kanelista saa kaikki kanelin hyvät ominaisuudet, ilman pelkoa kumariinin mahdollisista haitoista. Käytä kanelia rohkeasti: maustamaan aamukahvisi, juuresten päällä, puuron päällä tai vaikka tuomaan pataruokiin mukavaa makua.

Kurkuma on yksi ihmeellisimpiä mausteita, mitä maailmassa on. Kurkumasta voit hyötyä vielä enemmän, jos ymmärrät sen toimintatavat. Ensinnäkin, kurkuma on hyvin moniulotteinen kasvi. Se on erittäin vahva antioksidantti, joka nostaa mm. elimistön glutationin määrää. Glutatoni suojelee soluja yhdessä kurkuminoidien kanssa.

Suomeksi sanottuna, kurkuma on valtavan hyvä ase tulehdusta vastaan, sillä se laskee tulehdustasoja koko kehossa. Tämä tekee siitä parhaimpia aseita suojaamaan kroonisilta sairauksilta, sillä tulehdus on lähes kaikkien länsimaisten sairauksien takana. Kurkuma auttaa myös ruuansulatuksessa.

Lisäksi kurkumalla on anabolisia vaikutuksia, mikä tekee siitä entistä kiehtovamman, koska kurkuma voi osittain olla auttamassa terveessä solujen uudistumisessa. Kurkumasta on tulossa kovaa vauhtia hyvä työkalu Alzheimerin taudin hoidossa. Lukuisten kansainvälisten tutkimusten mukaan kurkuma pystyy ylittämään aivoverinesteen, kulkeutumaan aivoihin asti ja suojaamaan hermosoluja, myös hapetusstressiltä. Kurkuma saattaa jopa pystyä irroittamaan verisuoniin kertyneitä plakkeja. Kurkuma voi mahdollisesti suojata aivojen rappeutumiselta, auttaa sydämen kunnossa, pitää nivelkivut poissa sekä auttaa ruuansulatuksessa ja pitää tulehduksen kurissa.

Kuitenkin jos otat kurkumaa sellaisenaan, et välttämättä hyödy siitä niin paljon kuin on mahdollista, sillä maksa ei muunna kaikkea hyödyksi. Tähän on olemassa ratkaisu, sillä voit lisätä jotain rasvaa mukaan, sillä kurkuma on rasvaliukoinen ainesosa. Myös mustapippuri auttaa kurkuman paremmassa imeytymisessä. Kurkuman imeytyminen voi parantua jopa 2000% mustapippurin kanssa.

Kolmas keino on yhdistää kurkuman kanssa kaalien ja sinappien kaltaisia aineita. Ne toimivat myös synergistisellä tavalla, eli toinen toistaan auttaen.

Inkivääri on loistava ystävä kurkumalle. Tämä juuri omaa monia samankaltaisia ominaisuuksia kuin kurkuma. Inkivääri selkeyttää sekä kehoa että mieltä. Itse tykkään kovasti ottaa luomulaatuista tuoretta inkivääriä pieninä paloina suuhun, jolloin se vaikuttaa useita tunteja, tuoden raikkaan tuntuman suuhun sekä lämmittäen kehoa mukavasti.

Kurkuman tavoin, myös inkivääri vaikuttaa positiivisesti verenkiertoon ja veriarvoihin. Voimakkaana kehon suojelijana se ehkäisee tulehdusten liiallista leviämistä sekä lisää vastustuskykyä. Inkivääri onkin hyvä kumppani näin syksyllä välttämään pahimmat flunssapöpöt. Inkivääri sopii lähes ruokaan kuin ruokaan. Jos haluat hyötyä inkivääristä lääkinnällisesti, niin laita sitä raakana pirtelön sekaan.

”Mustapippuri auttaa kurkuman paremmassa imeytymisessä.”

KUKA?

Teemu Syrjälä

- Basilika

- Rosmariini

- Salviat

- Sahrami

- Laventeli

- Kaardemumma

- Neilikka

- Mintut

- Vanilja

- Sipulit

- Sinappi

- Kaneli

- Korianteri

- Meirami

- Mintut

- Oregano

- Anis

- Fenkoli

- Sitruunamelissa

- Ravinto- ja hyvinvointivalmentaja, kirjoittaja ja tanssija

- 33-vuotias

- Syntynyt Kuusamossa

- Asuu Yli-iissä

- Perheeseen kuuluvat puoliso, ekologinen puutarhurinna Ulla-Maija Takkunen sekä pariskunnan poika Sato-Ensio

- Elämän motto: Elämäntyönä rakkaus tekemiseen