Lasten hampaiden reikiintyminen on Suomessa varsin yleinen ongelma. Reikiintyneitä, paikattuja tai karieksen vuoksi poistettuja hampaita on 5-vuotiailla keskimäärin 0,9, 12-vuotiailla 1,2 ja 17-vuotiailla 4,0. Vastaavasti Norjassa joka viidennellä viisivuotiaista on karies. 5-vuotiaana reikiä on jo 20 prosentilla lapsista, kun 12-vuotiaana yli puolella ikäryhmästä on reikiä hampaissa. Vain 20 % selviää täysi-ikäiseksi ilman reikiä.

Lasten hampaiden hoidolliset tarpeet vaihtelevat iän mukaan. Hammasharjaan voi tutustua jo ennen ensimmäisen hampaan puhkeamista, jos hammasharjan malli on sellainen, että sen voi turvallisesti antaa lapselle. Liian pitkä varsi saattaa työntyä vahingollisesti kurkkuun. 3–5-vuotiaana lapset harjoittelevat yleensä hampaiden harjausta jo itse.

6–9-vuotiaana harjataan jo rautahampaita. Siksi niistä huolehtiminen on erittäin tärkeää. Toki jo maitohampaiden kunto ennustaa rautahampaiden kuntoa. Lasten hampaiden harjaustulos tulisi tarkistaa ainakin 10-vuotiaaksi saakka, sillä vasta silloin lasten käsien motoriikka on kehittynyt niin pitkälle, että takahampaatkin tulee pestyä.