Tavaratalopäällikkö Juha Julkunen korostaa kaupan toimintaympäristön tuntemisen tärkeyttä

Palava halu palvella ja oppia uutta sekä tavoitteellisuus ja tuloksellisuus ovat Juha Julkusen työn johtotähdet. Asiakas on hänelle ykkönen.

Teksti: Reetta AholaKuvat: Henna Sireeni

Kärkkäisen Lahden tavaratalossa asiakkaat saavat tavaratalopäällikkö Juha Julkuselta iloisen tervehdyksen.

– Olennaista on halu ja tahto palvella hyvin. Asiakkaat ansaitsevat ammattitaitoisen ja ystävällisen palvelun, korostaa Julkunen.

Kärkkäisen tavaratalopäällikkönä Julkunen on aloittanut viime vuoden joulukuussa. Työ on alkanut suotuisten tähtien alla.

– Tänä vuonna Kärkkäisen Lahden tavaratalon myynti on kasvanut yhdeksän prosentin vauhtia. Heinäkuussa myynnin kasvuluku oli huikea, yli 14 prosenttia, Julkunen iloitsee.

Käyttötavarapuolen laajat valikoimat, kilpailukykyinen hinnoittelu, ammattitaitoinen henkilökunta sekä Lahden tavaratalon erinomainen sijainti laajoine parkkipaikkoineen ovat Julkusen mielestä Kärkkäisen valtteja.

– Meidän valikoimistamme löytyy laadukkaita tuotteita koko perheelle: niin rakentamiseen, remontointiin, ruoanlaittoon, kattaukseen, liikuntaan kuin lukemiseen sekä perheen pienimmille leikkimiseen, ja paljon muuta. Tavaratalon kanssa samassa pihassa olevalta Kärkkäisen kylmäasemalta saa tankata Suomen edullisinta polttoainetta ja Varikko-huolto hoitaa auton kuntoon kauppareissun aikana. Lounasravintola Majakassa voi nauttia kotiruokalounasta tai pikapurtavaa hampurilaispuolella, sanoo Julkunen.

Elintarvikeosaston avaaminen Kärkkäisen tavarataloihin on Julkusen haaveena.

– Elintarvikeosastot täydentäisivät loistavasti palveluvalikoimaamme. Olen saanut monilta asiakkailtamme palautetta, että teiltä olisi mukava ostaa samalla myös elintarvikkeet.

Intohimoinen kauppamies Juha Julkunen on työskennellyt koko ikänsä kaupan alalla. Hän on aloittanut myyjän työssä, ja siitä edeten suurimman osan työurastaan hän on ollut esimies- ja johtotehtävissä. Ennen Kärkkäistä Julkunen on ollut sekä S- että K-ryhmän palveluksessa.

Julkunen uskoo elinikäisen oppimisen tärkeyteen.

– Vierivä kivi ei sammaloidu! hän naurahtaa.

Hän on käynyt läpi esimerkiksi K-ryhmässä kauppiasvalmennuskoulutuksen ja S-ryhmässä suuryksikön johtokoulutuksen.

Vuosina 2006–2009 Julkunen opiskeli MBA-tutkinnon (Master of Business Administration) ja suoritti sen erinomaisin arvosanoin.

Verkkokauppa tekee vahvaa tuloaan. Julkunen uskoo, että verkkokauppa ja ns. perinteinen kauppa tulevat elämään rinnakkain ja molempien palvelutarjonta tukee toisiaan.

Ammattitaidon ja jatkuvan kouluttautumisen ohella Julkunen nostaa yhdeksi merkittäväksi kaupan osaamistekijäksi paikallisuuden huomioimisen.

– Toimintaympäristö on tunnettava ja tiedettävä. Valikoimissa on huomioitava toimintaympäristön tarpeet ja myös paikallinen tarjonta.

Julkunen korostaa yrittäjämäistä asennetta työhön sekä vahvaa halu- ja tahtotilaa.

– Kauppiaan pitää aina olla ajan hermolla; kotimaan ja ulkomaiden tuulia on tunnusteltava, on seurattava aikaansa ja luettava paljon sekä matkusteltava.

Kilpailijoita hän seuraa nöyrällä asenteella.

– Kilpailijoiden seuranta on erittäin tärkeää, mutta omaan liikeideaan ja tekemiseen on ehdottomasti uskottava, korostaa Julkunen.

Työnsä vastapainoksi Juha Julkunen urheilee – intohimoisesti. Hän sanoo itseään suorastaan urheiluhulluksi. Hiihto, juoksu, kuntosalitreeni ja pallopelit ovat lempilajit.

Nuorempana hän on hiihtänyt ja yleisurheillut kilpaa SM-tasolla. Miehen tavoitteena on juosta maraton alle kolmen tunnin jonakin päivänä. Puolimaratonilla hänen paras aikansa on 1.10,17.

”Valikoimissa on huomioitava toimintaympäristön tarpeet ja myös paikallinen tarjonta.”

KUKA?

Juha Julkunen

- 53-vuotias

- syntynyt Pieksämäellä

- asuu Laukaassa

- naimisissa, 4 lasta: 16-, 14- ja 11-vuotiaat tyttäret ja 9-vuotias poika

- harrastaa urheilua: hiihtoa, juoksua, kuntosaliharjoittelua sekä pallopelejä

- Elämän motto: Vierivä kivi ei sammaloidu! Hyvät ihmiset, nautitaan elämästä!