Mittatilauksena tehty kotimainen keittiö on laatusatsaus kodin tärkeimpään tilaan. Sievin Keittiöt valmistuvat perinteisellä puusepän ammattitaidolla. Keittiön ratkaisuissa paluuta tekee käytännöllisyys.

Teksti ja kuvat: Marianne Lähde

Tämän päivän sisustukselle on tyypillistä, että keittiöön valittu tyyli jatkuu myös muualla kodissa. Trendin vahvistaa keittiösuunnittelun konkari, mittatilauskalusteita tekevän Sievin Keittiön markkinointipäällikkö Pasi Törmälehto .

– Keittiön linjaa saatetaan jatkaa esimerkiksi olohuoneessa samanlaisina vitriineinä tai televisiotasoina, Törmälehto kertoo.

Taloudellisesti haastavanakin aikana keittiöön kodin tärkeimpänä tilana panostetaan, ja kenties tingitään jostain muusta. Tiukat ajat näkyvät toki edullisempien remonttien lisääntymisenä.

– Meilläkin ovat lisääntyneet tilaukset, joissa vaihdetaan vain ovet, tasot ja laatikot, mikä on huomattavasti edullisempaa kuin se, että uusitaan koko keittiö. Pintaremontti on järkevä vaihtoehto, jos keittiö on käytännöllinen ja rungot hyvässä kunnossa. Ovia availematta ammattilainenkaan ei voi sanoa, onko koko keittiö uusittu.

Sievin Kaluste Oy on perheyritys, joka on toimittanut kiintokalusteita koteihin jo 35 vuoden ajan, tällä hetkellä toisen polven yrittäjän, toimitusjohtaja Mika Verrosen luotsaamana. Yrityksen toiminta alkoi Sievissä, ja siirtyi vuonna 1989 Ylivieskaan. Yritys työllistää noin 16 ammattilaista.

Keittiökalusteet valmistetaan mittatilaustyönä yhtiön Ylivieskan tehtaalla.

– Nykyaikaiset tuotantomenetelmämme ja oma ovituotantomme mahdollistavat erikoismittaisetkin kalusteet nopealla toimitusajalla. Jokainen milli tilasta saadaan hyödynnettyä, ja keittiöstä saa juuri niin persoonallisen ja yksilöllisen kuin haluaa. Meillähän myös erikoismittaovet ovat samanhintaiset kuin vakio-ovet, ja puusepäntyömme laatua en voi kyllin kehua, Törmälehto selvittää.

Hinnalla on merkitystä erityisesti isoissa remonteissa. Törmälehdon mukaan vain harva kuitenkaan ostaa uuden keittiön hinnan perusteella.

– Asiakas arvostaa ennen kaikkea laatua ja palvelua. Moni tarkastelee hinnan suhdetta laatuun. Valmiita pakettiratkaisuja menee koko ajan vähemmän. Monesti keittiöön suunnitellaan vähintään yksilöllinen viinipulloteline, jos muuten keittiö on standardityyppinen, Törmälehto kertoo.

Sievin Kaluste toimii hyvin kilpaillulla alalla. Riittävän laaja vakiomallisto takaa, että erityylisistä keittiöstä pitävät asiakkaat löytävät vaihtoehdoista omansa. Asiakkaat saisivat Pasi Törmälehdon mukaan esittää erikoisia toiveita nykyistä rohkeamminkin.

– Jos asiakas haluaa keittiön oveen jyrsittävän vaikka Mersun merkin, mehän teemme sen. Vastaavasti emme ryhdy tekemään sellaista, mikä ei tuotantokoneistollamme onnistu.

Törmälehto rohkaisee tekemään keittiön itselle, ellei ole aikeissa myydä asuntoa.

perinteinen tiskipöytä huulletulla reunalla tekee paluutaan erityisesti ruuanlaittajien keittiöihin. Sievin Keittiön käyttämän yhteistyökumppanin Intran rosterinen tiskipöytä on paitsi kätevä käytössä, myös hyvännäköinen.

– Tiskipöytä on tavattoman käytännöllinen. Kun laittaa kalaa tai lihaa, perkeet ja nesteet on helppo siivota altaaseen ja pyyhkiä taso puhtaaksi, Törmälehto tietää.

Uusi keittiö halutaan usein jouluksi tai valmistujaisjuhliin.

– Pystymme kolmen viikon toimitusaikaan. Koska meillä on oma ovituotanto, oviakaan ei tarvitse odottaa muualta. Tehtaalla valmistuu keskimäärin kaksi keittiötä päivässä.

”Jos asiakas haluaa keittiön oveen vaikka Mersun merkin, mehän teemme sen.”