Mäkihyppääjä Ville Larinnon valttikortit:

Lahtelainen Ville Larinto on fyysisten ominaisuuksiensa perusteella kuin luoto mäkihyppääjäksi. Nopeus ja kimmoisuus ovat hänen vahvuutensa.

Teksti: Reetta AholaKuva: Suomen Hiihtoliitto

Kun saan fyysiset ominaisuuteni, eli nopeuden ja hyvän kimmoisuuden kohdistettua tekniikan kanssa, niin tulosta syntyy, lupaa mäkihyppääjä Ville Larinto .

Lahdessa syntyneelle ja kasvaneelle ja siellä asuvalle Larinnolle mäkihyppy oli aikoinaan luontainen lajivalinta. Hän on harrastanut ja rakastanut lajia aina. Harjoittelu on myös nuoresta saakka tuottanut tulosta.

– Pikkupoikana seurasin innolla Toni Niemistä ja Janne Ahosta , Larinto kertoo.

Larinnon harjoittelu koostuu teknisestä harjoittelusta ja fyysisen puolen treenistä. Tekniikkaa hiotaan hyppäämällä. Voimaharjoitteluksi Larinto käy kuntosalilla. Lisäksi tärkeitä fyysisen puolen harjoituksia ovat nopeus-kimmoisuus -harjoittelu sekä taito-tasapaino -harjoittelu.

Larinto harjoittelee joka päivä kaksi kertaa. Lahdessa mäkihyppyharjoittelulle on optimiolosuhteet.

– Tosin tänä talvena lumen puuttuminen on haitannut hyppyharjoittelua mäessä.

Larinto on ollutkin marras-joulukuussa Norjassa harjoitteluleirillä. Larinnon valmentajana on mäkihyppyvalmennuksen Suomen huippu, Hannu Lepistö . Toisena valmentaja toimii Larinnon isä, Jari Larinto . Mentaalipuolen valmennuksesta vastaa urheilupsykologian ammattilainen Lapin yliopistosta.

Ruokavalionsa suhteen 176-senttinen ja kuusikymmentäkiloinen Larinto on kaikkiruokainen. Hän valmistaa ruokansa pääsääntöisesti itse aina kun se vain on mahdollista.

– Salaatteja, vihanneksia ja kasviksia syön paljon, muuten ei ruokavaliossani ole mitään ihmeellisyyksiä, hän kertoo.

Ruokavaliotaan hän täydentää nestemäisellä monivitamiini-kivennäisainevalmiste Movitotalilla. Lisäksi hän käyttää omega 3-kapseleita sekä magnesiumia ja kalsiumia puristeina.

Tämän talven kilpailukausi Larinnolla alkoi marraskuussa. Keski-Euroopan mäkiviikolle hän lähti 27. joulukuuta.

Larinto hyppäsi ensimmäisen maailmancup-osakilpailunsa Kuusamossa 1. joulukuuta 2007 sijoittuen 36:nneksi. Hän osallistui vuodenvaihteessa 2007–2008 ensimmäisen kerran Keski-Euroopan mäkiviikolle. Hän osallistui kahteen ensimmäiseen kilpailuun ja saavutti Oberstdorfissa uransa ensimmäiset maailmancup-pisteet sijoituttuaan 29:nneksi.

Kaudella 2008–2009 Larinto voitti normaalimäen Suomen mestaruuden sekä nuorten maailmanmestaruuspronssia. Ensimmäisen maailmancupin palkintosijoituksensa hän saavutti Trondheimissa joulukuussa 2008 oltuaan toinen.

Ensimmäisen maailmancupin osakilpailuvoittonsa Larinto saavutti Kuopiossa 1. joulukuuta 2010. Loukkaannuttuaan mäkiviikolla Garmisch-Partenkirchenin osakilpailussa 1. tammikuuta 2011 joutui Larinto jättämään kauden kesken polven eturistisiteen katkettua. Ville Larinto palasi mäkeen Salpausselän Kisoissa 3. maaliskuuta 2012 joukkuemäessä.

– Saavutuksistani arvostan eniten vuoden 2010 Kuopion maailmancupin osakilpailuvoittoa, hän kertoo.

Tällä kaudella hänen tavoitteenaan on päästä maailmancupin loppusijoituksissa kymmenen parhaimman joukkoon.

Suomen mäkihypyn tämän hetken tasossa olisi Larinnon mukaan paljon parannettavaa.

– Viime vuosina suomalaisilla mäkihyppääjillä onkin toki mennyt ihan hyvin. Mäkihypyssä kaikki on hyvin pienestä kiinni. Kun kaikki menee nappiin, tulosta saadaan nopeasti parannettua, hän toteaa.

KUKA?

Ville Larinto

Ikä: 25 v.

Syntymäpaikka: Lahti.

Asuinpaikka: Lahti.

Seura: Lahden Hiihtoseura.

Ammatti: Mäkihyppääjä, opiskelija. Larinto opiskelee liiketaloutta Lahden ammattikorkeakoulussa.

Perhe: Äiti, isä ja 23-vuotias sisar.

Harrastukset: Piirtäminen, etenkin muotokuvat lyijykynätöinä.