Hemmottelevia hetkiä kotikylpylässä luonnonkosmetiikalla

Luonnonkosmetiikka hoitaa, puhdistaa, kosteuttaa ja parantaa ihoa luonnon aineilla. Emili Osara kertoo kreikkalaisesta BioAroma -tuoteperheestä.

Teksti: Merja KiviluomaKuvat: Merja Kiviluoma ja Tiina Hälvä

Kreikkalainen BioAroma on käsintehty, luonnollinen ja kasviperäinen kosmetiikkasarja, jossa ei käytetä kemiallisia säilöntäaineita. Vaikuttavina aineina ovat erilaiset yrttiuutteet, eteeriset öljyt ja kasviöljyt. Tuotteiden koostumuksissa on hyödynnetty nykyaikaisia tutkimustuloksia sekä arkeologisia löytöjä ja ennen kaikkea Kreetan perinteistä tietotaitoa luonnon aineiden käytöstä.

Vanhinta kasvitietoutta edustaa Kreetalla muinoin vaikuttanut minoalainen kulttuuri. Aikakautta edustavat muun muassa tuotesarjan dittany-öljy (Kreetan oreganoöljy) sekä labdanum-kasvista saatava hartsi. Molemmat tunnettiin jo antiikin aikana ihon nuorekkuutta edistävistä vaikutuksistaan.

Luontaistuotealan asiantuntija, Lootuskaupan Emili Osara on kokeillut monia luonnonkosmetiikkasarjoja, mutta BioAroma kolahti häneen täysin. BioAroma-sarjan maahantuoja Tiina Hälvä löysi tuotesarjan ollessaan Kreetalla lomamatkalla.

– Tiinalla itsellään oli ollut paha atopia ja iho huonossa kunnossa. Näillä tuotteilla hän kuitenkin paransi ihonsa, Emili kertoo.

BioAroma on pieni perheyritys, joilla on omat yrttimaat Kreetalla. He poimivat ja purkittavat tuotteet käsin. Yrttejä kasvaa vuorilla, jossa on tuliperäinen maa, joten yrteistä tuleekin hyvin ravintorikkaita.

– Tavanomaisissa kosmetiikkatuotteissa voi olla jopa 90% vettä, mutta BioAroman tuotteita ei ole laimennettu lainkaan. Siten niitä tarvitsee levittää iholle vain pieni määrä, Emili huomauttaa.

Emili on aina halunnut käyttää luonnollisia tuotteita sekä ihon että hiusten hoidossa niin itsellään kuin lapsillaan.

– En halua pestä lapsia ja heidän hiuksiaan synteettisesti valmistetuilla aineilla, koska lapsen ihon on erityisen ohut ja läpäisevä.

Emili on huolestunut naisten valtaisasta kosmetiikan käytöstä.

– Kemikaaleja päätyy verenkiertoon valtavat määrät, tämä on verikokeillakin todennettu. Naisen maksa on erityisen kovilla kemikaalien vuoksi.

– Shampoissa käytetään silikoneja, jotka päätyvät rasittamaan päänahan kautta koko elimistöä ja luontoa. Ne aiheuttavat terveysongelmia hedelmättömyydestä syöpään ja hormonihäiriöihin.

– Kuorintavoiteisiin laitetaan kuorivaksi elementiksi muovirakeita, jotka eivät hajoa luonnossa, saati sitten ihmisen elimistössä. Tähän asiaan on helppo vaikuttaa siten, että vaihtaa luonnonkosmetiikkaan, Emili toteaa.

BioAroma-sarjassa on tuotteita muun muassa ihon puhdistukseen, kosteutukseen, kuorintaan, vartalonhoitoon, lasten ihonhoitoon, raskausarpien hoitoon sekä öljyjä hierontaan.

– Voiteita ja öljyjä voi käyttää moniin eri iho-ongelmiin, kuten ihottumiin, akneen, psoriasikseen, atooppiselle iholle, selluliittiin, hyönteisten pistoihin ja auringon polttamiin. Sarjasta löytyy myös hoitavaa huulirasvaa.

”Vanhinta kasvitietoutta edustaa Kreetalla muinoin vaikuttanut minoalainen kulttuuri. ”

MITÄ?

MITÄ?

Luonnonkosmetiikassa kielletyt raaka-aineet:

Kuluttajien keskuudessa yhä suositumpi luonnonkosmetiikka tarkoittaa ihonhoitotuotteita ja kosmetiikkaa, johon käytetyt raaka-aineet ovat mahdollisimman vähän haitallisia niin ihmiselle kuin luonnolle. Tietyt kemikaalit ovat luonnonkosmetiikassa kiellettyjä.

Kosmetiikkahyllyn sertifikaattisuossa menee kuitenkin helposti sormi suuhun. Jotta kuluttajat tunnistaisivat luonnonkosmetiikkatuotteet, niissä käytetään erilaisia standardeja ja sertifikaatteja. Euroopassa käytettävät tunnetuimmat ihonhoitotuotteiden sertifikaatit ovat Ecosert, BDIH ja Cosmebio.

- petrokemian tuotteet, kuten mineraaliöljy, parafiini ja vaseliini

- silikoniyhdisteet

- eläinrasvat ja -proteiinit, kuten ihra, tali ja eläinperäinen kollageeni

- formaldehydi ja formaldehydin vapauttaja

- triklosaani ja metyyli-isotiatsolinoni

- parabeenit, kuten metyyli-, propyyli-, butyyli- ja etyyliparabeeni

- synteettiset väriaineet, kuten atsovärit

- keinotekoiset hajusteet

- säteilytetyt tai geenimanipuloidut raaka-aineet

- etoksyloidut emulgaattorit (PEG-, PPG-)