Luonnonmateriaalit ovat oivallista materiaalia parvekkeen ja terassin koristeluun. Omin käsin tekeminen rauhoittaa myös mielen joulutunnelmaan. Rauhallinen talvimaailma syntyy pelkistetyistä aineksista.

Teksti ja kuvat: Tarja Lehtola

Pihattoman kannattaa talvellakin ottaa kaikki hyöty parvekkeesta irti. Varsinkin lasitetulle parvekkeelle on mahdollista rakentaa kokonainen talvi – tai joulumaailma, koska lumi pysyy parvekkeen ulkopuolella. Yksinkertainen on usein kauneinta. Luonnonmateriaalit yhdistettynä kirkkaisiin jouluvaloihin tai aitoon kynttilänliekkiin on aina yhtä kaunis ja vaikuttava näky.

Jouluinen parveke luo satumaista tunnelmaa, joka ulottuu ikkunan läpi aina asunnon sisätiloihin asti. Hyvä idea on keksiä teema, jonka ympärille maailmaa alkaa rakentaa. Tämän jutun kuvissa se on metsän eläimet ja luonto. Moni kaipaa luontoa, rauhaa ja harmoniaa. Luonnosta löytääkin ainekset monen tyyppiseen koristeluun. Jos parvekkeella on ruukkukasveja kuten sypressejä, nekin voi koristella jouluisiksi luonnonmateriaaleja tai muita koristeita sekä valoja hyödyntäen.

Koristelumateriaalien kerääminen ja suunnittelu vie jo ajatukset pois arjesta. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kaikkeen keräämiseen tarvitaan maanomistajan lupa.

Luonnonmateriaalit rauhallisine väreineen ovat juuri nyt erityisen suosittuja kodin sisustuksessa. Luonnonsävyihin yhdistetään mustaa, metsänvihreää ja beigen eri sävyjä. Sama linja voi jatkua myös joulunrakentamisessa. Perinteisesti suomalaiset joulukranssit onkin tehty havuista ja varvuista. Kranssien koristelu onkin yleensä melko pelkistettyä, koska havut ja varvut vihreän sävyineen ovat itsessään jo niin kauniita, etteivät ne juuri lisäkoristeita kaipaa. Monesti pelkkä rusetti riittää antamaan kranssille viimeistellyn ilmeen. Myös pelkillä valoilla, punaisilla omenoilla tai kävyillä koristettu kranssi on yksinkertaisuudessaan näyttävä. Halutessaan koristeet voit vaihtaa vuodenaikojen mukaan.

Kranssin voi oven lisäksi tehdä myös seinälle. Risukranssi sopii myös sisätiloihin sillä se ei kuivuttuaan varise havun lailla. Oksakranssi säilyy parhaimmillaan hyvänä useita vuosia. Pehmeistä oksista voi myös taivuttaa kranssin kynttilän tai tarjoiluastian ympärille.

Sopivaa kranssiainesta ovat esimerkiksi koivun, pajun ja pihlajan oksat sekä jäkälöityneet katajan varret. Jopa neulasensa pudottaneet kuusenoksatkin voi vielä taivuttaa kranssiksi. Myös ostopohjissa on nykyisin paljon valinnanvaraa. Kauppojen valikoimista löytyy risuista tehtyjä koristeita, joita voi soveltaa oman mielensä mukaan, ellei metsäretki houkuta tai siihen ei ole mahdollisuutta.

Havukranssin voi tehdä rautalangan tai pajurunkojen päälle, mutta joskus olen oikaissut kietaisemalla sanomalehdestä tehdyn paksun rullan narulla ympyräksi ja rakentanut kranssin siihen. Yhteen suureen kranssiin tarvitsee noin kaksi muovikassillista havuja tai varpuja. Nippuihin kannattaa laittaa reippaasti havuja tai risuja ja sitoa niput ihan vierekkäin niin kranssista tulee tuuhea ja ryhdikäs. Kranssin voi sitoa paitsi rautalangalla, myös vahvalla narulla. Risukranssiin rautalanka on paras ja tukevin vaihtoehto.

Anna mielikuvituksesi lentää ja katsele erilaisia materiaaleja avoimin mielin. Suuren kranssin voi tehdä vaikka hulavanteeseen tai kärrynpyörään. Luonnonmateriaalien käyttäminen on paitsi ekologinen myös suomalaiseen kotiin erinomaisesti sopiva vaihtoehto. Ja käsintehty on joulun alla taatusti mieluinen tuliainen tai pikkujoululahja ystävälle.

Kerää luonnosta ja hyödynnä koristelussa maanomistajan luvalla:

-havuja

-risuja

-pajua

-jäkälää

-sammalta

-puolukanvarpuja

-katajaa