Urheilijoille kundalinijooga on Maaret Peltoniemen mielestä hyvä keino vahvistaa tuloksia

Maaret Peltoniemi saa kundalinijoogasta valtavasti elinvoimaa. Myös hänen henkinen ja fyysinen kapasitteettinsa ovat merkittävästi avartuneet kundalinijoogan myötä. Hän korostaa joogan olevan itsen kehittämisen työkalu, ei suinkaan mitään mystiikkaa.

Teksti: Reetta Ahola Kuvat: Maaret Peltoniemi

Oululainen Maaret Peltoniemi löysi vuosia sitten ensin kundalinireikin ja sitten kouluttautui kundalinijoogaohjaajaksi.

– Kundalinijoogan opit pohjautuvat idän filosofioihin, mutta ne ovat kaukana mystiikasta. Kundalinijooga on hyvin ymmärrettävää, selkeää ja konkreettista. Se sopii erinomaisesti jokaiseen arkipäivään kehon ja mielen kapasiteetin parantajaksi, hän sanoo ja jatkaa:

– Kundalinijooga vahvistaa hermostoa, tasapainottaa rauhastoimintaa, aktivoi intuitiota, auttaa kontrolloimaan tunnetiloja ja mieltä sekä opettaa elämään tietoisesti ja läsnä tässä hetkessä ja kasvattaa itseluottamusta. Eli tiivistettynä kundalinijooga pitää elinvoimaisena, terveenä ja tietoisena.

Kundalinijooga säilyi salattuna joogaperinteenä Intian ylhäisön keskuudessa aina vuoteen 1969 saakka. Vasta silloin intialainen kundalinijoogan mestari ja opettaja Yogi Bhajan toi opetukset avoimesti länsimaisten ihmisten keskuuteen. Hän opetti ensin Yhdysvalloissa ja myöhemmin ympäri maailmaa. Tänä päivänä kundalinijoogaa opetetaan 35 maassa.

Maaret Peltoniemi ohjaa kundalinijoogaa pienryhmille Oulussa DianaSofia -hoitolassa. Lisäksi hän antaa yksilöllistä joogaohjausta asiakkaan tarpeisiin räätälöidysti. Tulevaisuudessa Peltoniemen suunnitelmissa on ohjata kundalinijoogaa myös virtuaalisesti.

Kundalinijoogatunti alkaa virittäytymisellä eli aloitusmantralla. Tunti jatkuu hengitysharjoituksilla, kriyalla ja meditaatiolla. Jokainen tunti päättyy loppuvirittäytymisellä eli aurinkolaululla. Tunnin kesto on 90 minuuttia.

– Kriya tarkoittaa toimintaa. Kundalinijoogassa on lukemattomia, erilaisia kriyoja eli asanoista (asento- ja liikeharjoituksista), pranayamaharjoituksista (hengitysharjoituksista), usein myös mantroista ja meditaatio-harjoituksista yhdisteltyjä harjoituskokonaisuuksia, joilla jokaisella on aivan erityinen tavoite ja vaikutus, Peltoniemi kertoo.

Hänen mukaansa hengitys on korostuneessa roolissa kundalinijoogassa.

– Hengitysharjoitusten myötä hengitys paranee ja syvenee, näin verenkiertoon ja soluille saadaan enemmän happea. Tämä virkistää ja parantaa keuhkojen kapasiteettia.

Peltoniemen mukaan kundalinijoogatunnit ovat turvallisia ja sopivat kaikille.

– Erityisesti suosittelen kundalinijoogaa stressaantuneille, uupuneille, selkäkipuja poteville sekä näyttöpäätetyöntekijöille.

Urheilijoille kundalinijooga on hänen mukaansa hyvä keino vahvistaa tuloksia; mielen vahvistuessa myös keho vahvistuu, ja päinvastoin.

Hengitysharjoitusten myötä keuhkojen kapasiteetti paranee ja sitä kautta myös suorituskyky.

– Kundalinijooga on myös fyysisesti vahvistava joogamuoto, Peltoniemi huomauttaa.

– Se vahvistaa hermostoa, umpieritysrauhasten toimintaa sekä verenkiertoa.

Moni selkäongelmista kärsivä on saanut Peltoniemen mukaan kundalinijoogasta hyvän avun.

– Kundalinijooga parantaa erittäin tehokkaasti selän liikkuvuutta.

Maaret Peltoniemi joogaa päivittäin, yleensä hän aloittaa aamunsa kundalinijoogaharjoituksilla.

– Aamun harjoitus kantaa sekä fyysisesti että henkisesti koko päivän; olen elinvoimaisempi, kärsivällisempi ja vastaanottavaisempi. Huomaan selvästi, mikäli en joku aamu lainkaan joogaa.

Joogaharrastuksen myötä hänen kaikki valintansa ovat alkaneet entistä paremmin palvella kehon, mielen ja sielun hyvinvointia. Ruokavaliossa on runsaasti terveyttä tukevia kasviksia. Mieli ja sielu katsovat rakkaudellisesti valoon.

Netistä kundalinijoogasta löytyy osoitteesta: www.kundalinijooga.net

Maaret Peltoniemi neuvoo tekemään näitä liikkeitä lämmitysharjoituksiksi ennen varsinaista kriyaa eli joogaosiota. Muistathan aina joogatessa kuunnella ja kunnioittaa kehoasi, hän huomauttaa.

”Hengitysharjoitusten myötä hengitys paranee ja syvenee, näin verenkiertoon ja soluille saadaan enemmän happea.”

KUKA?

Maaret Peltoniemi

Ikä: 34 v

Syntynyt: Oulunsalossa

Asuu: Oulunsalossa

Ammatti: Kundalinijoogaohjaaja

Perhe: Uusperhe