Arvoisa KauppaSuomen lukija. Sapettaako joku lehden juttu, kolumnin tai pääkirjoituksen mielipide?

Olisiko positiivisen palautteen paikka? Julkaisemme lyhykäiset palautteet Palautetta lukijoilta -palstalla. Lähetä kommenttisi osoitteisiin

reetta.ahola@kauppasuomi.fi

tai

toimitus@kauppasuomi.fi.

Julkaisemme ainoastaan kirjoittajan omalla nimellä ja mielellään myös kuvalla varustetut palautteet. Kirjoittaja, liitä mukaan myös yhteystietosi.

Kolumnisti Martti Huhtamäen (Ilta-Sanomien entinen päätoimittaja, kirjailija) kolumnissa Luovuuden ylistys (KauppaSuomi 5/2015) on virheellistä tietoa, ja Huhtamäen näkemykset edustavat tyypillistä keskustalaista näkemystä talouspolitiikasta.

Huhtamäki kirjoittaa kolumnissaan, että edes itävaltainen kehonrakentaja Arnold Schwarzenegger ei pystynyt kuvernöörinä keskeyttämään Kalifornian pitkäaikaista taloudellista kehitystä. Sysäys Kalifornian talouskehitykseen on Huhtamäen johtopäätöksen mukaan seksuaalisesti vapaamielisen hippiliikkeen kehdossa, Berkeleyn yliopistossa. Näkemyksensä Huhtamäki perustaa amerikkalaisen taloustieteilijä Richard Floridan kirjallisuuteen. Florida tunnetaan erityisesti luomastaan käsitteestä luova luokka (engl. creative class) sekä kehittämästään nk. gay-indeksista. Florida on tutkimuksissaan löytänyt vahvan korrelaation luovan talouden sekä homoseksuaalien alakulttuurien kukoistavuuden välillä: hänen mukaansa alueilla, joilla homoseksuaaleja on paljon, voivat hyvin myös luovan talouden osa-alueet.

Schwarzeneggerin kuvernöörikaudella Kalifornian osavaltion taloudellisessa kehityksessä tapahtui juuri päinvastaista kuin mitä Huhtamäki kirjoittaa: koko talous meni nurin ja Kaliforniaan julistettiin taloudellinen hätätilanne!

Tyypillistä keskustalaisuutta Huhtamäen näkemys edustaa siltä osin, että talous ei voisi rakentua vakaan ja hallitun, jatkuvan kasvun pohjalle, vaan että taloudellinen ylämäki voi alkaa ainoastaan sen jälkeen, kun talous on ensin mennyt totaalisesti kuralle ja ”pelastava, messiaaninen sanoma saa veret seisauttavan vaalivoiton”; eli ensin pitää vaipua housut kintuissa kontilleen, ja sieltä sitten kuuseen kurkotetaan, kunnes katajaan taas kapsahdetaan. Valtavaa taloudellisten ja henkisten voimavarojen tuhlausta.

Peter Fryckman

liikemies

Helsinki