Elämyksiä etsimässä
Espanjan luonto tarjoaa tv-kuvaaja Roy Roosille monia rauhoittumisen paikkoja
Roy Roos lähti Suomesta räntäsadetta karkuun vuonna 2004. Pakomatka Espanjassa jatkuu edelleen. Roos halusi hidastaa elämäänsä. Yksi tärkeimmistä pysäyttäjistä oli kamera.
Teksti ja kuvat: Tarja Lehtola
”Hei minä tunnen tuon tyypin, mistä minä tunnen sen”? ”Et sinä sitä mistään tunne, olet nähnyt telkkarissa”.
Fuengirolassa kuulemani keskustelu tuskin on ainoa lajissaan. Aiheesta ajatuksia vaihtaneet nuoret naiset olivat luultavasti ”Aurinkorannikon tähtösensä” katsoneet.
Suomalaisille tv-kanaville työskennellyt ja ympäri maailmaa kuvaava Roy Roos on nähty kameran takana monissa eri tilanteissa ja tilaisuuksissa. Kuvaamisen lisäksi hän järjestää Elämysretkiä suomalaisille Andalusian alueella.
Nyt hän tekee työtä, jota rakastaa. Omilla ehdoillaan ja omien aikataulujensa mukaan. Roos havahtui siihen, millaisessa oravanpyörässä olemme ja halusi hidastaa elämäänsä.
Ennen tunnettiin päivä ja yö. Sitten keksittiin kello ja tunnit.
– Tunnit pilkottiin minuuteiksi ja minuutit sekunneiksi. Sekään ei riittänyt. Sekunnit silputtiin sadas- ja tuhannesosiin, jotta olisi helpompi asettaa voittajat riviin. Teemme ylityötunteja, syömme ehkä huonoa ravintoa, olemme väsyneitä ja stressaantuneita. Lopulta tulee burnout ja hakeudumme lääkäriin. Ensin saamme pinon reseptejä, joilla saadaan ämpärillinen erivärisiä nappeja ja elämä järjestykseen. Nappikuurin jälkeen pää on vielä enemmän sekaisin. Menemme uudestaan lääkärin juttusille. Vihdoin tämä myöntyy ja kertoo, että ainoa keino parantua on hidastaa tahtia, tehostaa liikuntaa, syödä ja nukkua hyvin sekä jättää ylityöt tekemättä, Roos toteaa.
Hän joutui itse sen tosiasian eteen, että jotain on pakko perusteellisesti muuttaa.
– Aiemmin luulin kiireisten ihmisten olevan tärkeitä. Ajattelin tehokkuuden, nopeuden ja joustavuuden olevan kunnioitettua. Asensin tietoisesti kiirekytkimen kehooni. Yksi suurimpia pysäyttäjiä oli kamera.
Roy Roosin mielestä hyvinvointi on elämänlaatua. Näiden sanojen synonyymiksi hän ottaa Espanjan Andalusian, joka antaa mahdollisuuden täyteläiseen elämään.
Hänen mielestään Etelä-Euroopan reunamilla on luotu mitä parhaimmat puitteet olemisen sietämättömään keveyteen.
– Hyvinvointi merkitsee kuitenkin ihmisille eri asioita, ja jokaisen täytyy se itse oivaltaa ja rakentaa omannäköisensä elämä.
Hangossa syntynyt Roos on aina rakastanut liikuntaa ja urheilua kaikissa muodoissa. Laskuvarjohypyt, kiipeily, laskettelu, lainelautailu ja muut extremelajit ovat olleet lähellä sydäntä.
– Suomikin on tullut ajettua pyörällä läpi ja maata on koluttu ympäriinsä.
Roosin isä oli merimies.
– Itsekin on tullut käytyä noin 50 maassa. Nykyään haen adrenaliinimyrskyjen sijaan enemmän henkisyyttä ja rauhaa. En sinkoile enää kuin jänis ajovaloissa.
Nyt Roosille tärkeiksi ominaisuuksiksi ovat tulleet parempi ruokavalio, kulttuuri, taiteet, musiikki sekä kehon yleinen hyvinvointi.
– Enää minulla ei ole tarvetta näyttää itselle ja muille rajoja, vaikka toisinaan kyllä ne adrenaliinipirskeetkin piristävät kummasti!
Valokuvaamisen lisäksi Roos on intohimoinen tutkimusmatkailija ja retkien järjestäjä. Hän etsii kohteita, joita on itse vaikea löytää tai joihin on vaikea päästä.
Espanjalainen keksii juhlan vaikka hiekanjyvästä ja elämän riemusta otetaan kaikki irti. Roosin järjestämillä elämysretkillä käydäänkin erilaisissa juhlissa, joita Espanja on pullollaan, samoillaan huikeissa maisemissa, tutustutaan tuttuihin ja turvallisiin paikkoihin, mutta suurimmaksi osaksi hypätään tuntemattomaan.
Roos kertoo käyvänsä aluksi uusissa paikoissa tutustumassa ja tarkkailemassa ilmapiiriä, ja palaavansa parhaisiin kohteisiin yhä uudelleen.
Elämysretkillä ei kuljeta kello kädessä, ja retkipäivät pyritään pitämään joustavina ja hapekkaina kaikille. Upeat historialliset kylät ja kaupungit, vehreät korkkimetsät, turkoosit järvimaisemat, korkeina kaikuvat vuoret sekä muut mielenkiintoiset kohteet odottavat jokaista retkeilijää aivan nurkan takana. Andalusia on elämysten ja kokemusten ehtymätön aarreaitta.
– En ole vielä keksinyt, miten tämä yksi elämä riittäisi koko Andalusian nurkkien pöllyttämiseen ja mattojen alle katsomiseen, Roos toteaa.
Mahdollisen Suomi-kaipuun iskiessä päälle apu löytyy läheltä. Fuengirolassa pärjää halutessaan vaikka savon murteella. Kaupungista löytyy suomalaisia lääkäreitä, hammaslääkäreitä, kampaajia, hierojia, rakentajia, kiinteistövälittäjiä sekä lukemattomien muiden ammattikuntien edustajia.
Salmiakkia ja Fazerin sinistä on tarjolla. Karjalanpiirakoita, korvapuusteja ja ruisleipää saa halutessaan vaikka uunituoreena. Ja vaikka Andalusia on tunnettu lämpimästä ilmastostaan, siellä sijaitsee Euroopan eteläisin hiihtokeskus, Sierra Nevada. Suksetkin voi siis asetella jalkoihinsa niin halutessaan.
– En sinkoile enää kuin jänis ajovaloissa.