Aino Mäkelä muistuttaa, että kauneus kumpuaa sisältä

Teimmepä mitä tahansa, tärkeintä on olla hukkaamatta omaa aitouttaan. Hyvinvointialan ammattilaisen, personal trainer Aino Mäkelän motto kannustaa elämään omannäköistä elämää. Olennaista on kuunnella itseään. Mitä minulle kuuluu?

Teksti: Reetta AholaHyvinvointivinkit ja reseptit Aino Mäkelän kirjasta Body – Tyttöjen hyvinvointikirja

Rakasta. Olet arvokas. Ole kiitollinen. Hyvinvointialan ammattilainen, personal trainer Aino Mäkelä , 24, johdattaa elämän ja itsensä kunnioittamisen peruslähteille. Sieltä löytyvät avaimet sekä hyvään itsetuntoon että onnellisuuteen. Personal trainerin koulutus, liikuntalääketieteen sekä ravinto- ja fytoterapian opinnot yhdistyvät Ainossa rentoon ja maanläheiseen elämäntyyliin.

– Itsensä tuntemalla ja hyvinvoinnistaan huolehtimalla ihminen puhkeaa kukkaan. Siihen pystyy jokainen, Aino lupaa.

Usein kuitenkin juoksemme itseämme karkuun. Miellytämme muita, mutta emme itseämme.

– Vallankin meille naisille on iso läksy oppia, että aina ei tarvitse miellyttää muita. Iso oppiläksy on myös oppia kuuntelemaan ja kuulostelemaan itseään.

Omasta sisimmästämme löydämme Ainon mukaan oman tiemme. Rohkeutta kysytään sitten siinä kohtaa, kun ryhdymme kulkemaan omaa tietämme.

– Onnistumme kulkemaan omaa tietämme, kun annamme johdattajana olla rakkauden. Pelko ei koskaan johdata omanäköiseen elämään. Pelosta käsin toimiessaan helposti sortuu miellyttämään toisia – hukkaa oman arvokkaan itsensä.

Aino muistuttaa meitä jokaista olemaan armollisia itsellemme.

– Itselleen on helppo olla liian ankara. Lempeys ja armollisuus ovat taitoja, joita kannattaa harjoitella.

Aino muistuttaa myös levon tärkeydestä: levosta kiittää sekä mieli että kroppa. Liikunta on olennaisen tärkeä osa hyvinvointia, mutta kaikista eniten Aino korostaa ravintoa.

– Ravinto on hyvinvointimme isoin peili. Lepoa unohtamatta.

Olet sitä, mitä syöt. Ainon mukaan omaa ravitsemustaan voi kuulostella siitä, millainen olo on, kun pääsee töistä ja harrastuksista kotiin. Jos vireystila on edelleen suhteellisen hyvä, valinnat ovat oikeanlaisia. Mikäli ensin syö jääkaapin karmeineen ja sitten lysähtää sohvalle, ravitsemuksessa on korjattava.

Aino suosii ja suosittelee puhdasta ja käsittelemätönstä ruokaa. Ei E-koodeille. Kyllä kasviksille, vihanneksille ja hedelmille. Smoothieita Aino rakastaa.

– Niihin saa pakattua pieneen tilaan paljon kaikkea terveellistä.

Kaikki me haluamme olla kauniita. Aino, mitä on kauneus?

– Kauneus on voimaannuttava tunne, joka koostuu ulkokuorta isommista asioista. Parhaimmillaan kauneus on merkki kehon ja mielen hyvinvoinnista.

Uutuuskirjassaan Body - Tyttöjen hyvinvointikirja (Readme.fi, 2015) Aino antaa runsaasti vinkkejä, miten syömällä terveellisesti ja tasapainoisesti voi kaunistua. Kirjassaan Aino käsittelee terveyttä ja hyvinvointia kokonaisvaltaisesti. Aihealueina kauneuden lisäksi ovat ravinto, liikunta, ulkonäkö, sosiaaliset suhteet, onnellisuus ja vireys. Myös hormonitasapainoon vaikuttavat tekijät selviävät. Aino kertoo myös, mikä on sokerikoukku ja neuvoo, miten siitä pääsee eroon. Kirjassa on runsaasti helposti toteutettavia ohjeita fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin kohentamiseksi. Nimestään huolimatta kirja sopii kaikille ja kaikenikäisille.

”Hyvää oloa ei voi peittää, vaan se puskee pintaan väistämättä tehden muut uteliaiksi hehkusi saloista.”
”Itselleen on helppo olla liian ankara. Lempeys ja armollisuus ovat taitoja, joita kannattaa harjoitella.”
YLÖS!

Aino Mäkelä on Kärkkäisen messuosastolla i love me -messuilla lauantaina 17.10. klo 15-17.

- kaakao

- maca

- viherjauheet

- kookosöljy

- chia-siemenet

- nokkonen

- lakkakääpä

- pakurikääpä

1. Juo aamulla ensimmäisenä iso lasi huoneenlämpöistä vettä – mielellään viherjauheella tai sitruunalla terästettynä. Se hellii vatsaa ja herättelee lempeästi aineenvaihduntaa.

2. Syö proteiinia, sillä se saa aikaan suuremman energiankulutuksen kuin rasvan tai hiilihydraatin syöminen. Proteiinien syöminen myös tukee lihasmassan kasvua harjoittelun yhteydessä.

3. Nautiskele vihreää teetä. Sen sisältämien antioksidanttien lisäksi se tehostaa myös aineenvaihduntaa.

Istumista on vaikea vältellä täysin, mutta onneksi sitä voi vähentää – inspiraatiota siihen voi löytyä seuraavista vinkeistä:

* Käy kerran tunnissa täyttämässä vesilasi. Näin pidät huolen myös riittävästä nesteytyksestä.

* Valitse portaat hissin tai liukuportaiden sijaan.

* Juo päiväkahvit seisten.

* Tapaa ystävää kävelylenkin merkeissä.