RC-autot ovat tekniikaltaan samanlaisia kuin oikeat kilpa-autot

Ylivieskan RC-radan profiili on nopea, kierrokseen kuluu aikaa noin 11 sekuntia. Radassa on kaksi suurempaa hyppyriä.

Ylivieskan UA/RC-jaoston rata sijaitsee vanhan Vieskan kellaritiloissa ydinkeskustassa, mikä mahdollistaa helpon pääsyn radalle kaikille harrastajille.

– Viime vuoden lopulla kyselin Ylivieskan Tavaratalo J. Kärkkäisen RC-puolelta, onko lähistöllä jonkinlaista porukkaa, joka harrastaa RC-autoilua.

Myyjät eivät osanneet vastata kysymykseeni, mutta he ehdottivat jotain paljon parempaa.

Heiltä kuulin ensimmäistä kertaa, että Ylivieskan UA haluaisi herätellä RC-autoiluharrastusta Ylivieskan alueella. Jäin tätä hetken miettimään ja otin Ylivieskan UA:han yhteyttä asian tiimoilta ilmoittautuen toiminnan vetäjäksi, Niklas Määttänen kertoo.

Piakkoin pidettiin tapaaminen pienellä porukalla. Pohdinnassa oli, mihin ja minkälainen rata kannattaisi rakentaa.

– Minulla oli aika selvä näkemys, mikä olisi oikea tapa aloittaa, mutta tarvitsimme myös konsultointiapua kokeneemmalta taholta. Melko pian mieleeni tuli, keneen ottaa yhteyttä.

Pari vuotta takaperin Niklas Määttänen kävi ajamassa Kiimingin Hannuksessa ensimmäistä kertaa kunnon RC-radalla.

– Siellä tapasin oululaisen Vesa Ylin . Vesa on Euroopan kärkitason RC-kuski. Hän ollut monessa rataprojektissa

mukana. Soitimme hänelle ja hän innostui heti, joten lähdimme työstämään rataprojektia.

Ensimmäiseksi pidettiin infotilaisuus Ylivieskan Osuuspankin kellaritiloissa. Vesa Yli tuli ystävänsä kanssa kertomaan RC-autoilusta ja itse autoista.

– Infopaketti oli hyvin kattava ja kommentit projektista olivatkin erittäin positiivisia. Paikalla olleet eivät olleet tienneetkään, miten teknisiä laitteita RC-autot voivatkaan olla. Pian tämän jälkeen varmistimme tilat Vieskan kellarista.

Itse radan työstäminen aloitettiin tämän vuoden alussa.

– Alku meni tarvikkeiden hankkimisessa. Suurimman osan näistä saimme hankittua ilmaiseksi. Loput tarvikkeet kustansi joko Ylivieskan UA tai hankkimamme sponsorit.

Kun tarvikkeet oli hankittu, pystyttiin aloittamaan itse rakentaminen.

– Aika nopeasti saimme muitakin harrastajia, niin paikallisia kuin vähän kauempaakin tulevia mukaan rakentamiseen. He ovatkin olleet suurena apuna touhussa, Niklas muistuttaa.

– Tehtävien delegoiminen muille on helpottanut omaakin osuuttani. Kiitos heille siitä.

Rata valmistui omaan tahtiinsa noin neljän kuukauden aikana.

– Itselläni oli keväällä ylioppilaskirjoitukset, jotka rajoittivat touhuamista radalla. Emme myöskään halunneet hötkyillä radan valmistumisen suhteen.

Viralliset avajaiset olivat 24. huhtikuuta.

– Avajaisiin saimme Vesa Ylin lisäksi muitakin kokeneita harrastajia ajamaan näytöskisaa ja jakamaan neuvoja.

Ylivieskan rata on profiililtaan nopea. Kierrokseen kuluu aikaa noin 11sekunttia. Radassa on kaksi suurempaa hyppyriä: pöytähyppyri sekä ns. wallride, jossa autot nousevat jopa kahden metrin korkeudelle. Radalla käytetään maastopyöräilyn tapaisia hyppyreitä ja korkeuseroja, mutta ne ovat suunniteltu RC-autoille mitoiltaan sopiviksi.

Radan loppuun on lisätty pientä epätasaisuutta.

– Vierailevat kuskit ovat olleet hyvin iloisia radan visuaalisuudesta sekä itse profiilista. Rata on helppo ja mukava ajettava. Tämä on hyvä kaikkia uusia harrastajia ajatellen. Saimme myös muutamia kehitysideoita, joita radalla tullaan kokeilemaan.

Tällä hetkellä radalle on yksi vuoro viikossa, lauantaisin klo 10–17, ja ainakin yksi uusi vuoro viikolle on työn alla. Tilassa on muitakin käyttäjiä, joten heidänkin tarpeensa tulee ottaa huomioon. Radan käyttäminen maksaa vakiokäyttäjiltä tällä hetkellä Ylivieskan UA:n jäsenmaksun eli 20 euroa/vuosi. Vierailijoille ajomaksu on 10 euroa/päivä.

– Tavoitteenamme on saada ihmiset kiinnostumaan tästä hienosta harrastuksesta. Toivottavasti saisimme sytytettyä pienen kipinän mahdollisimman monessa paikkakuntalaisessa, unohtamatta muualla asuvia!

Porukan kasvaessa voimme kehittää yhä enemmän toimintaamme, esimerkiksi Kerhokisojen säännöllinen järkkääminen olisi hieno tavoite. Ensimmäiset tällaiset

olemme varanneet 15.5, silloin saamme myös lisäkuskeja Oulusta mukaan kisahuumaan, Niklas hehkuttaa.

Ylivieskan RC-rata on sisäcrossirata, joten siellä ajetaan vain sähkökäyttöisillä RC-autoilla. Radalle saa tulla ajamaan millä tahansa sähkökäyttöisellä RC-autolla, kunhan kokoluokka on 1/10 tai sitä pienempi.

Sähköautoista ei juurikaan lähde ääntä, joten meluhaittoja ei ole.

Radalla käytetään maastopyöräilyn tapaisia hyppyreitä ja korkeuseroja, mutta ne ovat suunniteltu RC-autoille mitoiltaan sopiviksi.

RC-autot ovat tekniikaltaan kuin oikeita kilpa-autoja. Kaikkea voi säätää, kuten oikeissa kilpa-autoissa.

– Ero tulee kuitenkin siinä, että ohjaat autoa radio-ohjaimella.

– Ylivieskan UA/RC-jaosto toivottaa kaikki kiinnostuneet tervetulleiksi tutustumaan hienoon harrastukseen. Radalle saa tulla rohkeasti kyselemään ja katselemaan menoa - neuvomme mielellämme! Meidät löytää myös Facebookista nimellä ”Ylivieskan UA / RC-jaosto”, Niklas Määttänen kertoo.

”Vierailevat kuskit ovat olleet iloisia radan visuaalisuudesta sekä itse profiilista.”