Eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu on yhtä luonnollinen osa elämää kuin ikänäkö. Hankitko lukulasit, mutta jätät eturauhasvaivasi hoitamatta? Miksi ihmeessä?

Eturauhanen on ihmisen ainoa elin, joka kasvaa ikääntyessään. Mitään mystistä tai hävettävää siinä ei ole.

– Eturauhasen kasvu alkaa lähes kaikilla miehillä, kun 20. ikävuosi on ohitettu. Kasvuvauhti on yksilöllinen. Rauhasen koko ja oireet eivät myöskään kulje välttämättä käsi kädessä. Potilas saattaa olla oireeton suuresta eturauhasesta huolimatta, sanoo Terveystalon urologian erikoislääkäri, dosentti Mika Raitanen .

Lähes puolella 50 vuotta täyttäneistä miehistä esiintyy eturauhasen hyvänlaatuista liikakasvua, yli 60-vuotiailla osuus nousee jopa 80 prosenttiin. Joskus harvoin eturauhanen alkaa oireilla jo nelikymppisellä. Kaikki eivät kuitenkaan koe liikakasvun oireita.

Eturauhanen sijaitsee miehillä virtsarakon alapuolella peräsuolen edessä. Kooltaan se on noin saksanpähkinän kokoinen.

Vain noin 20 grammaa painava “pähkinä” ympäröi osittain virtsaputkea. Sen tärkein tehtävä on tuottaa eritettä, joka on yksi siemennesteen aineosa. Erite vaikuttaa siittiöiden hedelmöityskykyyn ja liikkumiseen.

Suurentunut eturauhanen voi aiheuttaa vaivoja, kuten tihentynyttä virtsaamistarvetta, virtsaamisen aloituksen vaikeutumista sekä suihkun heikentymistä. Virtsatessa saattaa joutua ponnistelemaan, ja kun suihku on saatu päälle, se saattaa olla heikko tai se katkeilee. Virtsa voi tulla tipoittain ja kastella kengät.

Moni mies vähättelee ja salailee eturauhasvaivojaan – tai pelkää niiden olevan merkki jostain vakavammasta. Siksi esimerkiksi lääkäriin ei mielellään mennä. Kannattaisi kyllä.

– Lääkäriin olisi hyvä lähteä jo ihan oman mielenrauhan vuoksi. Siellä voidaan sulkea syöpäepäilyt pois ja ohjata tarvittaessa jatkotutkimuksiin. Hyvänlaatuisen liikakasvun lisäksi oireet voivat johtua myös yliaktiivisesta virtsarakosta, runsaasta juomisesta tai sydämen vajaatoiminnasta, Raitanen sanoo.

Myös netissä voi kartoittaa oman tilanteensa ja hoitotarpeensa. Seitsemän kysymyksen testiin pääsee vastaamaan osoitteessa eeturauhanen.fi. Tätä kansainvälisesti hyväksyttyä IPSS-testiä (International Prostate Symptom Score) käytetään myös usein lääkärin vastaanotolla hyödyksi oireiden kartoittamiseksi ja haitta-asteen määrittämiseksi.

Eturauhasvaivojen hoitovaihtoehtoja on useita.

– Virtsankulkua voidaan helpottaa kahdenlaisilla lääkkeillä. Toisten lääkkeiden teho perustuu siihen, että eturauhanen pienenee, toisten puolestaan siihen, että eturauhasen ja virtsarakon kaulan lihas rentoutuu, ja oireet helpottuvat. Tutkitusti paras apu saadaan käyttämällä samanaikaisesti näitä molempia. Uusin tulokas markkinoilla on lääke, joka helpottaa virtsaamisen lisäksi erektiota, Raitanen kertoo.

Lääkkeiden lisäksi eturauhasen liikakasvua voidaan hoitaa kirurgisesti. Vaihtoehtoina ovat esimerkiksi perinteinen höyläys tai päiväkirurgisesti tehtävä lasertoimenpide.

Ruokavaliolla tai elämäntavoilla ei eturauhaseen voi juurikaan vaikuttaa, mutta toki esimerkiksi tupakoinnin lopettaminen on aina kotiinpäin.

– Tupakointi on monen urologisen sairauden sekä erektiohäiriöiden riskitekijä numero yksi, Raitanen muistuttaa.

Eturauhasvaivojen hoito parantaa elämänlaatua huomattavasti.

– On mukavampaa herätä virkeänä kuin rampata yöt läpeensä pissalla. Juhlissa, kauppareissulla tai pitkällä automatkalla ei tarvitse kuikuilla lähintä vessaa ja ylipäätään sosiaalisiin tilanteisiin voi lähteä mukaan pelkäämättä, että rakko pettää, summaa Mika Raitanen.

Ravinto hoitaa miestä

* Eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu: Eturauhanen alkaa kasvaa ikääntymisen myötä. Kaikki eivät saa eturauhasen kasvusta oireita, mutta se saattaa aiheuttaa tihentynyttä virtsaamistarvetta, virtsaamisen aloituksen vaikeutumista sekä suihkun heikentymistä.

Virtsatessa saattaa joutua ponnistelemaan, ja kun suihku on saatu päälle, se saattaa olla heikko. Eturauhasen hyvänlaatuista liikakasvua hoidetaan lääkkeillä ja kirurgisesti.

* Eturauhastulehdus: Oirehtii lantionpohjan kipuna, joka voi säteillä ristiselkään, reisiin, kiveksiin ja penikseen. Välilihassa esiintyy pakottavaa painetta.

Kylmä altistaa eturauhastulehdukselle. Hoitona kolmikanta: antibiootit, virtsaamista helpottavat lääkkeet ja tulehduskipulääkkeet.

* Virtsaumpi: Virtsaamistarve on kova, mutta virtsaa ei yrityksistä huolimatta tule ulos.

Alkoholi ja humala altistavat virtsaummelle, varsinkin, jos potilaalla on eturauhasen hyvänlaatuista liikakasvua. Kivulias tila, joka vaatii nopean lähdön lääkäriin.

Erityisiä miesten ruokia sanotaan olevan:

* Granaattiomena voi ehkäistä eturauhasen liikakasvua. Se on myös voimakas soluja hapettumiselta suojaava antioksidantti.

* Kurpitsansiemenissä on runsaasti sinkkiä, jonka on havaittu ehkäisevän eturauhasen liikakasvua. Kurpitsansiemenet sisältävät myös paljon muita eturauhasta hyödyttäviä aineita.

* Parista parapähkinästä saa päivän seleenitarpeen. Seleenin on todettu useissa tutkimuksissa ehkäisevän eturauhassyöpää.

* Parsakaali ja muut ristikukkaiskasvit, vihreä tee, tomaatti ja pellavansiemenet on todettu lukuisissa tutkimuksissa auttavan miehistä hyvinvointia.