Salaattien tuotanto on kasvanut voimakkaasti, ja niiden valikoima on monipuolistunut. Perinteisten jää-, lehti- ja keräsalaatin rinnalla tuotetaan mm. tammenlehti-, lollo rosso-, frisee- ja salanova-salaatteja. Tuotanto jatkuu tasaisena ympäri vuoden.

Kuluttajien kiinnostus erilaisiin salaatti- ja yrttilajikkeisiin monipuolistaa tuotantoa. Uusia lajikkeita kannattaa kokeilla ruuanlaitossa rohkeasti. Perinteinen keräsalaatti on suomalaisten kestosuosikki, mutta salaattilajikkeiden valikoima on runsas ja monipuolinen. Kaikkia salaatteja säilytetään +2–5 asteessa, kosteassa ja haihtumiselta suojattuna.

Yrttejä käytetään entistä enemmän sekä arki- että juhlaruokiin vuoden ympäri. Tuoretta yrttisatoa saadaan jatkuvasti kasvihuoneilta, kesäisin myös avomaalta. Moni kasvattaa yrttejä itse ikkunalla tai kasvimaalla. Suomalaisten suosikkeja ovat tilli, persilja ja ruohosipuli, joita kutsutaan usein myös maustevihanneksiksi. Yrteistä ykkönen on basilika, jota käytetään suunnilleen yhtä paljon kuin muita yrttejä yhteensä.

Yrttien käytössä pätee hienovaraisuus: samaan ruokalajiin käytetään ainakin aluksi vain yhtä tai kahta tuoreyrttiä. Varsinkaan useita voimakkaita yrttejä ei kannata yhdistellä, vaan mieluummin lisätään mietoa yrttiä vahvemman kaveriksi tai kokeillaan mietoja yrttejä erilaisina yhdistelminä. Ruokaohjeiden yksi teelusikallinen kuivattua yrttiä vastaa yhtä tai kahta ruokalusikallista tuoretta, hienonnettua yrttiä.

Varpio Puutarha Oy on lanseerannut tänä syksynä uuden tulokkaan maustekasvien joukkoon, tuorenokkosen.

– Viljelytapa on sama kuin muillekin maustekasveille ja kasvi tykkää ravinteikkaasta kasvualustasta, viljelijä Hannu Varpio kertoo.

Pinaattiakin rautapitoisempi tuorenokkonen sisältää C-vitamiinia, B-vitamiineja ja K1-vitamiinia sekä muurahais-, sitruuna- ja piihappoa sekä suhteellisen runsaasti kalsium- ja kaliumsuoloja. Nokkosta voi hyödyntää ruoanlaitossa monipuolisesti ja se sopii maustamaan esimerkiksi keitot, munakkaat, ohukaiset, piirakat, sämpylät ja terveelliset smoothiet. Lisäämällä tuorenokkosta ruokiin saa helposti terveydelle tarpeellisia ravintoaineita ja vitamiineja, myös syksyllä ja talvella.

”Moneen ruokaan riittää mausteeksi pelkkä suolan, pippurin ja tuoreyrtin liitto.”