Junibacken houkuttelee leikkiin
Peppi Pitkätossu täyttää tänä vuonna 70 vuotta
Elävä satutalo Junibacken avattiin Djurgårdenin saarella Tukholmassa 8.6.1996. Uuden matkailukohteen avaajana oli itseoikeutetusti satutalon sielu, kirjailija Astrid Lindgren, jonka tarinoiden hahmoihin koko paikan ajatusmaailma perustuu.
Teksti ja kuvat: Tarja Lehtola
Tuosta 19 vuoden takaisesta kesäkuun päivästä lähtien Junibackenilla on ollut yli 300 000 kävijää joka vuosi. Se on Tukholman viidenneksi suosituin vierailukohde ja erityisesti lapsiperheiden suosiossa.
Lapset nauttivat päästessään keskelle satujen tapahtumia ja aikuiset tuntevat nostalgiaa palatessaan lapsuutensa tarinoiden maailmaan.
Hauskinta Junibackenilla on Astrid Lindgrenin satumaailman läpi vievä juna. Juna lähtee liikkeelle Astrid Lindgrenin kotikylän Vimmerbyn asemalta.
Omaan vaunuunsa voi valita selostuksen ruotsin lisäksi suomeksi, saksaksi, venäjäksi ja englanniksi.
Marikin mukaan talo on saanut nimensä, joten ensin vieraillaan hänen luonaan.
Junasta näkee , miten Pikku-Ida keikkuu lipputangon nokassa ja Katto Kassinen lentelee propeli selässään talojen yllä.
Kissankulman jälkeen juna kuljettaa huoneeseen, jossa kaikki on hirvittävän suurta. Jopa iljettävä rotta on suurempi kuin junassa istuvat matkustajat. Siltä maailma näyttää Lindgrenin luoman Pekka Peukaloisen silmin.
Ronja Ryövärintyttären tapaamisen jälkeen matka päättyy Nangijalaan Leijonamielen veljesten luokse.
Junamatkan jälkeen on mahdollista tavata Astrid Lindgrenin kenties suosituin hahmo Peppi Pitkätossu omassa kodissaan.
Pepin talossa on kaikki hyrskyn myrskyn. Niinpä on aivan sopivaa, että pienet vieraat siirtelevät tavaroita ja leikkivät niillä. Peppi ei ole turhan tarkka järjestyksen suhteen. Pepin äitihän on enkelinä taivaassa ja isä seilaa maailman meriä, joten Peppi voi asua miten lystää.
Peppi leipookin piparkakkuja nelinkontin lattialla. ”Leivontalaudalla ei ole mitään virkaa, jos on leivottavana vähintään 500 piparkakkua”, Peppi tuumii.
Huvikummussa voi kokeilla erilaisia asuja, laskea liukumäkeä, ratsastaa Pepin pilkullisella hevosella ja tehdä monenlaista muuta hauskaa.
Junibackenin uusi suuri näyttely on nimeltään Muumit Junibackenissa. Näyttelyyn sisältyvällä näyttämöllä esitetään päivittäin Tove Janssonin samannimiseen kirjaan perustuvaa Kuinkas sitten kävikään? -teatteriesitystä.
Näyttely vie kävijät ihan oikeaan Muumilaaksoon, jossa saa tavata monia sen asukkaista.
Junibackenin suuresta kirjakaupasta löytyy Astrid Lindgenin kirjoja monilla eri kielillä. Astrid Lindgren oli mukana luomassa Junibackenia, mutta hän ei halunnut, että talosta tulee Astrid Lindgren museo, siksi Junibackenissa on myös monia muita pohjoismaisia lastenkirjojen hahmoja.
Myös niistä kertovat kirjat, pelit, lelut ja nuket ovat suosittuja muistoja hauskasta matkasta tai mieluisia tuliaisia kotiin jääneille. Kaiken leikkimisen jälkeen voi täyttää vatsansa Junibackenin suuressa ravintolassa maittavalla ruoalla tai herkutella jäätelöllä ja makeisilla. Hauska satutalo on auki kesällä joka päivä.
”Hauskinta Junibackenilla on Astrid Lindgrenin satumaailman läpi vievä juna.”