Businesta työttömyyskorvauksilla Turvapaikkaturismia
Voisiko työttömyyskorvauksia käyttää muuten kuin maksamalla ihmisille tekemättömyydestä ja vielä palkkaamalla toiset vahtimaan toimettomuutta? Nykyjärjestelmähän on tämän tapainen, cv:n hiontakurssit ja hakuaktivoinnit eivät tuo vero- ja vientituloja. Valtio on käyttänyt tänä vuonna jo tähän mennessä ennätysmäärän, yli 5 Mrd euroa työttömyyskorvauksiin. Oulu ja lähikunnat ovat alkuvuoden aikana maksaneet miljoonatolkulla ns. pitkäaikaistyöttömien sakkomaksuja. Suomessa on jo liki 400.000 ammatti-ihmistä vailla työtä.
Ostamme energiaa yli 5 miljardilla eurolla vuosittain. Mitä jos aletaankin tekemään itse energiamme ? Suomen metsävarat ovat nyt 2306 miljoonaa kuutiometriä ja vuotuinen metsän kasvu 104 miljoonaa kuutiometriä (Suomen Metsäyhdistys). Valtio ja alueen kunnat perustaisivat Suomi Energia Oy:n hyödyntämään puuta ja turvetta. Työtä tarjoutuisi metsäinsinööreille, motokuskeille, autonkuljettajille, trukkikuskeille, tuotantolinjojen ja -tilojen rakentajille, koneenkäyttäjille, siivoojille, myyntipäälliköille, assistenteille, kirjanpitäjille, laatupäälliköille, kunnossapitäjille, liki jokaiselle jotakin. Työttömät olisivat etusijalla uusiin työpaikkoihin ja nopeasti koulutettavissa eri tehtäviin. Näin syntyisi jopa kymmeniä tuhansia työpaikkoja. Samalla alueellisia lämmitysratkaisuja rukataan uuden strategian mukaisiksi.
Sama malli toimisi myös PuutaMaailmalle Oy:llä. Kymmeniä miljoonia kuutioita vuotuisesta kasvusta jää hyödyntämättä (Metsäteollisuus ry 2015), eikä hakkuu-, vienti- ja työtuloja synny maakuntiin. Eikö Suomen kannattaisi hakea maailman markkinoilta hintataso, jossa nopeasti hyödynnettävä sahatavara liikkuu? Norjahan on tällä mallilla tehnyt lohenkasvattamisesta valtavan busineksen.
Mikä estäisi käyttämästä toimettomuuteen uppoavia miljardeja perustamalla liiketoimintoja myös puhtaan veden hyödyntämiseen, maailmalla kysyttyihin luonnonmarjoihin- ja sieniin, kylmän ja pimeän myyntiin ja matkailun merkittävään kasvattamiseen, tietoverkkoihin ja jopa kaivoksiin. Megatrenditkin tukevat näitä aloja.
Useimmissa maissa , jopa USA:ssa valtio käynnistää uusia busineksia. Näinhän Suomikin toimi takavuosina perustamalla Rautaruukkia, Outokumpua ja metsäyhtiöitä. Puhdasoppisia talousteorioita seurailemalla on hukattu kruununjalokiviä. Yleensä tässä kohti kaivetaan vanhoja esimerkkejä valtion ja kuntien epäonnistumisista liiketoiminnassa. Totta kait niitäkin tapahtuu ja tämä on hyväksyttäväkin. Jos halutaan pelata varman päälle, viisainta on loppujenkin mennä jo nyt pitkälleen.
Tulevaisuuden tutkimuksen professori Sirkka Heinosen (KL Optio 12/2015) mielestä uutta työtä olisi luotava haasteiden voittamiseksi. ”Uusiutuva energia tulee olemaan Suomelle Eldorado,” lupaa Heinonen.
Arto Tahkola
Toimitusjohtaja, KTM
Kempele