Ennen vanhaan julkiset huutokaupat käytiin kunnan varikolla tai poliisilaitoksen pihalla

Kaikki kiertonet.fi-palvelun kautta myynnissä olevat kiinteistöt ja tavarat ovat julkisten sektorin organisaatioiden käytöstä poistuneita, eli verovaroin hankittuja.

Teksti: Reetta AholaKuvat: Reetta Ahola ja Kiertonet

Seinäjokelainen Pekka Kallunki kypsytteli vuoden verran mielessään ajatusta yksityisyrittäjäksi ryhtymisestä. Liikeidea oli mielessä selvänä eli että hänen netissä toimiva yrityksensä tarjoaisi huutokauppapaikan vain julkisen sektorin käytöstä poistetuille tavaroille ja julkisille kiinteistöille.

Viime vuoden toukokuussa hän perusti yrityksen ja kesälomien jälkeen Kiertonet.fi aloitti toimintansa. Kallunki on pääomistaja, lisäksi yrityksessä on kaksi muuta osakasta.

– Oli se toki rohkea ratkaisu jättää virkatyö ja ryhtyä yksityisyrittäjäksi, mutta toimiala on minulle tuttu, joten siinä mielessä yrityksen perustaminen oli helppoa, kertoo Seinäjoen koulutuskuntayhtymän hankintapäällikkönä työskennellyt Kallunki.

Myös aiempi työkokemus ympäristöalalta tuki päätöstä. Virkatyössään hän vastasi Seinäjoen koulutuskuntayhtymän julkisista hankinnoista.

– Tuttua on siis sekä julkisten hankintojen päätöksentekoprosessi, virkamiesten kieli kuin myös hallinnollinen byrokratia, hän kertoo.

Kaikki kiertonet.fi-palvelun kautta myynnissä olevat kiinteistöt ja tavarat ovat julkisten sektorin organisaatioiden käytöstä poistuneita, julkista tavaraa eli verovaroin hankittuja.

– Oli aika, jolloin julkiset huutokaupat käytiin kunnan varikolla tai poliisilaitoksen pihalla, ja ne kokosivat runsaasti ihmisiä lähialueilta. Nyt on yritykseni Kiertonet.fi, joka mahdollistaa kunnan varikon huutokauppaan osallistumisen ajasta ja paikasta riippumatta, ympäri Suomen ja 24 tuntia vuorokaudessa, Kallunki kuvaa yrityksensä toimintaa.

Hänen mukaansa kiertonet.fi -palvelu yhdistää uudella tavalla julkisen ja yksityisen sektorin.

– Mahdollistamme julkisen sektorin toimijoiden omaisuuden realisoimisen nykyaikaisen huutokaupan keinoin niin, että kaikilla on mahdollisuus päästä ostamaan verovaroin hankittua omaisuutta.

Myyjinä Kiertonetissä voivat toimia vain julkisen sektorin toimijat eli kunnat ja kaupungit sekä niiden omistamat liikelaitokset ja enemmistöomisteiset osakeyhtiöt ja säätiöt.

– Myyjän roolissa voivat olla myös erilaiset kuntayhtymät, sairaanhoitopiirit, valtion virastot ja valtion enemmistöomisteiset osakeyhtiöt sekä poliisi, puolustusvoimat ja ulosottovirastot, Kallunki lisää.

Myyminen kiertonet.fi -palvelussa edellyttää rekisteröitymistä myyjäksi. Myyntiä varten Kiertonetin asiakaspalvelu luo esimerkiksi kunnan tai kaupungin pyynnöstä oman myyjäprofiilin. Profiili on heti käytettävissä, kun se on Kiertonetin toimesta hyväksytty.

Ostajana voivat olla toiset julkisen sektorin toimijat, yksityiset yritykset ja yhteisöt sekä tavalliset kuluttajat eli kuka tahansa.Ostotilin luomiseksi ostajan tulee luoda käyttäjätili henkilökohtaiseen tai yrityskäyttöön.

– Mikäli ostaja on julkisen sektorin toimijan edustajana, hänellä täytyy olla omassa organisaatiossaan nimenkirjoitusoikeus tai valtakirja/delegointipäätös hankintojen tekemiseen, Kallunki sanoo.

Kiertonet.fi:n palvelun omistaa Kiertoa Oy, ja kaikki maksuliikenne kulkee Kiertoa Oy:n asiakastilin kautta. Huutokaupan voittajalle ilmoitetaan maksuohjeet kaupan hyväksymisen jälkeen sähköpostiin.

– Kysyntä määrää tuotteen hinnan. Se, joka suostuu maksamaan eniten, saa tavaran omakseen eli ihan kuten huutokaupassa toimitaan, Kallunki kertoo.

Monesti tavaroista käydään Kiertonetin nettihuutokaupassa kovaa kisaa.

– Esimerkiksi kerran oli kova kisa ostajien kesken päältä ajettavasta ruohonleikkurista. Kaupungin tai kunnan käytöstä poistetut leikkipuistovälineet ovat olleet myös erittäin suosittuja.

– Hyvin kysyttyjä pientavarapuolella ovat myös koulujen puolapuut sekä päiväkodeista poistetut kalusteet, muun muassa Artekin käytetyt lasten syöttötuolit kiinnostivat ostajia eri puolilta Suomea. Koulujen vanhat urkuharmonit kiinnostavat heti, kun ne tulevat myyntiin.

Kiertonet laskuttaa oman palkkionsa vasta myydystä tavarasta.

– Emme peri kuukausi- tai lisenssimaksuja.

Kallunki on tyytyväinen Kiertonetin saamaan positiiviseen vastaanottoon markkinoilla.

– Kauppa käy hyvin ja myytävästä tavarasta on osittain pulaakin. Jopa täysin rikkinäiset tai pientä korjausta vaativat koneet ja laitteet menevät kaupaksi todella hyvään hintaan. Tavarat saadaan oikeasti kiertämään.

Hänen mukaansa tarjoamansa palvelu omaltaan lisää julkisen sektorin avoimuutta ja hankintojen läpinäkyvyyttä.

– Kiertoa Oy myy myös julkisiin hankintoihin liittyvää koulutusta ja konsultointia yrityksille. Haluan auttaa yrityksiä ottamaan osaa julkisiin tarjouskilpailuihin monipuolisen osaamiseni ja kokemukseni kautta, Kallunki kertoo.

Pekka Kallunki on asunut Seinäjoella perheineen kuutisen vuotta. Kuusamosta lähtöisin oleva Kallunki on valmistunut kauppatieteen maisteriksi Vaasan yliopistosta. 39-vuotias yrittäjä lataa akkujaan perheensä parissa. Liikunta on koko perheelle rakas harrastus.

– Pohjoisesta kotoisin olevana hiihto ja laskettelu ovat itselleni mieluisia lajeja.

Kesäaikana rullaluistelu- ja pyöräilytiet kutsuvat Kallunkia.

”Oli se toki rohkea ratkaisu jättää virkatyö ja ryhtyä yksityisyrittäjäksi.”
”Kerran oli kova kisa ostajien kesken päältä ajettavasta ruohonleikkurista. ”