Arktiset Aromit ry:n tämän vuoden luonnonmarjaksi valitsema puolukka on runsassatoisin luonnonmarja. Sen kokonaissato Suomen luonnossa on keskimääräisenä vuonna 257 miljoonaa kiloa.

Puolukka on monikäyttöinen marja, josta saadaan monipuolisesti vitamiineja, kivennäisaineita ja kuitua. Puolukka sisältää runsaasti terveellisiä polyfenoleja. Näistä eniten tutkitaan resveratrolin, kversetiinin, lyhytketjuisten proantosyanidiinien ja lignaanien terveysvaikutuksia.

Puolukka on E-vitamiinin lähteenä merkittävä, sisältäen E-vitamiinia 1,5 mg/ 100 g. Ravintokuitua puolukka sisältää 2,6 g/ 100 g. Terveydelle hyödyllisistä polyfenoleista puolukka sisältää resveratrolia vastaavia määriä kuin tumma rypäle. Proantosyanidiinien lähteenä se on lähes samanveroinen kuin karpalo. Karpalon sisältämien yhdisteiden on oletettu estävän toistuvia virtsatien tulehduksia. Lignaanit ovat kasviestrogeeneja, joilla on havaittu tutkimuksissa hormoniperäisiä syöpiä estävää vaikutusta. Puolukka sisältää lignaaneja eniten luonnonmarjoista.

Viime kesänä teollisuus osti poimijoilta puolukkaa yli kahdeksan miljoonaa kiloa. Ennätysvuosina on päästy yli kymmenen miljoonan kilon ostomääriin.

Puolukka sopii pääruokien lisäkkeeksi, marjapuuroihin ja -keittoihin sekä leivontaan. Puolukka sisältää luontaista säilöntäainetta bentsoehappoa, joten se on mahdollista säilöä survoksena omassa mehussaan tai säilöttynä kokonaisina puolukoina veteen. Kuivattuja puolukoita voi käyttää leivonnassa tai rusinan asemasta välipaloina.

MITÄ?

Vinkki lukijalta

Näin pidät pihlajanmarjakoit loitolla omenapuista: Sekoita desi mäntysuopaa sangolliseen vettä. Suihkuta omenapuita mäntysuopa-vesiseoksella heti omenapuiden kukkimisen jälkeen.

Pihjalanmarjakoit luulevat mäntysuovalta tuoksuvaa omenapuuta männyksi ja antavat sen olla rauhassa.