Savusaunassa palvattu kinkku isänpäivän aamupalan kunkku

Savuhovin palvisaunaan mahtuu kerrallaan noin 6000 kiloa palvattavia tuotteita. Kiviä savusaunan kiukaassa on 15 000 kiloa.

Teksti: Reetta Ahola Kuva: Savuhovi

Keravalla toimivan Savuhovi Oy:n toimitusjohtaja Pasi Lainto suosittelee isänpäivän aamupalalle reiluja siivuja saunapalvikinkkua.

– Pitkään kypsynyt Aito Saunapalvikinkku on meidän Savuhovin leikkeleiden ehdoton kuningas. Tämä leikkeleiden ”mersu” on valmistettu satoja vuosia vanhoja perinteitä kunnioittaen aidossa leppähalolla lämpenevässä savusaunassa. Kinkku kypsyy puolitoista vuorokautta leppäsavun keskellä, Lainto kertoo.

Rasvaton leikkele pakataan siivutettuna 200 gramman kuluttajapakkauksiin.

Savuhovin tuotekehittelyn uusin tuote on Californiafile.

– Se on valmistettu possun ulkofileestä uunissa pitkään kypsyttäen. Reseptissä ja toteutustavassa on ripaus mahtavuutta Amerikan malliin! Lainto naurahtaa.

Savuhovin valikoimissa on kuluttajapakkauksiin pakattuna kymmeniä eri lajeja leikkeleitä sekä makkaroita ja nakkeja. Savuhovin paisteja, suolalihoja ja palvikalkkunoita saa myös kauppojen palvelutiskeiltä, Savuhovin tehtaanmyymälästä tai yrityksen kiertävästä myyntiautosta.

Savuhovi palvaa tuotteensa tuotantolaitoksensa yhteydessä olevassa savusaunassa.

– Savusaunamme on aito suomalainen perinnesavusauna, mutta se on uusi, moderni rakennus, joka täyttää kaikki nykyajan elintarviketeollisuudessa vaadittavat normit. Kiviä palvisaunamme kiukaassa on 15 000 kiloa, Lainto kertoo.

Palvisaunaan mahtuu kerrallaan noin 6000 kiloa palvattavia tuotteita. Savuhovin tehdas ja muut toimitilat sijaitsevat Keravalla. Yritys on aloittanut toimintansa 2010. Seitsemästä yrityksen omistajasta toimitusjohtaja Lainton omistusosuus on suurin. Yritys työllistää noin 50 henkilöä.

Vuosittain Savuhovi valmistaa lihajalosteita noin 650 000 kiloa. Yritys ostaa raaka-aineen valmiina lihaleikkoina, omaa teurastamoa sillä ei ole.

Lihan Savuhovi ostaa kotimaisilta teurastamoilta, sekä isoilta että pienemmiltä alan toimijoilta. Porsaan sisäpaistia ostetaan jonkin verran myös EU-alueelta, pääsääntöisesti Saksasta.

Parhaillaan Savuhovi investoi uuteen pakkaus- ja siivutusjärjestelmään.

– Se mahdollistaa tuotannon tuplaamisen, kertoo Lainto.

”Parhaillaan Savuhovi investoi uuteen pakkaus- ja siivutusjärjestelmään.”