Sydäntalven nautinnoiksi auringossa kypsyneitä vihanneksia ja hedelmiä suoraan puusta poimittuina

Aamun sitruunaveteen puristettiin sitruunanmenu oman puutarhan sitruunoista. Myös appelsiinit ja granaattiomenat kasvoivat käden ulottuvilla.

Teksti: Reetta AholaKuvat: Reetta Ahola ja Thea Mantsinen

T hea Mantsinen vuokrasi Espanjasta Benalmádenasta Málagan maakunnasta joulukuussa ison omakotitalon ja järjesti sinne hyvinvointiloman kahdeksalle suomalaisnaiselle.

– Meillä oli myös tila-auto vuokrattuna, joten kaikki retket saimme tehdä oman aikataulumme mukaan. Teimme retkiä esimerkiksi läheiseen vuoristokylään sekä Gibraltarille.

Hyvinvointilomalla nautittiin Thean suunnittelemasta emäsvoittoisesta kasvisruoasta, hänen ohjaamastaan qigongista eli kiinalaisesta terveysliikunnasta ja shiatsusta sekä hiekkarannalla kävelystä, auringosta ja Benalmádenan ilmastosta.

– Talossamme oli iso uima-allas, puutarhassamme kasvoi sitruuna-, appelsiini- ja granaattiomenapuita. Aamun sitruunaveteen saimmekin puristaa sitruunanmehua suoraan puusta poimituista sitruunoista! Thea naurahtaa.

Aamuisin sitruunanmehu -vesilasillisen sekä aloe vera -geelikulauksen jälkeen hyvinvointilomalaiset tekivät puutarhassa ja ulkona päivän ensimmäisen qigong -harjoituksen. Toinen oli vuorossa iltapäivällä, esimerkiksi rannalla.

– Aamun qigong -harjoituksen jälkeen saimme tulla valmiiseen aamiaispöytään, meillä oli kokki mukana matkalla, Thea kertoo.

– Edellisellä hyvinvointilomalla laitoimme itse johdollani ruoat, olikin todella hieno tilanne, että meillä oli oma kokki. Sain keskittyä täysipainoisesti ohjaustyöhön. Toki viime kerralla lomalaiset samalla oppivat itse laittamaan emäksistä kasvisruokaa. Nyt kaikki saivat mukaansa kasvisruokien reseptit sekä joka päivä käsittelimme ruokavalion ja hyvinvoinnin yhteyttä, Thea kertoo.

– Aivan upeaa oli myös se, että lomamme aikana, sydäntalvella, saimme nauttia auringossa kypsyneistä vihanneksista ja kasviksista.

Thea Mantsisen noudattamassa ja suosittelemassa emäsvoittoisessa kasvisruokavaliossa suositaan luomuviljeltyjä kasviksia, vihanneksia, juureksia, marjoja sekä kohtuullisesti hedelmiä.

– Eniten emästä elimistöön tuottavat sitruuna, kaikki syvän tumman vihreät kasvikset, kuten pinaatti ja parsakaali sekä aloe vera, hän kertoo.

– Talvella juureksista syntyy maukkaita ja vitamiinirikkaita lämpimiä kasvisruokia. Suomen talvessa tarvitaan mielestäni lämmintä ruokaa.

Luomulaatuisia kylmäpuristettuja kasviöljyjä Thea suosittelee puolesta desistä desiin päivässä.

– Tykkään oliiviöljystä, paistamisessa suosin seesamiöljyä ja neitsytkookosöljyä, sienet paistan voissa. Hyviä öljyjä on myös pähkinöissä ja avokadoissa.

– Laihduttaessa moni välttää rasvaa. Asia on juuri päinvastoin. Hyvälaatuiset kylmäpuristetut kasviöljyt, pähkinät ja avokadot kuuluvat ehdottomasti laihduttajan ruokavalioon.

Kahvia ei emäsvoittoiseen ruokavalioon kuulu, eivätkä hiilihapolliset juomat. Vettä Thea juo itse päivittäin kolmisen litraa.

– Lisäksi juon runsaasti vihreää ja valkoista teetä sekä yrttiteetä, esimerkiksi nokkosteetä ja inkivääri-sitruunateetä sekä lakritsiteetä, jos tekee mieli makeaa. Yrttiteesekoituksia on todella monenlaisia, itse ostan kaikki aina luomuna tai teen itse.

Emäsvoittoisessa kasvisruokavaliossa vältetään kaikkia elimistöä happamoittavia ruoka-aineita, kuten lihaa, nautintoaineita, valkoista sokeria ja valkoista vehnää, myös valkoista riisiä. Myöskään kala ja kananmunat eivät kuulu siihen.

– Maitotuotteet ovat lievästi elimistöä happamoittavia. Maustamattomia hapanmaitotuotteita voi jonkin verran käyttää, mikäli ei ole terveysongelmia, joita emäsruokavaliolla korjaa,Thea toteaa.

Soija eri muodoissaan on pH-ruokavaliossa tärkeä proteiininlähde.

– Kasviksissa ja palkokasveissa on myös runsaasti proteiinia, Thea sanoo.

Kotimaiset viljat eivät kuulu pH-ruokavalioon. Viljatuotteiden tavoin käytetään hirssiä, tattaria ja kvinoaa.

– Tykkään voin mausta leivällä. Leivon leipäsiä, joissa on kvinoasta, tattarista ja täysjyväriisistä jauhettuja jauhoja, soijakermaa, vettä ja seesamiöljyä. Samasta taikinasta lievempänä versiona paistuu ihania lettuja, Thea kertoo.

Suolana Thea suosii Himalajan suolaa, makeutukseen hän käyttää luomuhunajaa.

– Emäsvoittoinen ruokavalio ja vallankin sen mukaiset puhdistuskuurit ovat erinomainen keino päästä irti sokerikoukusta. Suklaanhimoisena tiedän sen itse!

Turkulainen Thea Mantsinen, 51, on koulutukseltaan saksan ja ruotsin kielen opettaja. Opetustyötä hän on tehnyt pääsääntöisesti aikuisopetuksessa.

Tätä nykyä hän tekee luontaishoitotyötä. Hoitovalikoimissa ovat shiatsu ja qigong sekä hyvinvointilomat ja kehoa emäksisöivät puhdistuskuurit. Luontaiset hoidot ja erityisesti emäsvoittoisen kasvisruokavalion hän löysi omien vakavien sairauksiensa kautta.

– Erityisen tärkeässä roolissa kehon ja mielen tasapainossa ja terveyden ylläpidossa on qigong. Uskon, että kaikki kolme vakavaa fyysistä sairauttani puhkesivat stressin myötä. Qigong on valtavan tehokas apu stressiin. Samalla se parantaa hengitystekniikkaa; mitä parempi hengitystekniikka, sitä paremmin happi kulkee elimistössä. Samalla myös immuunipuolustus vahvistuu.

Thealla on kaksi tyttöä, 12- ja 11-vuotiaat.

Myös heille maistuu kasvisruoka.

”Kaikki lomalaiset saivat kotiin mukaansa kasvisruokien reseptit.”

Tiesitkö?

Qigong

• Aamupala: mustikoita, lakkoja, pellavarouhetta, tyrnirouhetta ja viherjauhetta soijamaidon kera.

• Vihreä keittolounas: kasviskeitto parsakaalista, yrteistä ja kvinoasta, nesteenä kasvislientä sekä soijakermaa.

• Punainen keittolounas: linssikeittoon tarvitset punaisia linssejä, parsakaalta, porkkanaa, sipulia, valkosipulia, tomaattipyrettä, currya, vettä ja kookosmaitoa.

• Kasvismoussakka päivälliseksi: uuniruokaan tarvitset munakoisoa, (perunaa), tomaattikastiketta, sipulia, valkosipulia, yrttejä, soijarouhetta ja soijakermaa.

Granaattiomena on kotoisin muinaisista Persian maista, eli nykyisen Iranin ja Afganistanin seudulta. Maurit toivat arabikulttuurin ja sen mukana myös granaattiomenan Espanjaan, josta se myöhemmin levisi espanjalaisten valloittajien mukana latinalaiseen Amerikkaan.

Nykyään granaattiomenaa viljellään maailmanlaajuisesti: Välimeren alueen maissa, Väli-Amerikassa, Kaliforniassa sekä useissa Keski-Aasian maissa.

Granaattiomena hellii sydäntä sekä verisuonia, sillä sen on todettu alentavan veren LDL-kolesterolipitoisuutta ja hillitsevän kolesterolin hapettumista.

• Liikkeet ovat pyöreän pehmeitä.

• Qigong on kuin liikemeditaatiota, joka saa energiat virtaamaan.

• Qigong sopii kaikenikäisille ja kaikenkuntoisille.