Jääkiekon SM-liiga tärähti käyntiin:

Jääkiekon SM-liiga käynnistyi viime kauden finalistien Oulun Kärppien ja Tampereen Tapparan ensi-illassa Raksilassa. Kauden avausseremoniassa Kärppien mestaruusviirin ylösnostoa katselleet joukkueet ovat alkavan juhlakauden menestyssuosikkeja.

Teksti: Ari Stenius

Pelaako Tappara kolmantena keväänä finaaliin vai ottaako Rauman Lukon ”pappajoukkue” mestaruuden kanaalikaupunkiin?

Tätä kysytään, mutta varovaisesti, sillä 2000-luvun dynastia Kärpät näytti viime keväänä kynsiään ja kynnet vaikuttavat olevan entistä terävämmät uuden kauden käynnistyttyä. Vaikka Kärpät on suosikki, kausi on pitkä ja playoffien kevätjäät usein pettävät, joten vielä ei kannata Oulussakaan tehdä pokaalille tilaa.

Viimeisinä viitenä kautena yllättävän monet menestyjät ovat kokeneet melkoiset krapulakaudet juhlakeväitten jatkeeksi: Turun Palloseuran mestaruus vuonna 2010 on enää muisto vain, sillä seuraavina kausina Tepsi on rypenyt Liigan pohjilla. Helsingin IFK juhli mestaruutta vuonna 2011, mutta kolme seuraavaa kautta on vienyt joukkuetta kohti kellarikerrosta.

PORIN ÄSSÄT, kevään 2013 mestari, rysähti sekin huipulta jäähän, sijoitus viime kaudella kahdestoista.

Tepsille finaalin hävinnyt Hämeenlinnan Pallokerho ja IFK:lle taipunut Espoon Blues eivät nekään ole jatkaneet mitalitasolla. Keväällä 2012 mestaruuden vei Jyväskylän JYP, joka on pysynyt huipun tuntumassa. Sen sijaan finaaliin asti lentänyt Lahden Pelicans on syöksynyt alas.

Pelicans rikkoi kaikki lahtelaiskiekon ennätykset mainiolla kaudellaan 2011-2012. Päävalmentaja Kai Suikkasen johdolla Pelicans pelasi runkosarjan kakkoseksi, pudotti kestosuosikki Kärpät ja välierissä edellisen kauden hopeajoukkueen Bluesin. Pelicans voitti lahtelaisittain historiallisen liigamitalin, mutta hopeakausi jäi sattumaksi.

Menestystä ei tuonut Suikkasen toinen kausi eikä myöskään Hannu Aravirran viime kausi, vaikka viime keväänä Pelicans pullautti ensimmäisellä playoff-kierroksella IFK:n ulos. Kaksikkoa IFK ja Pelicans yhdistää kesän ratkaisut: kummassakin seurassa päätettiin satsata pitkäjänteisyyteen ja valmentajan työrauhaan, jos sellaista nyt yleensä on olemassa.

Pelicans otti lahtelaisen Tomi Lämsän , joka selvisi Helsingin Jokerien painekattilasta kohtuudella, potkuista huolimatta. Lahdessa uskotaan viimein, että Päijät-Hämeestä voi löytyä liigakelpoinen kokonaisuus muutamalla täsmähankinnalla.

Pelicans ei kuitenkaan löytänyt viime kauden tapaista uutta Radek Smolenakia tähän syksyyn.

Parhaitten pelaajien ja hankintojen taso ei riitä. Jos kolmoskorin miehiä on liikaa, Pelicans ei nouse kahdeksan joukkoon.

IFK valitsi valmentajakseen viime vuosina meritoituneen Antti Törmäsen antamatta tämän jokeritaustan häiritä. Nyt IFK yrittää palata Kari Jalosen ajan ajatteluun: rakennetaan joukkue kolmen vuoden tähtäimellä valtakunnan huipulle.

IFK poimi jo tälle kaudelle muutamia helmiä ykköskorista. Joukkue nousee kuuden joukkoon ja suoralle playoff-paikalle, kiitosTomas Zaborskynmaalinälän. Viime kevään finalistit Kärpät ja Tappara sekä Lukko ja Turun Palloseura ovat runkosarjan suosikit ennen stadilaisia, muut IFK saattaa pitää takanaan.

”Kausi on pitkä ja playoffien kevätjäät usein pettävät, joten vielä ei kannata Oulussakaan tehdä pokaalille tilaa.”