Kotitreeni on kiireisen pelastus
– Jos treenimuoto sotii arjen realiteetteja vastaan, kuntoinnostus lopahtaa yhtä äkkiä kuin alkoikin
Teksti ja kuvat: Tapio Pelkonen
En stressaa vanhenemisesta, mutta olen kohdannut sen tosiasian, että 30-vuotiaasta eteenpäin lihasmassa ei enää pysy parikymppisen tavoin kehossa, ellei harjoittele ja liiku säännöllisesti. Kun lihasmassa vähenee, aineenvaihdunta hidastuu. Ja jos jatkaa vanhoja ruokailutottumuksiaan, kehoon alkaa kertyä rasvaa. Viimeistään kengännauhoja sitoessa sen huomaa, kuinka hengitys ei kumarassa kulje kuin ennen – jos jäykkyydeltään enää taipuu kengännauhoja sitomaan. Ja onhan se ymmärrettävää. Kiireinen arki vie helposti ajatukset kauaksi kuntoilusta. Asialle on siis tehtävä jotain.
Kello on yhdeksän ja taloon on laskeutunut hiljaisuus. Päivän leikkien uuvuttamat lapset nukkuvat sängyissään. Astianpesukone ääntelee tasaisesti taustalla, kun laitan sohvan selkänojan päälle lasten seuraavan päivän vaatteet valmiiksi. Vielä olisi muutama tunti aikaa ennen nukkumaanmenoa. Vedän treenikamppeet ja -kengät päälle ja rullaan jumppamaton auki olohuoneen lattialle. Haen läppärin ja sijoitan sen matalan hyllyn päälle. Kirjaudun inWellin sivuille ja avaan päivän ohjelman. Aloitan alkulämmittelyllä noin vartin mittaisen kehonpainoharjoittelun.
Kehonpainoharjoittelu on voimaharjoittelua, jolla on kaksi etua tyypilliseen kuntosaliharjoitteluun nähden: oman kehon painolla voi treenata monipuolisesti missä vain ja se kehittää useita lihasryhmiä samanaikaisesti. Esimerkiksi perusliike etunojapunnerrus kehittää kuutta eriä lihasryhmää, kun salilla tehtävä penkkipunnerrus vaikuttaa näistä vain puoleen.
Alkulämmittely on takana ja lihakset ovat vetristyneet. Klikkaan päivän treenivideon päälle. Joka treenin alussa inWell-kotitreenipalvelun päävalmentaja Sanna Nissinaho näyttää, kuinka liikkeet tehdään oikeaoppisesti. Liikkeitä on treenistä riippuen neljästä kuuteen kappaletta, ja jokaisessa liikkeessä on toistoja 10-20. Liikkeet suoritetaan peräkkäin ja kierros aloitetaan alusta heti, kun viimeisen liikkeen viimeinen toisto on tehty. Yleensä kierroksia on kolme tai treenillä on kokonaisaika, jonka aikana pyritään tekemään mahdollisimman monta kierrosta. Sanna tekee koko treenin itse alusta loppuun mukanani ja pitää samalla lukua helpottaen näin keskittymistä omaan suoritukseen.
Treenin lopuksi teen loppujäähdyttelyn ja venyttelyn. Koko treeni vei alle puoli tuntia: se on aika, jonka pystyy mahduttamaan päivän ohjelmaan helposti. Treeni tuntuu kehossa ja fiilis on korkealla. Kun vertaan kokemusta salilla käyntiin, en löydä moitittavaa.
On tärkeää löytää treenitapa, joka sopii omaan elämäntilanteeseen, koska pysyvät muutokset vaativat aikaa. Jos treenimuoto sotii arjen realiteetteja vastaan, kuntoinnostus lopahtaa yhtä äkkiä kuin alkoikin. En tavoittele itselleni hyvää kuntoa pelkästään tälle vuodelle, vaan kaikille tuleville vuosille.
Fyysinen kunto ei ole pelkkää kireäksi pumpattua lihasmassaa, vaan kokonaisuus, johon kuuluvat lihasvoiman ja -kestävyyden lisäksi esimerkiksi hyvä notkeus ja tasapaino. Kotona tehtävällä kehonpainotreenillä voi saavuttaa nämä ominaisuudet monipuolisesti ja kätevästi.
Kunnostaan huolehtivan on myös hyvä muistaa, että säännöllisen harjoittelun lisäksi hyvä kunto edellyttää myös terveellisiä ruokailutottumuksia ja riittäviä yöunia.
” Säännöllisen harjoittelun lisäksi hyvä kunto edellyttää myös terveellisiä ruokailutottumuksia ja riittäviä yöunia.”
Jos ongelmasi on ajan puute, inWell on kehitetty juuri sinun tarpeisiisi. Alla olevasta osoitteesta löydät tutustumiskoodin ja ohjeet sen käyttöön. Näin saat helpon, aikaa säästävän ja tehokkaan treenipalvelun kotiisi.
www.inwell.fi/kauppasuomi