Timo Sandbergin uutuudet:

Teksti: Martti Huhtamäki

Hulivilinä varhaisen nuoruutensa viettänyt ja Metalliliiton toimitsijatehtävien kautta kirjoituskoneen viereen kouluttautunut Timo Sandberg on lahtelaisessa kirjallisuuspiirissä tähtiluokkaa. Jos kohta ministeri Iiro Viinanenkin on saavuttanut uusimmalla, Kalle Heiskasen viimeistelemällä poliittisella muistelmateoksellaan mainetta ja hyviä myyntilukuja, Sandberg on ponnistellut miltei yksin. Kahdeksas salapoliisiromaani Mustamäki toi hänelle nyt jo kolmekymmentä kertaa jaetun vuoden Johtolanka -palkinnon, joka on arvoltaan tosin vain 1200 euroa. Yhteensä Sandbergin sarakkeessa on jo 20 kirjaa: 15 romaania, neljä kirjaa nuorille ja saunakirja tiedonjanoisille.

Kunnia palkinnon saamisesta on siksi erityisen suuri, että itse itsensä kouluttanut kirjailija on syventynyt Lahden 1920-luvun historiaan todella kunnioitettavalla huolellisuudella ja ymmärryksellä.

Romaani ei koskaan ole sanatarkasti totta, mutta Sandbergin palkittu historiallinenMustamäkija tuoreen tuoksuinen Kärpäsvaara vaikuttavat niin mainioilta ajankuvilta ja tapahtumien esittelyltä, että lukijanhan sellainen lumoaa.

– Uuttakin pullaa on jo uunissa, Helsingin kirjamessuilla haastattelusta toiseen rientävä dekkaritähti Sandberg paljastaa. Kariston kustannusliike on saanut hänestä romaanikirjallisuutensa terävän keihäänkärjen.

KauppaSuomen lukijoita kirjailija Timo Sandberg kutsuu Lahden Kärkkäisen tavaratalon kirjaosastolle perjantaina 7.11. Silloin yleisö voi saada lisävalaistusta myös vapaussodan/sisällissodan jälkeisiin vaiheisiin, joissa Lahdella ja Hennalalla on merkittävä osa kahtia jakautuneessa Suomessa. Poliisikunnan keskeiset hahmot, entuudestaan tuttu komisaario Erkki Heittola ja etsiväkonstaapeli Otso Kekki tutustuttavat lukijan sen sijaan tuoreille rikospaikoille. Siitä he joutuvat myös maksamaan korkean hinnan.

Rakkaustarinakin kulkee Kärpäsvaaran värikkäässä kerronnassa, kaiketi samalla mäellä, jonka kupeessa Kärpäsen kansakoulu tarjosi ensimmäisen vaatimattoman pelipaikan lahtelaiselle koripalloilulle viime sotien jälkeen.

Kiljavan ammattioppilaitoksen entisten oppilaiden tapaaminen Lahdessa johtaa veritekoihin, eikä edes tuo nuorisojengin aiheuttama murhenäytelmä ole kovin kaukana tämän päivän tunnelmista Helsingin esikaupunkialueilla.

Kumpikin lyhyen ajan sisällä ilmestynyt jännitysromaani koskettaa omaa aikaansa, mutta esimerkiksi Mustamäen käsittelemä viides neljättä vuonna 1932 kello 10 purettu epäonnistunut kieltolaki ja sen seuraukset soveltuvat hyvin tämänkin päivän hallituksen ja eduskunnan alkoholikiistelyyn.

Kiljavan opiston entisen oppilaskunnan vierailu Lahdessa Kärpäsvaara-romaanissa muistuttaa kirjailijan kokemuksesta ja pätevyydestä ammattiyhdistyspiireissä, vaikka mistään avainromaanista ei ole kysymys. Tarinoista osa lienee totta, mutta henkilöt ovat taitavasti ja lämpimästi kuvattuja ja salattuja.

Uskon lukijan olevan tyytyväinen luettuaan ehkä aikaisempien jatkoksi nämä kummatkin kirjat niiden tapahtumien aikaeroista huolimatta. Noiden lukuelämysten jälkeen voidaan jäädä odottamaan Timo Sandbergin kuudettatoista romaania, jonka kirjailija paljastaa myös olevan dekkari.

”Poliisikunnan keskeiset hahmot, tuttu komisaario Erkki Heittola ja etsiväkonstaapeli Otso Kekki tutustuttavat lukijan tuoreille rikospaikoille.”